Ce îi reproșează procurorii primarului din Fitionești în cel mai nou dosar: 9 infracțiuni, inclusiv luare de mită

0
2276

Luna trecută, Iordache Cazacu, primar în Fitionești din anul 2008, a fost trimis în judecată într-un alt dosar. De această dată, primarul din Fitionești este acuzat de nu mai puțin de nouă infracțiuni, care fi fost comise începând cu anul 2011 și până în 2016: abuz în serviciu, fals material în înscrisuri oficiale, luare de mită, fals intelectual, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, delapidare, instigare la mărturie mincinoasă și nerespectarea prevederilor referitoare la autorizarea bugetară. Astfel, anchetatorii descriu că, în 2011, ca primar al comunei și președinte al Comisiei Locale de reconstituire a dreptului de proprietate ar fi încălcat prevederile legale și ar fi întocmit în fals un proces-verbal de punere în posesie, în baza căruia s-ar fi reconstituit abuziv unui cetățean o suprafață de 2,4 ha de pădure și care a dus la atingerea dreptului de proprietate a altui localnic. O altă acuzație ține de acordarea unor sporuri ilegale, în perioada iunie 2013 – decembrie 2015, către personalul contractual dar și funcționarilor publici din cadrul aparatului de specialitate, în sumă totală de peste 230.000 de lei dar și că, în aceeași perioadă, ar fi primit prin intermediul uneia dintre inculpate suma de 600 de lei lunar pentru a le acorda sporurile.

O altă faptă are legătură cu falsuri presupuse a fi fost comise în anul 2014. Astfel, Iordache Cazacu este acuzat că l-ar fi determinat pe un director de firmă să emită în fals o dispoziție de șantier prin care se recomandau lucrări la o conductă de la o lucrare aducțiune cu apă și, câteva luni mai târziu, ar fi intervenit pe lângă un alt administrator să întocmească în fals o factură care certifica realizarea lucrării respective, în sumă de aproape 240.000 lei – care a și fost înaintată la plată o factură. Procurorii spun că au găsit probleme la Fitionești și în ceea ce privește mai multe acte din primărie, care atestau situații nereale. Astfel, în rechizitoriu se face vorbire la un proces verbal legat de administrarea unor îngrășăminte pe islazul comunal, respectiv câteva sute de kilograme de azotat de amoniu, în valoare de peste 10.000 de lei, pe care primarul este acuzat că și le-ar fi însușit în 2012. În același timp, Iordache Cazacu a fost acuzat că băga facturi în primărie pentru reparația unor autoturisme ale instituției, însă în realitate folosea banii pentru mașinile personale, ca și carburantul sau piesele auto, în valoare de aproximativ 21.000 lei. Ultimele fapte au legătură directă cu dosar deschis de procurori, în 2015, când, pe parcursul cercetărilor, primarul Cazacu ar fi determinat mai mulți angajați ai primăriei să facă declarații mincinoase în fața procurorilor.

În același dosar este trimisă în judecată și contabila primăriei, pentru abuz în serviciu și nerespectarea prevederilor legate de autorizarea bugetară, faptele acesteia fiind în strânsă legătură cu cele descrise în cazul primarului Cazacu. Al treilea inculpat este acuzat de complicitate la luare de mită, fals intelectual, uz de fals, mărturie mincinoasă și complicitate la delapidare. Este vorba tot despre o angajată a primăriei Fitionești, soția actualului viceprimar din comună și fostă casieră, acuzată că a intermediat „atenția” primită de primar de la angajații cadorisiți cu sporuri. Aceeași inculpată este acuzată că ar fi falsificat bonul prin care se atesta că azotatul de amoniu a fost distribuit, bon pe care l-ar fi scăzut din gestiune. Legat de mărturia mincinoasă, procurorii spun că inculpata a fost audiată de două ori în 2015, când ar fi susținut varianta cu distribuirea de îngrășăminte pe islaz. Ultimul inculpat este un angajat vechi în primărie în cadrul compartimentului agricol și totodată membru în Comisia Locală, faptele de care e acuzat – abuz în serviciu și fals material în înscrisuri oficiale – fiind legate de întocmirea procesului-verbal de punere în posesie, în anul 2011.

Primarul Cazacu abia ce a scăpat de emoții într-un alt dosar penal, cel puțin pentru o perioadă. Anul trecut, după doi ani de la trimiterea sa în judecată de procurorii anticorupție, judecătorii l-au găsit nevinovat. Soluția a fost de achitare pentru comiterea infracţiunilor de fals intelectual (în formă continuată) și folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei. Cazul avea legătură cu Căminul de bătrâni din Fitionești, în dosar fiind judecată și ulterior achitată și contabila primăriei. Cauza se află în recurs la Galați, însă primarul ne-a declarat în mai multe rânduri că nu are emoții vizavi de dosarele penale, pentru că nu a încălcat niciodată legea. „Eu nu am luat nicio bucată de scândură, cum să fiu vinovat? Și am spus mereu, dacă vreodată voi lua ceva, să îmi dea pedeapsa maximă. Eu nu am luat să duc acasă, dar de acasă să duc în primărie s-a mai întâmplat. Inclusiv mașina mea o folosesc pentru primărie”, ne-a spus primarul Cazacu.

Dacă ai fost martorul unui eveniment care ar putea deveni o știre, ne poți contacta pentru a trimite sesizări, fotografii sau imagini video, pe adresa de email: redactie@jurnaldevrancea.ro, pe WhatsApp 0770 430 588 sau pe contul nostru de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.