Îndrăznește să fii informat!

joi, 2 mai 2024

URMĂREȘTE-NE PE:

Îndrăznește să fii informat!

More
    spot_img
    AcasăActualitateBaza de tratament de la Vizantea-Livezi, o șansă istorică pentru dezvoltarea turismului în județul Vrancea

    Baza de tratament de la Vizantea-Livezi, o șansă istorică pentru dezvoltarea turismului în județul Vrancea

    Comuna Vizantea-Livezi se află în zona de nord a județului Vrancea, în valea râului Vizăuți și este formată din satele Livezile, Mesteacănu, Piscu Radului, Vizantea Mănăstirească și Vizantea Răzășească. În localitatea situată într-o zonă de o rară frumusețe se găsește Mănăstirea „Înălțarea Sfintei Cruci”, ridicată pe la mijlocul secolului al XVII-lea, în timpul domnitorului Vasile Lupu, monument a cărui arhitectură este de interes național. Cu o suprafață de aproximativ 7.500 de hectare și o populație de 3.793 de locuitori (conform recensământului din 2011), comuna ar putea deveni unul dintre cele mai importante puncte pe harta județului, dacă nu cel mai important, și o să vedem de ce în rândurile de mai jos. Pe lângă peisajul extraordinar, comuna mai are o comoară care va putea aduce prosperitate atât locuitorilor din zonă cât și județului: celebrele izvoare sulfuroase din Vizantea Mănăstirească.

    Puțină istorie

    Deși efectele vindecătoare ale izvoarelor din Vizantea sunt, probabil, cunoscute de localnici din vremuri foarte îndepărate, calitatatea apelor a fost recunoscută oficial pe la sfârșitul secolului al XIX-lea, atunci când un anume avocat Cohanoski prelevează primele probe și le duce la București spre a fi analizate însă, din păcate, rezultatul acestora a rămas și acum necunoscut. Totuși, pe la 1900, medicul Rafail Rosin, născut în Panciu, aduce cunoștință într-o lucrare intitulată „Istoricul băilor minerale din Vizantea” că apele minerale din Vizantea au căpătat notorietate datorită unei pure întâmplări. Conform celor scrise de doctorul Rosin, în 1882 un tinichigiu din Panciu, bolnav de reumatism, s-a dus la București pentru a primi tratamentul adecvat afecțiunii sale la Spitalul Colțea. Omul nostru a stat internat aproape o lună și jumătate însă la externare a plecat cu boala ameliorată, nu vindecată, și cu recomandarea medicului curant Marcovici de a se trata în continuare la o stațiune balneară din țară, nu tocmai pe potriva buzunarului sărmanului suferind. Așadar, cum bugetul nu-i permitea o astfel de cură, cetățeanul s-a întors în orașul natal, Panciu. Disperat, el a încercat să găsească un loc unde ar putea să-și lecuiască durerea și de la țărani a aflat de beneficiile apelor minerale din Vizantea. Așa se face că în vara aceluiași an, 1882, a fost transportat aproape olog în localitatea amintită, acolo unde a fost doftoricit după meșteșugul localnicilor, meșteșug deprins cine știe din ce vremuri. I s-au făcut 10 băi cu apa sulfuroasă încălzită cu bolovani încinși în jar și… minune: după o lună de zile și-a recăpătat pe deplin sănătatea. Vindecarea aproape miraculoasă a unui bolnav ce suferea de mai mulți ani s-a petrecut în văzul tuturor iar vestea a circulat cu repeziciune.

    „Acest caz de vindecare, producându-se sub ochii tuturor, asupra unui bolnav, care suferea de aproape doi ani şi care fusese adus aproape olog la Vizantea, puse în mirare pe toţi din oraş care îl cunoşteau în ce stare gravă plecase la băi. Atâta a fost suficient ca vestea să meargă din om în om şi efectele binefăcătoare ale apelor să fie recunoscute în scurt timp, iar în vara anului următor (1883), mai mulţi suferinzi de reumatism se şi duseră la Vizantea spre a face băi calde, auzind că sunt bune de leac”, povestea în lucrarea sa medicul Rafail Rosin.

    Astfel, deși întâmplarea poartă o aură de legendă, cert este că în 1886 Vizantea devine stațiune balneară, numărul vizitatorilor crescând de la an la an iar numele localității începe să fie promovat și popularizat în reviste de specialitate. Între cele două războaie mondiale, stațiunea devine înfloritoare, înregistrând între 800 și 1.600 de vizitatori anual, număr record pentru acele vremuri, aici venind să se trateze chiar și oameni din localități cu vechi tradiții balneare cum ar fi Constanța, Piatra Neamț ori Vâlcea. Tot în perioada interbelică sunt captate mai multe izvoare într-un bazin de mare capacitate, sunt construite 8 cabine pentru băi reci – Salonul Verde, este reînființat iluminatul public (sunt utilizate lămpi cu petrol), apare un oficiu local de turism unde se încasa taxa pe stațiune și este amenajat parcul pentru dans, acolo unde cânta tot timpul un taraf. Ei bine, cu timpul, toate acestea au devenit istorie. Inundațiile petrecute înainte de 1970, cutremurul din 1977 și evenimentele din 1989 au oprit orice altă investiție și totul a căzut în ruină.

    Vizantea ar putea deveni din nou ce-a fost și mai mult decât atât

    După un con de umbră care a durat mai bine de jumătate de secol, Vizantea-Livezi are acum șansa de a renaște din cenușă ca Pasărea Phoenix. Dacă după 1989 guvernele care s-au perindat la putere, și au fost destule, nu au găsit oportun să investească în refacerea stațiunii, iată că acum, printr-o nesperată șansă, localitatea ar putea să redevină un simbol al județului Vrancea. Guvernul liberal condus de Ludovic Orban a dat undă verde începerii unui proiect de anvergură pentru construirea unei moderne baze de tratament, pornind de la zero. Săptămâna trecută, ministrul Dezvoltării, unul dintre cei care au îmbrățișat imediat ideea, a fost la Vizantea-Livezi și a semnat cu primarul Dragoș Ciobotaru ordinul de finanțare pentru realizarea acestui obiectiv.

    „Ministerul Dezvoltării și Compania Națională de Investiții a aprobat indicatorii tehnico- economici pentru investiția bază de tratament în Vizantea. O bază mult așteptată și dorită de cetățenii județului și mai ales de cei din localitate. După demersuri care au durat ani de zile, demersuri realizate de cei care au condus primăria, am ajuns astăzi în situația de a putea demara acest proiect de investiții, un proiect major pentru localitate. Guvernul a analizat cu atenție necesitatea acestei investiții pentru că, în doar câteva luni, am reușit să aducem în prim acest proiect. Suntem la un început corect de drum în ceea ce privește dezvoltarea turistică a județului, am ales o investiție cu viitor ce își va arăta roadele peste ani. Nu realizăm niște investiții de moment, ci unele care să genereze venituri pe termen lung și să creeze locuri de muncă, factori care vor duce în final la stabilizarea tineretului în localitățile unde vor fi duse la bun sfârșit aceste proiecte”, a spus ministrul Dezvoltării, Ion Ștefan.

    Cum va arăta nou bază de tratament și ce posibilități oferă

    Baza de tratament va fi ridicată în doi ani și două luni, acestea din urmă fiind rezervate pentru realizarea proiectului și documentațiilor necesare. Costul total al proiectului se ridică la 37,5 milioane de lei, aproximativ 7.758.163 de euro la cursul actual, bani ce vor fi asigurați de Compania Națională de Investiții (34,1 milioane lei), în cea mai mare parte, și primărie (3,4 milioane lei). Desigur, proiectul este unul deosebit de amplu: baza, care se va întinde pe o suprafață de peste 2.000 de metri pătrați, va avea un hotel cu două etaje și restaurant la parter, piscine (interioară și exterioară), săli de tratament utilate cu cea mai nouă aparatură, săli de masaj, gimnastică și terapie medicală, saună, restaurant și locuri de cazare. Dar, ceea ce este mai important, această investiție va genera pe termen lung prosperitate pentru locuitorii comunei.

    „Această bază de tratament înseamnă pur și simplu valorificarea acestor izvoare minerale, dovedite 100% cu proprietăți terapeutice. Avem izvoare atât pentru cură internă cât și pentru una externă, cele mai valoroase fiind cele pentru cură externă, adică băile la cadă sau chinoterapie. Baza de tratament pe care am conceput-o include peste 12 tipuri de tratament, pentru că utilizăm apa în mai multe feluri dar utilizăm și tehnologie de ultimă generație: piscină interioară de chinetoterapie, bazin copii chinetoterapie, saună, băi galvanice, săli de masaj, gimnastică și terapie medicală, terapie cu unde scurte și multe altele. Baza este foarte mare, va cuprinde un hotel cu două etaje și restaurant la parter, baza de tratament propriu zisă cu două nivele plus subsol și o piscină cu hodro și chinetoterapie pentru copii și adulți, plus o piscină exterioară, restaurante în aer liber etc. Să știți că nu e ușor, nu am găsit nicio susținere de la guvernul anterior. Construcția, acestei baze, care va demara pe la începutul lunii martie anul viitor, este doar începutul pentru că lucrurile se vor dezvolta atât pentru noi, cetățenii din Vizantea cât și pentru cei din județ”, a spus optimist primarul comunei Vizantea-Livezi, Dragoș Ciobotaru.

    Dar investițiile din zonă nu se opresc aici. Urmează realizarea unei rețele de apă cu 3 stații de epurare, modernizarea sistemului de alimentare prin crearea a 3 surse alternative și introducerea canalizării în comună. Mai mult decât atât, cele 14 loturi de teren (cu o suprafață totală de 1,5 hectare) aparținând primăriei și situate în imediata vecinătate a bazei de tratament vor fi concesionate celor care vor să investească în zonă. Cu o condiție: fiecare va fi obligat să creeze cel puțin două locuri de muncă iar pe suprafața concesionată se vor construi în mod expres obiective de care primăria are nevoie. Practic, administrația locală s-a gândit la dezvoltarea zonei din punct de vedere turistic, așa încât, pe terenul respectiv, se dorește realizarea unor locuri în care oamenii să se relaxeze: închiriere ATV-uri, pizzerii, plimbări cu trăsura, sală de bowling, un bar de seară etc.

    spot_imgspot_img

    ARTICOLE SIMILARE

    ISU Vrancea aniversează astăzi ziua pompierilor din Panciu și Soveja! La mulți ani!

    Prima zi a lunii mai este un motiv de sărbătoare pentru pompierii vrânceni. În...

    Cronica dimineții – 01.05.2024

    1. Datoria publică a României a crescut puternic în luna februarie, cu circa 40...

    Zece reguli esenţiale pentru o drumeţie în siguranţă pe munte transmise de Salvamont

    Salvamont România transmite, înaintea minivacanţei de 1 Mai şi sărbătorilor pascale, zece reguli esenţiale...

    Cum vor circula microbuzele S.C. Transport Public Focșani în minivacanța de Paște

    S.C. Transport Public S.A. a anunțat programul microbuzelor ce efectuează transport public local de...

    ARTICOLE POPULARE

    Doliu la Consiliul Județean Vrancea! A murit Luminița Oanele, jurist în cadrul instituției

    Luminița Oanele era jurist de mai mulți ani la Consiliul Județean Vrancea iar decesul...

    Adrian Lățcan, elev al Liceului „Simion Mehedinți” Vidra, va reprezenta România la Campionatul Mondial „Microsoft Office Specialist”

    Vineri, 26 aprilie 2024, la București, s-a încheiat etapa națională pentru calificarea la Campionatul...

    Doliu în Teatrul Municipal „Pastia”! A murit actorul Valentin Cotigă

    Tristul anunț a fost făcut public chiar de fiul actorului focșănean, Bogdan Cotigă, într-un...