Zona Metropolitană Focșani există dar lipsește cu desăvârșire! Gâlceava PNL – PSD capătă valențe administrativ-teritoriale!

0
2477

Așa cum poate unii dintre noi bănuiau încă de la începutul pandemiei, lupta împotriva coronavirusului a derapat cu lejeritate din sistemul medical în plan politic, cele două mari partide (PSD și PNL) atacându-se constant și contestându-și cu cerbicie deciziile. Având în vedere că prefectura este condusă de un liberal, în timp ce primăria Focșani și consiliul județean aparțin (încă) Partidului Social-Democrat, atacurile furibunde dintr-o parte și cealaltă a baricadei continuă cu un zel demn de bătălia de la Grivița. Uitând parcă de amenințarea virusului, ultimul subiect de dispută între reprezentanții celor două formațiuni îl constituie așa zisa zonă metropolitană a Focșaniului. Întrucât noua stare de alertă pomenește de „părăsirea zonei metropolitane”, îndată a fost pusă pe tapet însăși existența acestui termen. Are sau nu Focșaniul zonă metropolitană? Iată o întrebare la care autoritățile au opinii antagonice. În timp ce Instituția Prefectului Județului Vrancea este de părere că nu există așa ceva în județul nostru („România are în acest moment 22 de astfel de zone metropolitane, niciuna în județul Vrancea”), consiliul județean, prin vocea președintelui Marian Oprișan, are o opinie contrară. „Domnule Berbece, în Vrancea avem zonă metropolitană! Iar dacă prefectul și juriștii care îl consiliază ar fi citit măcar primele articole din Codul Administrativ și ar fi studiat actele administrative adoptate de Municipiul Focșani, ar fi știut că există chiar două asociații de dezvoltare intercomunitară constituite pe bază de parteneriat între municipiul reședință de județ, Focșani, și unitățile administrativ-teritoriale aflate în zona limitrofă, condiție pentru existența zonei metropolitane!”, se arată într-un comunicat al CJ Vrancea, făcându-se referire la Asociația„ Metropolitan Trans” (transport persoane) înființată în 2017 și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Serviciul de Salubrizare (transport deșeuri) „născută” în 2014. Potrivit conducerii consiliului județean, pe baza celor două asocieri a luat naștere și zona metropolitană Focșani din care fac parte 12 comune, respectiv Golești, Cîmpineanca, Vînători, Răstoaca, Milcovul, Gologanu, Cîrligele, Bolotești, Garoafa, Urechești, Vulturu și Cotești. De altminteri, conducerea administrației județene face referire la Legea 351/2001 care spune că zona metropolitană este „Zona constituită prin asociere, pe bază de parteneriat voluntar, între marile centre urbane și localitățile urbane și rurale aflate în zona imediată, la distanță de până la 30 de kilometri, în care s-au dezvoltat relații de cooperare pe planuri multiple” dar și la Noul Cod Administrativ.

Cu toate acestea, datele oficiale nu pomenesc de nicio zonă metropolitană în Vrancea care, de altfel, nu se regăsește nici pe lista celor 22 ce figurează într-un raport al Băncii Mondiale din decembrie 2019. E drept, într-un document numit Strategia de Dezvoltare Durabilă a Municipiului Focșani 2014 – 2020, zona metropolitană a orașului nostru apare (atenție!)  ca fiind un concept, o idee, o noțiune, dacă vreți, și nu ca un proiect deja realizat. Se vorbește acolo de necesitatea și oportunitatea înființării unei zone metropolitane în Focșani, de dezvoltarea teritorială, de standardele actuale, legislație și alegerea perimetrului, însă totul se rezumă la a fi doar un proiect, la o propunere a consultantului care a realizat studiul și nu o realitate de care să ne bucurăm în prezent. Pentru a afla totuși care sunt pașii pentru constituirea unei zone metropolitane și a ne lămuri dacă în Vrancea avem așa ceva, ne-am îndreptat privirea către municipiul Iași, acolo unde a fost constituită prima zonă metropolitană din România, în anul 2004. Prin urmare, am luat legătura cu președintele Asociației Zonei Metropolitane Iași, Gheorghe Ioniță, care ne-a explicat cam cu ce se mănâncă înființarea unei astfel de zone și care ne-a confirmat cât se poate de clar că Focșaniul nu are o astfel de zonă metropolitană, legal constituită.

„Cele două asociații constituite la nivelul județului dumneavoastră (Metropolitan Trans și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Serviciul de Salubrizare n.r.)  reprezintă altceva, nu au nicio legătură cu zona metropolitană. Pentru constiuirea unei zone metropolitane trebuie constituită o echipă care vrea să facă această asociere pe baza liberului consimțământ dat de unitățile care vor să se asocieze. În baza legii, zonele metropolitane se fac cu localitățile înconjurătoarea unui oraș de rangul I, până la o distanță de 30 de kilometri. Așadar, primarii trebuie să se adune, să se pună de acord  în legătură cu constituirea zonei metropolitane, se încheie un proces verbal de constituire cu ajutorul unui jurist sau avocat, un act constitutiv. De asemenea, trebuie elaborat un statut și căutat un nume pentru viitoarea asociație, este necesar să fie stabilit un sediu iar actul de constituire trebuie autentificat la notariat. Toate aceste documente, inclusiv procesul verbal de constituire, se depun în instanță, urmând ca asociația să fie trecută în domeniul asociațiilor și fundațiilor. Ulterior, instanța va emite o încheiere în baza căreia este recunoscută asocierea ce va da naștere zonei metropolitane în cauză. Desigur, asociația trebuie înscrisă la administrația financiară, de unde obține un cod fiscal, și mai necesită constituirea unui capital social.Practic, vorbim aici de o asociație de autorități publice. Eu știu, particip din 2004, de la constituire Zonei Metropolitane Iași, la întâlnirile Federației Zonelor Metropolitane și Aglomerărilor Urbane din România (FZMAUR) și vă pot spune cu siguranță că Focșaniul nu are zonă metropolitană conform legii”, ne-a lămurit președintele Zonei Metropolitane Iași, Gheorghe Ioniță.

În concluzie, dincolo de aspirațiile și vocațiile de constructori ale unor politicieni din Vrancea, trebuie să admitem că în Focșani nu există zonă metropolitană. Oare cum s-ar fi putut înșela Banca Mondială, că nu vorbim aici de Bancorex, în elaborarea unui raport? Credeți că specialiștii de acolo au sunat fiecare primar din toate orașele reședință de județ să-i întrebe dacă au sau nu zonă metropolitană și, din pură întâmplare, au omis s-o enumere chiar pe cea din „provincia europeană”? Asta nu poate fi decât o snoavă bună de spus la gura sobei. Și dacă avem zonă metropolitană, unde sunt documentele care să ateste înființarea acesteia? Prin urmare, dacă ar fi să o luăm legal, cetățenii din Focșani au nevoie de declarație pe propria răspundere atunci când părăsesc localitatea (nu metropola), asta dacă nu vor să îngroașe numărul amenzilor.

 

 

Dacă ai fost martorul unui eveniment care ar putea deveni o știre, ne poți contacta pentru a trimite sesizări, fotografii sau imagini video, pe adresa de email: redactie@jurnaldevrancea.ro, pe WhatsApp 0770 430 588 sau pe contul nostru de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.