Alianță electorală împotriva lui Marian Oprișan. Declarațiile principalilor actori de pe scena politică din Vrancea

0
1414

Apropierea cu pași repezi a alegerilor locale din acest an obligă formațiunile politice angrenate în lupta electorală să adopte strategii care să mobilizeze activul de partid, pentru a câștiga votul cetățenilor. În județul Vrancea, partidele aflate pe dreapta eșichierului politic încearcă să organizeze o alianță electorală care să învingă Partidul Social Democrat la scrutinul de la sfârșitul lunii septembrie. Un prim pas în acest sens a fost făcut săptâmâna trecută, atunci când s-au purtat primele discuții pentru înființarea unei alianțe electorale de dreapta. La masa negocierilor au fost prezenți reprezentanții Partidului Național Liberal, reprezentanți ai Alianței USR-PLUS, cei ai Partidului Mișcarea Populară, ai Partidei Romilor „Pro Europa” și cei ai Partidului Verde. Scopul principal al întâlnirii de miercurea trecută a fost cel de a creiona o alianță care să susțină un candidat unic la președinția Consiliului Județean Vrancea, în bătălia electorală cu Marian Oprișan.

Ion Stefan si Catalin Toma - Alianță electorală împotriva lui Marian Oprișan. Declarațiile principalilor actori de pe scena politică din VranceaÎn cadrul discuțiilor, PNL a fost reprezentat de președintele partidului Cătălin Toma și de ministrul Ion Ștefan. Cu un obiectiv politic foarte bine stabilit, liderii liberali au avut un mesaj în jurul căruia să fie stabilită strategia electorală: “înlăturarea PSD și a lui Marian Oprișan de la cârma județului”.

“Obiectivul nostru politic la alegerile locale din această toamnă este înlăturarea PSD și a lui Marian Oprișan de la cârma județului. Pentru acest lucru avem nevoie de o alianță largă care să înțeleagă că puterea schimbării stă în unitatea noastră! Sunt convins că până la alegeri îi vom avea alături de noi pe toți cei care pot pune umărul la redresarea Vrancei”, a transmis Ion Ștefan.

Sloganul noii alianțe electorale: VRANCEA ARE VIITOR!

MAIN alianta pnl usr vrancea - Alianță electorală împotriva lui Marian Oprișan. Declarațiile principalilor actori de pe scena politică din VranceaDupă ore bune de negocieri, PNL, USR – PLUS, Partida Romilor ”Pro Europa” și Partidul Verde au parafat o înțelegere prin care s-a stabilit desemnarea unui candidat comun la șefia Consiliului Județean Vrancea. La întâlnire au fost prezenți și reprezentanții PMP Vrancea, însă aceștia s-au retras, nemulțumiți de modul în care au decurs negocierile. Alianța formată din cele patru formațiuni politice a adoptat cinci principii importante pentru o bună guvernare locală:

„În urma discuțiilor s-a ajuns la ideea susținerii unui singur candidat la președinția Consiliului Județean Vrancea, în cadrul unei alianțe electorale, pentru înlăturarea baronului Oprișan, cel care de douăzeci de ani trage cu o mână frâna dezvoltării județului, iar cu cealaltă stă la mila Guvernului, investind banii în proiecte păguboase și fără finalitate. Deschiderea tuturor reprezentanților forțelor politice prezente a fost maximă, cu respectarea principiilor și priorităților partidelor prezente pentru o bună guvernare locală: fără penali, fără foști colaboratori ai securității, fără incompetenți, nepotism și clientelism, fără partide care au înțelegeri cu PSD, fără persoane care au fost în structurile de conducere PSD sau susținuți în poziții publice de PSD”.

În cadrul protocolului de colaborare electorală au fost stabilite și o serie de priorități care sunt menite să asigure o viață mai bună pentru locuitorii din județul Vrancea, fie că este vorba despre servicii medicale de calitate, de implementarea unor proiecte importante de infrastructură sau de servicii de utilitate publică care să fie la standardele europene, de punerea în aplicare a unor măsuri pentru susținerea mediului de afaceri și crearea de locuri de muncă durabile, de adoptarea unor măsuri care să susțină producătorii agricoli sau de proiecte pentru protejarea pădurilor și crearea de noi spații verzi.

MIHĂIȚĂ LEPĂDATU, președinte USR Vrancea: “A fost creată o alianță de centru dreapta care să-l răstoarne pe Oprișan”

Președintele USR Vrancea, Mihăiță Lepădatu, este de părere că alianța electorală din care face parte și partidul pe care acesta îl conduce trebuie să respecte, în primul rând, o serie de criterii etice care să nu permită comportamente politicianiste.

mihaita lepadatu usr - Alianță electorală împotriva lui Marian Oprișan. Declarațiile principalilor actori de pe scena politică din Vrancea“Noi am participat la discuții fiind interesați de acceptarea unor criterii etice care să creeze baza lansării unor discuții civilizate, principiale, care să nu dezamăgească alegătorii. Suntem foarte atenți  asupra relațiilor dintre PSD și PNL, colaborarea lor a existat în Vrancea, știm că există încă canale de comunicare neînchise între ei, dar sperăm să se joace corect. Am cerut un set de principii și obiective de guvernare clare care să nu permită comportamente politice ambigue, politicianiste sau chiar demagogice”, ne-a declarat Mihăiță Lepădatu. Întrebat despre ce s-a discutat în spatele ușilor închise, președintele USR Vrancea a spus că toată discuția a fost în jurul unei singure teme: constituirea unei alianțe de centru dreapta care să-l răstoarne pe Oprișan. Cu toate că Alianța USR-PLUS și-ar fi dorit o întâlnire bilaterală, conducerea formațiunii politice a anticipat că vor fi și partide care se vor retrage pentru că nu au alt rol decât cel de “a perturba scena politică”.

“A existat practic o singură temă, cea a constituirii unei alianțe de centru dreapta care să-l răstoarne pe Oprișan și ceea ce reprezintă el, un model de administrație vetust și corupt, mai aproape de modelul fanariot decât de standardele secolului 21. Alianța USR-PLUS a participat, deși am fi preferat o primă întâlnire bilaterală, era evident că unele construcții politice ce se revendică ca fiind de opoziție nu vor participa sau se vor retrage pentru că rolul lor e de a perturba scena politică, de a înșela alegătorii, de a deturna voturile, în mare masură fiind iepuri crescuți la curtea lui Oprișan”, a mai spus Mihăiță Lepădatu.

Chiar dacă întâlnirea a avut ca principal scop unirea partidelor de dreapta pentru a desemna un candidat unic la președinția Consiliului Județean Vrancea, prima rundă de negocieri a stabilit principiile după care se vor ghida cei care vor face parte din alianță. În cadrul discuțiilor, numele celui care se va bate direct cu Marian Oprișan nu a fost adus în discuție. Cu toate acestea, conform calculelor politice, candidatul ar putea fi nominalizat din rândurile PNL, partidul care a câștigat, în fieful lui Marian Oprișan, ultimele alegeri europarlamentare și prezidențiale. Alianța USR-PLUS speră ca în urma discuțiilor viitoare, candidatul alianței să fie Liviu Mălureanu, cel care și-a anunțat intenția de a se implica în bătălia electorală pentru CJ Vrancea. Mihăiță Lepădatu ia în calcul și varianta unui candidat care să nu facă parte din cele două partide, dar care trebuie să întrunească condiția de candidat cu profil integru.

“Ne dorim ca Liviu Mălureanu să fie alegerea alianței pentru că întrunește condițiile ce țin de profesionalism, experiență politică și administrativă, de voință de schimbare a lucrurilor. Mai există o variantă care trebuie luată în calcul, ar putea fi cea optimă, un candidat cu un profil integru din afara celor două partide care să ofere garanții că vor reprezenta cele două partide cu brio. Totul ține de voința de a înlocui cultura tranzacțională, netransparentă, axată pe interesul personal cu cea instituțională, cu deschidere spre cetățean, axată pe reguli și în acord cu binele și interesul public. Dorim o schimbare, dar nu una de formă, ci una de fond”, a mai punctat Mihăiță Lepădatu.

LIVIU MĂLUREANU: “Alianța va repune județul Vrancea pe un făgaș normal de dezvoltare”

La rândul său, Liviu Mălureanu vede cu ochi buni coagularea forțelor de dreapta pentru a-l detrona pe Marian Oprișan de la șefia Consiliului Județean Vrancea. În opinia sa, discuțiile au fost unele încurajatoare și s-au axat în general pe ideea unei alianțe anti-Oprișan.

liviu malureanu USR - Alianță electorală împotriva lui Marian Oprișan. Declarațiile principalilor actori de pe scena politică din Vrancea“Ne-am bucurat că PNL a răspuns apelului Alianței USR-PLUS pentru coagularea unei alianțe în județ care să-l dea jos pe Oprișan și întreaga sa șleahtă rapace de partid. Discuțiile au fost bune, încurajatoare, cei prezenți fiind deschiși la crearea unei alianțe anti-Oprișan, alianță care să repună mai departe județul pe un făgaș normal de dezvoltare. S-a discutat despre oportunitatea unei alianțe pentru Consiliul Județean Vrancea și s-au făcut pași importanți în această direcție. Au fost tatonări și pentru Primăria Focșani și alte primării din județ unde PSD excelează prin incompetență. Însă cel mai important aspect a fost agrearea unui set de principii etice care să stea la baza desemnării oricărui candidat”, ne-a spus și Liviu Mălureanu. Vicepreședintele USR vede această alianță ca fiind benefică societății și este de părere că interesele de partid și orgoliile personale trebuie lăsate la o parte. În zilele ce vor urma va fi stabilit mecanismul de desemnare a candidatului comun care trebuie să îndeplinească principiile etice stabilite prin protocolul de colaborare.

“În cadrul acestei alianțe, interesele de partid și orgoliile personale trebuie lăsate la o parte, pentru că politica trebuie făcută pentru beneficiul întregii societăți și nu a unor membri de partid și a anturajului lor. Atât eu, cât și Alianța USR-PLUS vom depune toate eforturile să schimbăm județul în bine pentru ca vrâncenii să nu mai fie nevoiți să plece să-și caute de lucru pe alte meleaguri. Va fi mult de muncă, Vrancea fiind la ora actuală un județ sărăcit, deși avem multe resurse locale. Nu s-au discutat nume ci principiile etice pe care candidatul comun trebuie să le îndeplinească. În zilele următoare vom avea întâlniri de lucru pentru stabilirea unui mecanism de desemnare a candidatului. Se iau în considerare atât sondaje cât și alegeri deschise în tot județul. Oricine va fi candidatul, acesta va trebui să aibă în considerare cele 10 priorități stabilite”, a mai spus vicepreședintele USR, Liviu Mălureanu.

SORIN HORNEA, președinte PMP Vrancea: Fără un program și un proiect pentru județul Vrancea, această alianță nu are nicio valoare

Una dintre formațiunile politice din Vrancea invitată la discuții a fost și Partidul Mișcarea Populară. Președintele filialei vrâncene, Sorin Hornea, nu a aderat la ideea formării unei alianțe electorale care să-l învingă pe actualul președinte al Consiliului Județean. Hornea nu a văzut în această idee un parteneriat corect față de cei care au semnat acordul. În opinia sa, formarea unei coaliții de dreapta scade potențialul electoral al partidelor și spune că PMP Vrancea va merge singur în alegeri.

sorin hornea pmp - Alianță electorală împotriva lui Marian Oprișan. Declarațiile principalilor actori de pe scena politică din Vrancea“PMP Vrancea nu este împotriva unei alianțe, dar această alianță trebuie să se concretizeze într-un parteneriat corect față de cei care îl semnează, astfel încât să-și mențină potențialul electoral pe care îl are. PMP va merge singur în alegeri pentru că are candidați foarte buni în tot județul. Noi suntem, din punctul nostru de vedere, a treia forță electorală din Vrancea, datorită candidaților foarte buni pe care îi avem în comune”, e de părere liderul PMP Vrancea, Sorin Hornea, care nu exclude ca în cazul unei noi runde de discuții să meargă la o negociere în care să se discute formarea unei alianțe electorale la nivel de localități. Președintele PMP crede că fără un program și un proiect pentru județul Vrancea, o alianță de dreapta nu are nicio valoare.

Vom da curs oricărei discuții, dar am condiționat participarea la o coaliție de a pune candidați comuni în mai multe localități, nu doar la președinția Consiliului Județean. Trebuie să înțelegem că nici Focșaniul, nici celelalte orașe, cum nici localități ca Vulturu sau Vidra nu pot fi câștigate decât în urma unei alianțe. Din păcate, partenerii de dialog nu au vrut să coboare discuția de la președinția Consiliului Județean. Candidatul la CJ Vrancea în mod automat va aduce voturi către candidații la funția de primar. Drept urmare trebuie să existe un parteneriat corect între colegii de alianță. Fără un program și un proiect pentru județul Vrancea, această alianță nu are nicio valoare. Noi nu putem să acceptăm ideea de a participa la o alianță doar ca să schimbăm un om. Noi vrem să schimbăm un mod de lucru, noi vrem să avem proiecte de dezvoltare pentru județul Vrancea. Nu putem să punem sigla “coaliția anti-Oprișan”. Nu! Eu vreau să punem sigla “dezvoltăm județul Vrancea”, ne-a mai spus Sorin Hornea.

LIVIU MACOVEI: Cetățenii cu drept de vot nu trebuie să depindă de o anumită ideologie sau de un anumit partid

De la discuțiile în urma cărora s-a încheiat un protocol de colaborare între PNL, USR-PLUS, Partida Romilor „Pro Europa” și Partidul Verde a lipsit candidatul independent la Primăria Focșani Liviu Macovei. Acesta nu a fost invitat să participe la negocieri, poate și pentru faptul că prima întâlnire a vizat strict o candidatură comună împotriva lui Marian Oprișan. Cu toate că și-a arătat deschiderea pentru susținerea unui candidat comun la CJ Vrancea, Liviu Macovei este de părere că discuțiile trebuie să fie axate pe proiecte și nu pe ideologii.

liviu macovei - Alianță electorală împotriva lui Marian Oprișan. Declarațiile principalilor actori de pe scena politică din VranceaEu nu îmi stabilesc obiectivele în funcție de negocierile unor partide politice, cu atât mai mult cu cât ele nu vizează candidatura pentru Primăria Focșani. Eu am anunțat din momentul în care mi-am lansat candidatura că sunt deschis pentru o eventuală  colaborare electorală cu partidele politice în sensul în care eu voi susține un candidat comun al lor la CJ. Faptul că alegerile locale și cele generale sunt foarte aproape unele de altele, tentează anumite partide să se lupte în registrul stânga vs. dreapta sau noi contra ei. Eu vreau să fim toți pentru Focșani și sunt interesat de discuții despre proiecte nu despre ideologii”, ne-a explicat candidatul independent la Primăria Focșani, Liviu Macovei.

Cu o referire strictă la implicarea în dezvoltarea municipiului Focșani, independentul Liviu Macovei speră ca cetățenii să fie cei care au un cuvânt de spus când se iau decizii pentru administrarea orașului. Chiar dacă a primit mai multe oferte din partea partidelor de a se înregimenta politic, Macovei spune că va candida independent, candidatură care îi va da libertatea de a promova proiecte pentru focșăneni.

Am avut mai multe solicitări de a mă înregimenta într-un partid sau altul pentru a candida dar prefer să candidez independent tocmai pentru că vreau să am libertatea de a promova proiecte pentru focșăneni, nu pentru partide, și în același timp să le dau ocazia partidelor reprezentate în viitorul Consiliu Local să voteze pentru Focșani și nu împotriva cuiva pentru că nimeni nu va mai fi în opoziție. Echipa mea va candida pe lista formațiunii regionale Împreună Pentru Moldova, o formațiune axată pe dezvoltarea comunităților din regiunea Moldovei, fără politica de care suntem toți sătui. Abordările de tip cine nu e cu noi e împotriva noastră” nu mă afectează. Mă aștept să fiu atacat la modul ăsta, dar fiecare își face campanie așa cum crede. Eu cred că vor fi niște alegeri care vor sparge mai multe tipare și cred că cetățenii mai vor și altceva decât aceleași lupte interminabile între diverse partide care țin orașul pe loc de atâția ani. Cred că e timpul ca implicarea cetățenilor în administrarea orașului să nu mai fie constrânsă de apartenența politică și cred că toți cetățenii cu drept de vot trebuie să aibă o opțiune care să nu depindă de o anumită ideologie sau de un anumit partid. Eu și echipa mea credem în șansa noastră și, din semnalele pe care le avem până acum din comunitate, sunt foarte mulți cetățeni care cred în proiectul nostru și care ne sprijină”, a mai spus Liviu Macovei.

Un lucru este cert! Primul pas în crearea unei coaliții de dreapta care să înlăture PSD de la frâiele județului a fost făcut. Rămâne de văzut cum vor decurge în continuare negocierile între formațiunile politice de dreapta care vor trebui să cântărească foarte bine deciziile pe care le vor lua. Cel mai probabil discuțiile vor extrapola și vor duce la nominalizarea de candidați comuni în mai multe localități din Vrancea. În schimb, numirea cuiva pentru funcția de primar al municipiului Focșani va fi una dintre cele mai grele decizii. Dacă până acum câteva zile erau anunțate public nume de candidați, noua alianță electorală, la care s-ar putea să adere și alte formațiuni politice, va fi obligată să facă concesii pentru stabilirea unui candidat care să câștige Primăria Focșani.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.