”Dacă nu erau doamnele, poate eram mort”. Este mărturia lui nea Toader care, cu lacrimi în ochi, își exprimă recunoștința față de cei care nu doar că i-au mai dat o șansă la viață, dar au făcut ca bătrânețile să-i fie lipsite de griji.
24 de bătrâni din Vizantea Livezi care nu au pe nimeni, fie pentru că au fost singuri o viață întreagă, fie pentru că au fost abandonați de copii și nepoți, au parte de ajutorul de care au nevoie la vârsta a treia. O mână de femei inimoase bat zilnic drumurile satelor comunei, pentru a le fi sprijin bătrânilor. Iar asta nu se întâmplă doar când vin sărbătorile și când toți își amintesc că e momentul să fie mai buni, ci în fiecare zi.
Că e arșiță sau ger, ploaie sau viscol, bătrânii din Vizantea Livezi simt că trăiesc și uită că au fost abandonați de-ai lor. Angajatele Centrului sunt cele care îi fac să uite de necazuri și să aibă poftă de viață și fac pentru ei tot ce ar trebui să facă familia: le deretică prin casă, îi spală, le iau hainele și lenjeriile la spălat, le scutură covoarele, îi hrănesc, au grijă să-și ia medicamentele, le verifică tensiunea și câte și mai câte.
Primarul Dragoș Ciobotaru este cel care a pus bazele acestui centru ce are grijă de bătrânii comunei. De multe ori merge și el să-i vadă și să afle cu ce poate să-i mai ajute. Iar atunci când nu vine, bătrânii îl așteaptă ca pe un nepot drag.
”Suntem picioarele lor”, spune una dintre îngrijitoare. Un sprijin la bătrânețe pe care oricine ar trebui să îl aibă. Îi cunoaște pe toții ca pe propriii bunici și le dăruiește tot timpul o vorbă bună, o mână de ajutor, chiar și o îmbrățișare, care le lipsește atât de mult bătrânilor. Unii dintre beneficiarii serviciilor sociale se zbăteau într-o sărăcie cruntă și doar ei știu cum reușeau să supraviețuiască înainte ca Primăria Vizantea Livezi să le întindă o mână de ajutor, prin centrul de zi. Nici nu se poate face comparație între ce era înainte și traiul de acum.
În ciuda vieții grele, bătrânii de la Vizantea sunt fericiți, pentru că au pe cine se baza. În Vrancea sunt însă mii de oameni în vârstă, abandonați și neputincioși, care se zbat în sărăcie, uitați de ai lor și de toată lumea. Nu vine nimeni la ei să le dea nici măcar un pahar cu apă. E o problemă socială în prezent și în egală măsură o problemă de viitor, pentru că populația îmbătrânește pe zi ce trece. E nevoie de astfel de centre și servicii în tot județul, nu doar la Vizantea Livezi.
”Populația județului Vrancea este îmbătrânită, în toate comunele și orașele din județul Vrancea ne lovim de problema aceasta. Pe lângă faptul ca avem foarte mulți bătrâni aflați în dificultate, mai vine o problemă, cea a lipsei aparținătorilor. Oamenii tineri au părăsit județul, copiii și nepoții acestor bătrâni sunt plecați departe. Am făcut acest proiect pe fonduri europene pentru a le veni în ajutor, pentru a le îmbunătăți viața, pentru a-i ajuta ca fiecare zi să fie mai ușoară și mai veselă. Județul Vrancea are nevoie de astfel de servicii, are nevoie de implicarea noastră, bătrânii nu mai au soluții, iar noi politicienii nu avem voie sa-l abandonăm”, spune primarul Dragoș Ciobotaru.
Dragoș Ciobotaru este tânărul care are grijă de bunici. Dacă îi vom da votul de încredere pe 9 iunie pentru a fi președintele Consiliului Județean Vrancea, vom avea grijă nu doar de bătrânii noștri, ci și de noi, când vom fi la rândul nostru bătrâni.
Mai jos puteți urmări un reportaj realizat în comuna Vizantea Livezi, un material video emoționant care ilustrează o zi de lucru a angajaților Centrului Social de Zi pentru îngrijirea la domiciliu.