Vopsea de ouă din ingrediente naturale

0
143

Una dintre pregătirile favorite pentru masa de Paște este vopsirea ouălor. De obicei se face cu câteva zile înainte și copiii sunt foarte entuziasmați să ajute la colorarea ouălor, dar în special îi încântă rezultatul final. În apropierea Sărbătorilor Pascale, magazinele sunt pline de coloranți alimentari speciali, însă e bine să știm că există și alternative naturale și la îndemână pentru culori variate și la fel de vii. Coloranții artificiali nu au o reputație prea bună, în schimb pigmenții naturali obținuți din plante, legume și fructe sunt 100% siguri pentru cei mici.

Turmeric – pentru ouă galbene

Puneți într-o oală nu prea mare 1 lingură turmeric și 1 lingură oțet, câteva ouă și apă cât să le acopere bine. Fierbeți la foc mic 10-15 minute, opriți focul și lăsați ouăle în apa în care au fiert până se răcește.

Pentru ouă roz – sfeclă roșie

Într-o oală puțin mai încăpătoare puneți cantități egale de sfeclă roșie răzuită și apă (cam 2-3 căni din fiecare) și fierbeți la foc mic, cu capac timp de 20 de minute sau până când obțineți un lichid intens pigmentat. Lăsați puțin să se răcească și îndepărați bucățile de sfeclă, apoi adăugați o ligură de oțet și ouăle și fierbeți la foc mic 10-15 minute. Opriți focul și lăsați ouăle să se răcească complet în apă în care au fiert.

Pentru ouă cărămizii – coji de ceapă roșie

Procedați la fel ca și la cele vopsite cu sfeclă roșie, însă folosiți cojile de la câteva cepe roșii.

Varză roșie – pentru ouă albastre

Fierbeți într-o cratiță încăpătoare varză roșie tăiată bucăți mici și apă timp de 20-30 minute. Lăsați să se răcească, îndepărtați varza, adăugați 1 lingură de oțet și ouăle (cu coajă albă) având grijă ca apa cu pigment să le acopere bine. Fierbeți la foc mic timp de aproximativ 15 minute sau până când obțineți intensitatea dorită, asigurându-vă că ouăle sunt fierte. Lăsați să se răcească în apa în care au fiert.

Încă câteva sfaturi:

 • Cele mai bune rezultate se obțin cu ouăle cu coajă albă.
 • Înainte de vopsire, spălați ouăle pentru a îndepărta urmele de mizerie sau grăsime, altfel culoarea nu va adera bine.
 • Pentru a preveni spargerea cojilor în timpul fierberii folosiți ouă la temperatura camerei, nu direct din frigider.
 • Pentru culori intense lăsați ouăle în apă cu pigment cât mai multe ore, se poate chiar peste noapte (la frigider).
 • La final, după ce ați scos ouăle din apa cu pigment și acestea s-au uscat, lustruiți-le cu un șervețel îmbibat în puțin ulei pentru a avea luciu și culoare intensă.

Afine – pentru ouă de o culoare ca de levănţică

Combini 4 cani de apa si 4 cani de afine congelate intr-un bol. Lasi amestecul la temperatura camerei si strecori lichidul cu o sita. Pui ouale fierte anterior in aceasta “vopsea” si le lasi peste noapte la frigider. A doua zi le scoti cu grija si, daca nu vrei sa te murdaresti, foloseste manusi de cauciuc.

Ce alte ingrediente din bucătăria ta pot fi folosite pentru a colora ouăle de Paşte

Înainte de Paşte, poţi renunţa la vopseaua din comerţ. Încearcă să colorezi ouăle cu o “vopsea” homemade, folosind cafea, ceapă, afine sau coji de portocale.

Reguli de bază în vopsirea ouălor:

 1. Spală cu grijă ouăle, cu apă şi cu săpun, apoi şterge-le.
 2. Pune un singur strat de ouă într-un vas împreună cu vopseaua (vezi mai jos care sunt culorile şi sursele nuanţelor).
 3. Adaugă 2 linguri de oţet la aproape 1 litru de apă. Dai lichidul in clocot, reduci flacăra şi fierbi la foc mic 15-20 de minute, apoi iei vasul de pe foc. Dacă îţi place culoarea ouălelor aşa cum este, îndepărtezi excesul de lichid cu un prosop de hârtie şi aşezi ouăle pe un grătar, să se răcească. Pentru a obţine o culoare mai închisă, mai puternică, lasă ouăle în oală până când se răcesc. Pentru a obţine nuanţe şi mai bogate, pune ouăle într-un bol, strecoară apa cu vopsea şi apoi toarn-o peste ouă. Păstrează ouăle în acest lichid colorat, la frigider, preţ de câteva ore sau peste noapte.

Ca să vopseşti ouăle în diverse culori, adaugă în apa cu oţet următoarele ingrediente, în funcţie de culoarea pe care vrei să o obţii:

 • Cafea fiartă – 1 litru de cafea tare, plus apă suficient cât să acopere ouăle; culoarea obţinută va fi maroniu;
 • Afine – până la 4 căni de afine; culoarea obţinută va fi ca de lavandă;
 • Coji de ceapă albă – aproximativ 4 căni; culoarea obţinută va fi sienna, un fel de maroniu;
 • Suc de sfeclă roşie – jumătate sau mai mult din cantitatea de apă cu oţet, pentru a obţine un roz închis;
 • Suc de merişoare – cât mai mult, iar culoarea pe care o vei obţine va fi un roz deschis;
 • Boia – adaugi 3 linguri sau chiar mai mult de atât, pentru a obţine un roşu-cărămiziu;
 • Suc de struguri roşii – adaugi cam jumătate din cât este cantitatea de lichid (apă cu oţet) din oală; culoarea obţinută va fi albastru-gri;
 • Spanac sau iarbă – adaugi în apă cam 4 căni de frunze de spanac, iar ouăle tale vor fi verzi;
 • Vn roşu – adaugi vin ca atare sau diluat cu apă, pentru a obţine ouă de o culoare purpurie, violet;
 • Coajă de portocală – curăţă de coajă 6 portocale şi foloseşte coaja în reţeta de mai sus, pentru a obţine ouă de un galben deschis;
 • Coji de avocado – curăţă de coajă 6 avocado şi foloseşte cojile în reţeta de mai sus, pentru a obţine ouă de un roz deschis.

(articol preluat de pe doc.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here