Vouchere sociale de 250 de lei pentru persoanele vulnerabile! Cum pot fi folosite și ce categorie de români beneficiază de această măsură

0
827

Începe distribuirea voucherelor sociale! În primă fază, oamenii care trăiesc la limita sărăciei vor primi un card, urmând ca în a doua jumătate a lunii iunie acesta să fie alimentat cu contravaloarea voucherelor.

Măsura a fost aprobată în ședința de Guvern de săptămâna trecută și se adresează mai multor categorii de persoane vulnerabile. Peste 2,5 milioane de români vor primi tichete sociale pe suport electronic, cu valoare nominală de 250 lei. Conform actului normativ adoptat, tichetele se vor acorda, o dată la două luni, până la sfârșitul acestui an. Voucherele pot fi folosite pentru achiziționarea de produse alimentare și mese calde și nu permit efectuarea de operațiuni de retragere de numerar sau de preschimbare numerar. Cardurile vor fi distribuite prin Poșta Română, în fiecare localitate în parte. Poștașii le vor duce la domiciliile beneficiarilor într-un termen de maximum 5 zile lucrătoare de la primirea acestora. Primele carduri vor fi distribuite în perioada 13-17 iunie, iar între 20 și 24 iunie acestea vor fi alimentate cu bani. Printre categoriile de persoane vulnerabile beneficiare de sprijin material sub formă de tichetele sociale emise pe suport electronic se numără pensionarii cu venituri mai mici de 1.500 de lei/lună, copii și adulții încadrați în grad de handicap cu venituri sub 1.500 de lei/lună, familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere ale căror venituri nete lunare pe membru de familie nu depășesc 600 de lei, familiile monoparentale cu venituri nete lunare pe membru de familie sub 600 de lei, persoanele care beneficiază de ajutor social și persoanele fără adăpost. Bugetul estimat al acestei măsuri temporare numită „Sprijin pentru România” este de 3,1 miliarde lei cu sursă de finanţare de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, precum şi din fonduri europene nerambursabile, din cadrul Programului Operaţional Incluziune şi Demnitate Socială aferent perioadei de programare 2021-2027 şi din cadrul Programul Operaţional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate (POAD) 2014-2020. Din fonduri europene nerambursabile, în funcţie de rezultatul negocierilor cu Comisia Europeană, se estimează a fi decontată suma maximă de 1,34 miliarde lei. Diferența va fi suportată de la bugetul de stat.

Dacă ai fost martorul unui eveniment care ar putea deveni o știre, ne poți contacta pentru a trimite sesizări, fotografii sau imagini video, pe adresa de email: redactie@jurnaldevrancea.ro, pe WhatsApp 0770 430 588 sau pe contul nostru de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.