Vrancea are, oficial, peste 3000 de copii care duc dorul părinților plecați la muncă în străinătate

0
298

În evidențele autorităților, județul Vrancea are circa 3000 de copii cu părinți plecați la muncă în străinătate. În realitate, sunt cu mult mai mulți, aspect recunoscut și de autorități care spun clar că nu toți părinții care pleacă peste granițe anunță statul că-și lasă copiii pe mâna altor persoane.

În această perioadă au loc verificări la domiciliul copiilor care au ambii parinți sau părintele unic susținător, plecați la muncă în străinătate. Controalele sunt efectuate de inspectorii Serviciilor Publice de Asistență Socială  din cadrul primăriilor.l

Controalele urmăresc dacă părinții, înainte de a pleca, au desemnat o rudă care să se ocupe de întreținerea copilului în lipsa lor, și dacă aceasta îndeplinește condițiile impuse de lege. Totodată, vor fi controlate performanțele școlare, starea de sănătate a copiilor precum și anturajele acestora.    Inspectorii trebuie să afle dacă minorii sunt stresați, neglijați ori abătuți, abuzați ori în alte situații dificile, caz în care trebuie să anunțe de îndată Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Vrancea.

Părinții care pleacă la muncă în străinătate sunt obligați să notifice autorităţile cu cel puțin 40 de zile înainte de a părăsi țara, în caz contrar amenda fiind între 500 și 1000 de lei. Notificarea respectivă trebuie să cuprindă numele persoanei desemnate să se ocupe de întreținerea copilului pe perioada cât părinții sunt plecați, persoană care trebuie să facă parte din familia extinsă, să dovedească că poate asigura condițiile necesare creșterii și îngrijirii unui copil și să aibă minim 18 ani.

În România,  plecarea părinților la muncă peste granite în timp ce copiii rămân acasă și le duc dorul celor dragi, este deja un fenomen. Nu de puține ori au avut loc tragedii în rândul minorilor lăsați de părinți în grijna rudelor. De dorul părinților, unii dintre ei au recurs la gesturi incredibile, și chiar la sinucidere.

Dacă ai fost martorul unui eveniment care ar putea deveni o știre, ne poți contacta pentru a trimite sesizări, fotografii sau imagini video, pe adresa de email: redactie@jurnaldevrancea.ro, pe WhatsApp 0770 430 588 sau pe contul nostru de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.