Celebrele fântâni cu cumpănă din Păunești au intrat în reabilitare

1
313

Probabil că există puțini oameni în Vrancea care să nu fi auzit de celebrele fântâni cu cumpănă din Păunești. Construite de gospodarii localității în urmă cu aproape două secole, cele câteva zeci de fântâni au căpătat valoare de simbol pentru comună, mai ales după anii 1990 când povestea lor a apărut în presa locală și națională. Într-un areal de aproximativ 2.500 de metri pătrați, 30 de fântâni străjuiesc centrul comunei cu neclintire de statui, multe dintre ele îndeplinindu-și cu mândrie, dacă am putea spune așa, misiunea pentru care au fost create: aceea de a potoli setea oamenilor și animalelor, deopotrivă. Totuși, timpul și-a pus amprenta pe multe dintre aceste fântâni, astfel încât intrarea lor în „reparații capitale” era un lucru absolut necesar. Edilul localității, Gheorghe Popa, a luat bucuros pe umerii săi această sarcină și a demarat de curând o adevărată campanie de reabilitare a acestora. Din bugetul comunei au fost alocați 90.000 de lei (18.200 de euro) pentru a le readuce la starea inițială, lucru nu tocmai simplu întrucât pentru înlocuirea unor elemente trebuie lemn de stejar, întreg, drept și de anumite proporții. Edilul ne spune că 10 dintre cele 14 fântâni sunt acum curățate cu simț de răspundere, au fost puse capace iar unele dintre componente au fost schimbate. „Fântânile erau foarte degradate… nu au mai fost reparate de peste 25 de ani și, din acest motiv, am hotărât să le introducem pe toate într-un program de reabilitare. În acest sens am alocat din bugetul local suma de 90.000 de lei, bani care vor fi folosiți, așa cum am spus, pentru aducerea acestor fântâni la stadiul inițial. Lucrările au început deja, fântânile au fost curățate de două ori întrucât în ele am găsit tot felul de deșeuri, de la PET-uri și până la anvelope uzate. Așadar, le-am curățat, am tras apă de două-trei ori din ele și le-am pus capace noi. La altele vom înlocui cumpăna, furca, lumânarea, găleata. Deși comuna este racordată la rețeaua de alimentare, cetățenii folosesc apa din aceste fântâni pentru animale, la vie, pentru irigații și așa mai departe. În acest moment 7 dintre ele sunt reabilitate dar lucrările merg destul de greu întrucât lemnul este cam scump și se găsește rar. Pentru furcă, de exemplu, trebuie stejar drept, dintr-o bucată și de dimensiuni speciale”, ne-a spus primarul comunei Păunești, Gheorghe Popa. Edilul a promis că anul acesta vor fi reabilitate 14 fântâni, urmând ca la anul să fie reparate încă 10. Iată că alături de parada mascaților din Păunești, eveniment organizat în fiecare an pe 1 ianuarie, fântânile cu cumpănă devin emblematice pentru județul nostru, un punct de atracție turistică al cărui potențial crește constant.

Dacă ai fost martorul unui eveniment care ar putea deveni o știre, ne poți contacta pentru a trimite sesizări, fotografii sau imagini video, pe adresa de email: redactie@jurnaldevrancea.ro, pe WhatsApp 0770 430 588 sau pe contul nostru de Facebook.

1 COMENTARIU

  1. Asa cum a stricat tradiția susținând un tir care se învârte prin centru, dl.primar si-a bătut joc de fântâna cu o firma de Casă! Rușinos!
    Mi se pare ca sunt 20 de fântâna, de unde 24?

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.