Proaspătul ministru al Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit într-un interviu televizat despre strategia următoare în contextul pandemiei de coronavirus. Într-un interviu acordat postului de televiziune Digi24, Alexandru Rafila critică strategia fostei conduceri a Ministerului Sănătății. Pe lângă strategia de comunicare care, în opinia ministrului, a fost una deficitară, modul în care a fost abordată pandemia a fost eronat. Rafila spune că deciziile au fost unele politice, lucru care a făcut ca ostilitatea oamenilor față de autorități să fie adâncită. „Avem tot felul de grupuri de comunicare strategică. N-am înțeles în ce constă strategia comunicării unor cifre, mereu aceleași, în fiecare zi – numărul de cazuri, numărul de decese, numărul de cazuri la ATI și cam asta este comunicarea strategică. Cred că trebuie să stăm de vorbă puțin cu colegii din CNCAV”, a declarat Alexandru Rafila, citat de jurnaliștii de la Digi24.ro. În ceea privește certificatul verde, noul ministru al Sănătății crede că este nevoie de o altfel de abordare a acestui aspect: să fie o măsură previzibilă, despre care oamenii să știe foarte clar că este luată de la un anumit prag al numărului de cazuri.
„Acest proiect de act normativ, atunci când a fost depus în Parlament, la Senat, se referea exclusiv la personalul medical. Noi putem să mergem înainte cu acest document, este normal, pentru că în cazul personalului medical nu discutăm despre stoparea epidemiei, ci despre siguranța pacientului. Cu lucrul acesta toată lumea este de acord – personalul medical trebuie să fie în situația în care să reprezinte un risc cât mai mic pentru pacient de a fi infectat atunci când primește un tratament sau face investigații medicale. În ceea ce privește certificatul verde, în momentul de față, funcționează deja pentru anumite tipuri de activități o formă care a fost introdusă prin ordonanță de urgență și ulterior printr-o hotărâre a guvernului României, care limitează accesul în anumite spații pentru persoanele care nu dețin acest certificat”, a transmis Alexandru Rafila, care a mai spus că vor urma discuții la nivelul guvernului pentru a fis stabilită o formă legală care să fie convenabilă și acceptabilă pentru toți membrii guvernului. „Propunerea pe care am făcut-o eu se referă la faptul că acest certificat verde nu trebuie perceput ca o metodă de constrângere în ceea ce privește vaccinarea. Eu sunt un susținător fervent al vaccinării. Din păcate, în România, majoritatea populației nu s-a vaccinat și atunci scopul este să facem în așa fel, încât populația să perceapă vaccinarea ca un act de protecție individuală și colectivă, și nu ca un fenomen de constrângere”, a mai spus ministrul.
(Propunerea este ca) În momentul în care vom constata o reluare a creșterii, care să fie iarăși consistentă, adică să dureze, de exemplu, trei săptămâni și să avem o creștere de 1,5 ori a cazurilor săptămânal, să putem introduce certificatul verde pentru anumite tipuri de activități și rămâne să discutăm care sunt aceste activități. Iar în momentul în care înregistrezi o scădere constantă și o scădere sub o anumită incidență, de exemplu, 0,5 – o incidență foarte mică – să poți să renunți la el. Pentru că o astfel de abordare, care este predictibilă, măsurabilă și poate fi anunțată din timp, ajută oamenii să se adapteze și să-și mărească un pic modul predictiv al comportamentului, ceea ce ar putea domoli creșterea. E bine să încercăm să găsim un partener în populație, ceea ce ar face mai acceptabil acest document. Acest document a fost introdus pentru a facilita călătoriile în spațiul Uniunii Europene. Ulterior, unele state l-au folosit fie pentru reducerea transmiterii în anumite spații foarte aglomerate – cluburi, discoteci etc – sau alte state l-au folosit pentru a stimula vaccinarea. Întrebat dacă de sărbători vom avea parte de noi restricții, Alexandru Rafila s-a rezumat la a spune că trebuie ca toți factorii de decizie să se așeze la aceeași masă, să fie cumpătați în decizii și să încerce să lămurească lumea soluția este vaccinarea pentru ca persoanele vulnerabile să fie protejate. să-și protejeze persoanele vulnerabile din familie prin vaccinare. „Cred că în momentul de față, o parte din populația receptivă (la infectare – n.r.) din România s-a epuizat și scăderea de acum se datorează acestui lucru. Asta nu înseamnă că populația receptivă nu va crește din nou ca număr, pentru că avem persoane care s-au vaccinat până în luna mai și la ei imunitatea a scăzut, se intensifică în perioada sărbătorilor de iarnă circulația, ne întâlnim cu rudele în vârstă, care nu sunt vaccinate, adică sunt și premise să avem un val 5 serios. Dar eu cred că dacă pornim la drum de acum cu pregătirea sistemului de sănătate pentru tratamentul ambulator, trecem un act normativ care să facă referire foarte clară la introducerea certificatului verde – cum se introduce, când se introduce și chiar când se renunță la el, adică atunci când se ajunge la o stare de normalitate – și schimbăm, evident, campania de comunicare – și asta trebuie schimbată rapid -, atunci o să putem avea un val 5 de o amploare mai redusă decât precedentele și sper să fie așa. Principalul meu scop și prezența la minister este să salvăm niște mii de vieți care ar putea să se piardă dacă ne reîntoarcem la situația similară din valul 4, care trebuie să recunoaștem, n-a fost pregătit în niciun fel”, a mai spus Alexandru Rafila, conform sursei citate.