Deputatul Halici, despre scandalul de la Biroul Electoral Focșani: „Indiferent de lupta politică, de competiție, pe care pot să o înțeleg, aceasta are limite”. VIDEO

0
1282

Social democrații din Focșani au reacționat la rândul lor vizavi de incidentul din această după-amiază, întâmplat în sediul Biroului Electoral de Circumscripție Focșani și soldat cu îmbrânceli și plângeri penale (detalii aici). Totul de la listele susținătorilor actualului primar, candidat din nou la funcție din partea PSD. Niciuna dintre părți nu neagă că reprezentantul PNL a avut acces la listele respective, însă variantele diferă, atât în ceea ce privește datele personale, cât și scandalul propriu-zis. Într-un comunicat de presă, PNL arată că este „operator de date cu caracter personal” și că ar fi avut tot dreptul să le acceseze, în timp ce social democrații au subliniat că informațiile respective pot fi accesate doar în scopul în care au fost prelucrate, „doar cu acordul scris al titularului”.

În cadrul unei conferințe de presă, Bogdan Matișan a povestit incidentul de azi, arătând că vor fi depuse plângeri penale. „În momentul în care am sesizat președinta biroului electoral că domnul Cristinel Irimia a început să facă exerciții de copiere din listele de susținători, am sesizat-o pe doamna și i-am spus că este ilegal ce se întâmplă și să ia măsuri. Dânsul a început să fie violent nu numai verbal, cât și fizic, trăgând acele dosare din mâna doamnei judecător. Am sunat la 112, pentru că nu voiam să intru într-o altercație cu cineva. Iar în momentul în care dânsul a vrut să dispară, eu fiind în ușă m-a îmbrâncit, m-a lovit cu ceva tare – înțeleg că avea mâna în gips, și m-a trântit cu o tehnică de jiu jitsu, o chestie de judo. Deși dânsul mă acuză acum că eu am făcut această schemă. Până a venit poliția chemată de noi, dânsul și-a luat tălpășița și a dispărut”, a spus reprezentantul PSD în biroul electoral de circumscripție. Acesta a precizat că din listă puteau fi copiate numele, prenumele și adresa celor care au semnat pentru susținerea candidatului PSD.

Deputatul Nicușor Halici a subliniat că PSD nu are la Focșani nicio problemă cu listele de susținători, contrar afirmațiilor făcute de către PNL, și și-a arătat dezamăgirea față de atitudinea președintelui biroului electoral, care a permis studierea și copierea listelor cu semnături. „Listele sunt întocmite conform rigorilor legale. Indiferent de lupta politică, de competiție, pe care pot să o înțeleg, aceasta are limite. În primul rând de legalitate, limite de competitivitate. Asta nu înseamnă competivitate. Înseamnă tehnici staliniste. Nu avea ce să caute acolo în primul rând și în al doilea rând a fost o greșeală care va trebui sancționată conform legii, a celor care au decis să îi permită accesul la datele de identificare ale susținătorilor echipei Partidului Social Democrat. Este un lucru pe care eu nu l-am mai auzit. Am participat la multe scrutine electorale și nu am mai auzit de asemenea „competiții”, cu ghilimele de rigoare, pentru că nu are nimic de-a face cu competiția. Aici e vorba de forțare. O să sesizăm toate instituțiile abilitate, ne așteptăm ca acestea să răspundă în litera și spiritul legii sesizărilor noastre, să-și facă treaba și să remedieze această situație. Dar până la remedierea ei să fie neutralizate datele de identificare, să nu aibă acces absolut nimeni la ele de acum încolo, și mai ales cele prelucrate deja de Cristinel Irimia. Mă aștept ca în câteva ore cel mult să fie recuperate de instituțiile statului și să fie neutralizate. Iar apoi, în primul rând Cristinel Irimia să dea declarații în care să spună că nu le va utiliza sub nicio formă. Și după aceea și monitorizarea cu privire la posibilitatea de utilizare a acestor date. Pentru că așa ceva nu poate fi admis într-un stat de drept, într-un stat care se dorește a fi democrat, într-un stat care dorește dezvoltarea continuă. Legiuitorul, când a avut în vedere desemnarea de magistrați pentru desemnarea birourilor județene și de circumscripție municipală și orășenească a avut în vedere tocmai complexitatea legilor – care nu sunt doar electorale – în desfășurarea alegerilor și specializarea acestora. Dacă de la un judecător nu te poți aștepta că înțelege și spiritul și litera ei, atunci ce să mai înțelegem în țara asta? Aceeași solicitare a fost făcută și în Biroul Electoral Județean. Președintele de acolo le-a adus la cunoștință că a refuzat din start să le pună la dispoziție, pentru că nu are temei legal”, a atras atenția deputatul PSD.

La rândul său, primarul Cristi Valentin Misăilă a ținut să sublinieze că tot azi a dorit la rândul său să își studieze dosarul de candidat la biroul electoral, lucru care nu i-a fost permis. Aceasta ca o comparație vizavi de solicitarea admisă a reprezentantului PNL de a studia listele de susținători. Primarul crede că numele de pe lista de susținători ar putea fi folosite pentru intimidarea persoanelor respective și a mai atras atenția asupra unui aspect: „Dumnealui a filmat în interiorul biroului electoral de circumscripție, se vede foarte clar cum dumnealui folosește telefonul, înregistrând inclusiv în interiorul biroului electoral de circumscripție. Ceea ce cred eu că nu este permis și nu este legal”.

Dacă ai fost martorul unui eveniment care ar putea deveni o știre, ne poți contacta pentru a trimite sesizări, fotografii sau imagini video, pe adresa de email: redactie@jurnaldevrancea.ro, pe WhatsApp 0770 430 588 sau pe contul nostru de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.