AMENZI mai mari pentru lipsa rovinietei | Proiectul de lege inițiat de Guvern

0
528

Un proiect de lege inițiat sâmbătă de Guvern va crește valoarea amenzilor pentru neplata rovinietei. Documentul care vine să modifice Ordonanța Guvernului nr. 15/2002, are la bază actualizarea cuantumului amenzilor contravenționale aplicabile utilizatorilor pentru lipsa rovinietei valabile. La acest moment, valoarea rovinietei în România pentru un autoturism este de 28 de euro pe an (138,54 lei). Valoarea amenzilor amenzilor aplicate pentru lipsa taxei de drum nu a mai fost modificată din 2010. Acum, în urma documentului adoptat, acestea nu vor mai avea un cuantum fix, ci vor fi calculate în funcție de tipul de autovehicul. Calculul este cât se poate de simplu. Pentru amenda minimă va fi valoarea rovinietei înmulțită cu 2,5, iar pentru cea maximă se înmulțește cu 4. Astfel, pentru un autoturism, valoarea amenzii pentru neplata acestui tarif va fi cuprinsă între 346,35 de lei și 554,16 lei. În schimb pentru un autovehicul de tonaj greu de până la 12 tone și cu mai mult de 4 axe, valoarea rovinietei este de 5.986,96 lei (1210 euro), iar amenda maximă ajunge până la fabuloasa sumă de 23.947,84 de lei. Va exista și posibilitatea achitării a jumătate din valoarea amenzii, cu condiția ca aceasta să se facă în maximum 15 zile de la data înscrisă pe procesul verbal de constatare a contravenției.

Motivarea majorării amenzilor pentru lipsa rivinietei

”Din anul 2010 până în prezent cuantumul amenzilor a rămas la același nivel, în timp ce cuantumul tarifului de utilizare a rețelei de drumuri naționale din România exprimat în lei a crescut cu aproape 20%. Astfel, valoarea amenzilor contravenționale s-a calculat ca fiind de două ori tariful anual de utilizare a rețelei de drumuri naționale din România, pentru amenda minimă și de patru ori tariful anual de utilizare a rețelei de drumuri naționale din România, pentru amenda maximă. De precizat este faptul că amenda stabilită prin procesul-verbal de constatare a contravenției poate fi achitată la jumătate din minimul acesteia prevăzut de lege, în termen de 15 zile de la comunicarea acestuia”, precizează Guvernul, în comunicat.

 

Revelion 2023 Antal Queen 2
Dacă ai fost martorul unui eveniment care ar putea deveni o știre, ne poți contacta pentru a trimite sesizări, fotografii sau imagini video, pe adresa de email: redactie@jurnaldevrancea.ro, pe WhatsApp 0770 430 588 sau pe contul nostru de Facebook.
Revelion 2023 SARA Events

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.