UMB, principalul constructor de autostrăzi din România, ar urma să suspende începând de săptămâna aceasta lucrările pe două proiecte majore de infrastructură: A8 (Autostrada Unirii) și A3 (Autostrada Transilvania). Decizia intră în vigoare pe termen nedeterminat.
Informația circulă deja printre muncitori, iar detalii din discuții interne au fost publicate pe pagina de Facebook „Drum Expres Focșani-Brăila-Constanța”. Conform acestor relatări, compania a blocat toate plățile către șantierele gestionate, inclusiv comenzi și diurne pentru șoferi. Situația generează incertitudine și în privința salariilor, mai ales că urmează ziua de plată, pe 15 ale lunii.
„S-a blocat tot financiar… nu se mai fac comenzi… pe A8 se intră cu o săptămână mai devreme în vacanță, pe termen nedeterminat”, a transmis un angajat într-o conversație postată online.
„Din păcate este adevărat, UMB închide șantierul Autostrăzii A8, începând cu săptămâna viitoare. Muncitorii au fost anunțați”, se mai arată în discuțiile dintre angajați, publicate pe Facebook.
Singurul proiect unde activitatea va continua este „lotul urșilor” de pe Autostrada A1 Lugoj – Deva, un segment dificil de 13,13 km. În februarie 2025, ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu declara că pe acel șantier lucrează non-stop 600 de muncitori și 300 de utilaje. Totuși, în aprilie, UMB a anunțat amânarea finalizării acestui tronson până în 2027.
Pe de altă parte CNAIR, ne spune că nu sunt motive de îngrijorare: „UMB intră în pauză programată de o săptămână. Nu este nimic diferit de activitatea de până acum a UMB. Este firesc să nu poți cere unor constructori să stea departe de familii mai mult de câteva săptămâni. Deci nu este nimic excepțional în această situație. Pe de altă parte este normal că toți constructorii să fie preocupați de asigurarea fluxurilor financiare care le permit continuarea activității în viitor. Iar aceste fluxuri sunt asigurate atât din fonduri europene cât și din bugetul de stat.”
Suspendarea lucrărilor pe două dintre cele mai importante autostrăzi aflate în construcție ridică mari semne de întrebare asupra s ritmului de dezvoltare a infrastructurii rutiere din România, în contextul în care se vorbește tot mai des de faptul că România ar putea rămâne fără banii europeni în lipsa unei reforme fiscale.