Vranceni bolnavi de trichineloza dupa ce au petrecut cu preparate de mistret

0
430

friptura mistret

O petrecere între rude și prieteni de la începutul lunii februarie s-a transformat acum într-un coșmar pentru 50 de oameni, dintre care 25 de vrînceni. Cu toții s-au distrat la un eveniment de familie, însă distracția îi costă scump. Pastrama și cîrnații au fost preparate cel puțin dintr-un mistreț bolnav. Culmea e că magazinul de unde s-a făcut aprovizionarea, care aparține Asociației Județene a Vînătorilor și Pescarilor Sportivi, dusese probe de carne la analize la laborator. În total carnea a 3 mistreți a fost testată, iar într-unul din cazuri analizele au arătat că animalul era infestat. Nu se știe, deocamdată, ce s-a întîmplat și dacă nu cumva la petrecere a ajuns carne dintr-un al 4-lea animal, despre existența căruia medicii veterinari nu știu nimic. Este, pentru moment, doar o ipoteză pe care o iau în calcul autoritățile sanitar-veterinare, care au descins la magazinul respectiv și încearcă să afle exact ce s-a întîmplat.

necula botezatuAu fost aduse probe de la trei mistreți sacrificați, dintre care doi au fost diagnosticați negativ și unul pozitiv. Aveau documente în regulă, inclusiv cel care a ieșit pozitiv, crotaliați, proba de trichină recoltată conform prevederilor legale, adusă la laborator. Problema este că nu avem siguranța trasabilității, dacă acel purcel care a fost cumpărat este de fapt cel care a fost verificat sau este altul. Este o anchetă în curs.

a declarat dr. Necula Botezatu, directorul Direcției Sanitar-Veterinare Vrancea.

Surse din cadrul anchetei spun că printre vrîncenii care au participat la petrecerea respectivă se numără persoane din lumea bună a Focșaniului, în special medici cunoscuți. Până acum, autoritățile sanitare au identificat doar jumătate din numărul participanților la petrecere. Iar în cazul a 4 persoane s-a dovedit că acestea au fost infestate cu parazitul trichinela spiralis.

catalin graurAm făcut 25 de testări serologice, 4 au fost confirmate cu trichină. Presupunem că este un focar familial de trichină, pentru că nu s-a întâmplat într-un spațiu public, gen restaurant. Continuăm ancheta epidemiologică pentru a identifica toate persoanele afectate

a precizat directorul Direcției de Sănătate Publică Vrancea, dr. Cătălin Graur.

Ancheta sanitară decurge greu din cauză că restul petrecăreților sunt răspîndiți pe teritoriul întregii țări. Medicii epidemiologi încearcă să dea de urma lor, pentru că trebuie să ajungă de urgență la medic și să-și facă analizele, existînd riscul să fie infestați.

În funcție de concluziile la care vor ajunge autoritățile sanitare și sanitar-veterinare, cazul poate ajunge și în atenția poliției.

Reprezentanții AJVPS Vrancea, care deține magazinul de unde a fost livrată carnea infestată, nu au putut fi contactați pentru a oferi o explicație cu privire la ceea ce s-a întîmplat. (C.T.)

Dacă ai fost martorul unui eveniment care ar putea deveni o știre, ne poți contacta pentru a trimite sesizări, fotografii sau imagini video, pe adresa de email: redactie@jurnaldevrancea.ro, pe WhatsApp 0770 430 588 sau pe contul nostru de Facebook.
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.