VIDEO: Zeci de cetățeni din Sri Lanka, blocați în Vrancea

0
899

Pandemia de coronavirus i-a adus într-o situație disperată pe câțiva zeci de cetățeni srilankezi, care au rămas fără loc de muncă în Vrancea și nici nu se pot întoarce în țara de origine. Este vorba despre 21 de muncitori de la societatea Sorste, izolați în acest moment în locuințe modulare în comuna Garoafa, ale căror contracte de muncă au fost încetate și automat și-au pierdut și viza de ședere. Din ce spune un reprezentant al acestora, contractele de muncă le-au fost încheiate din motive disciplinare, după ce ar fi lipsit două zile de la muncă. Acum, parte din ei spun că ar vrea să se întoarcă în Sri Lanka, dar nu o pot face: chiar dacă ar avea bani, granițele sunt închise.

Din ce spun aceștia, ar mai avea ceva bani de luat de la fabrica de confecții, potrivit contractului. Contract despre care susțin că ar fi fost semnat inițial în țara de origine, pentru ca mai apoi să fie dublat de unul în română, pe care nu l-au înțeles.

contract4 - VIDEO: Zeci de cetățeni din Sri Lanka, blocați în Vrancea

contract2 - VIDEO: Zeci de cetățeni din Sri Lanka, blocați în Vrancea

contract3 scaled - VIDEO: Zeci de cetățeni din Sri Lanka, blocați în Vrancea

Ancheta

Oficial, la Sorste a fost declanșată o anchetă epidemiologică, după ce șapte muncitori au fost depistați pozitiv cu coronavirus. Au fost internați în spital – patru la Focșani, iar trei se află în prezent la Râmnicu Sărat, iar ulterior acestor confirmări, pentru zeci de muncitori din fabrica de confecții a fost dispusă măsura autoizolării. O parte au fost izolați la Focșani, în apartamente individuale, iar pentru cei mai mulți în locuințele modulare de la Garoafa. Însă în privința acestora toate răspunsurile sunt clare: nu au fost efectuate alte testări, ci sunt verificați periodic de medicul din fabrică.

Azi ar fi ultima zi de autoizolare, iar parte dintre srilankezi se vor întoarce la muncă. Cei 21 de muncitori nu au unde, pentru că nu au bani și nici un loc de muncă. Și, dacă reprezentantul acestora spune că toate cele 21 de contracte au fost încheiate recent, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial de Muncă Vrancea a precizat că cele mai multe modificări au survenit luna trecută.

În luna martie au fost încheiate cinci contracte pentru lucrători de altă cetăţenie, la cererea lor. În luna aprilie au fost încetate alte 16 contracte pentru lucrători de altă cetăţenie, în majoritatea cazurilor în urma unor cercetări disciplinare. În luna mai, au fost încetate opt contracte, pe acordul părţilor, la cererea lucrătorilor. Cei care sunt în izolare şi carantină cu avizul DSP vor beneficia de concediul medical, care va fi transmis angajatorului şi va fi calculat şi plătit. În aceste cazuri, contractul de muncă se suspendă automat, iar angajatorul nu poate interveni asupra lui”, a declarat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al ITM Vrancea, Sebastian Ciocan.

Din sursele noastre, abaterile disciplinare ar fi constat în aceea că muncitorii nu s-au mai prezentat la muncă, de frica coronavirusului. Însă chiar și așa, au ajuns să fie cazați în același spațiu cu alți contacți ai colegilor depistați pozitiv.

Potrivit DSP Vrancea, doar persoanele care au prezentat simptome au fost testate, iar pentru contacții apropiaţi cazurilor confirmate s-a dispus măsura de izolare la domiciliu, ceea ce a adus cu sine și obligații.

De menționat că cei izolați nu au avut voie să părăsească locația, iar cu hrana fiecare trebuia să se descurce cum putea. Automat, cetățenii rămași fără muncă sunt și fără resurse materiale, astfel că de soarta lor s-a ocupat în primă fază societatea, iar mai apoi Crucea Roșie, aspecte confirmate de altfel de cetățenii srilankezi.

La rândul ei, societatea asigură că nu a fost încălcat niciun drept. Toate deciziile de management luate la nivel intern au respectat și respectă reglementările în vigoare referitoare la legislația muncii, la drepturile și libertățile persoanelor și la normele de securitate în muncă și sănătate publică. Noi asigurăm în continuare protecție socială și condiții normale de muncă pentru toți angajații societății noastre, chiar și în contextul acesta dificil.

Suntem deschiși față de orice instituție abilitată cu atribuțiuni de a face verificări. Va solicităm, în consecință, să ne respectați opțiunile, că orice diferent să îl reglementăm prin intermediul pârghiilor date de legislația în vigoare. Mulțumim că ne dați prilejul de a ne spune punctul de vedere și acest punct de vedere se raliază colegilor de la Botoșani”, se arată într-un comunicat asumat de reprezentantul Sorste, Sorina Bucuraș.

De altfel ieri, când am vorbit cu cetățenii din Sri Lanka, o variantă a fost prezentată și de Florin Popescu. Acesta s-a prezentat drept coleg de-al lor, fiind cel care se ocupă de cetățenii srilankezi, și ne-a confirmat că în imobilul de la Garoafa sunt 21 de persoane cărora li s-a desfăcut contractul de muncă și nu mai au viză de ședere.

Aici mai sunt 47 de persoane. Nu au fost testați, dimineața și seara vine doctorița și verifică, avem medic de familie. Mai avem cetățeni din Sri Lanka, maxim 82 de persoane, care locuiesc în oraș. Sunt familii, cupluri. Momentan li s-a terminat carantina, mâine vin cei de la DSP. Cei cărora li s-a terminat contractul, pot să plece când se va da drumul la aeroport. Cei 21 sunt aici de maxim o lună și jumătate, sunt cei care nu au mai vrut să lucreze. Toate aeroporturile sunt închise, poate nu numai la noi sunt astfel de cazuri, ne-a spus acesta.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here