Chiriile locuințelor ANL nu se majorează pentru toată lumea așa cum anunța primarul Focșaniului

0
1161
Chiriile locuințelor ANL nu se majorează așa cum anunța edilul din Focșani într-o ședință de consiliu local de la începutul acestei luni. Chiar dacă valoarea de înlocuire pe metrul pătrat utilizată în anul 2020 a fost majorată, suma pe care trebuie să o achite fiecare chiriaș ANL nu se majorează și pentru persoanele cu venituri reduse, valoarea lor fiind, în acest caz, plafonate prin lege sau pentru cei ce au semnat contracte după majorarea valorii de înlocuire pe metrul pătrat.
Consilierii locali au avut la mapă, în ședința extraordinară din data de 4 februarie 2020 un proiect de Hotărâre prin care trebuia stabilită chiria lunară pentru anul 2021 aferentă locuințelor pentru tineri destinate închirierii aflate în administrarea Municipiului Focșani. Atunci, primarul Focșaniului a susținut că proiectul trebuie aprobat de către Consiliul Local altfel, instituția condusă de Misăilă va fi obligată să plătească diferența dintre chiria actuală și chiria stabilită odată cu majorarea în raport cu valoarea de înlocuire metrului pătrat. „Prin Hotărârea Guvernului 962/2001 și prin Ordinele Metodologice de punere în aplicare a Legii 152/2008 aveam obligația să aprobăm anual aceste chirii. Banii merg la Agenția Națională pentru Locuințe, noi nu încasăm nimic, decât o mică parte. Știu că nu vă place situația creată, dar trebuia să votăm acest proiect pentru că altfel, Primăria Focșani va fi obligată să plătească diferența dintre chiria actuală și chiria care se calculează conform algoritmului stabilit prin această Hotărâre de Guvern”, spunea Cristi Misăilă în ședința din data de 4 februarie 2021. Mai mult decât atât, primarul din Focșani l-a acuzat pe fostul ministru al Dezvoltării că prețul a crescut cu 50% în urma unui ordin emis de ministerul condus de acesta și i-a acuzat pe consilierii PNL că au încălcat legea pentru că nu au votat proiectul.
„Eu știu de ce dumneavoastră nu ați vrut să votați. Pentru că aici, atunci când domnul Ion Ștefan era ministrul lucrărilor publice și dezvoltării a emis acest ordin 3519 din 29 iulie 2020 prin care a crescut cu 50% prețul de înlocuire a metrului pătrat, în baza căruia se calculează această chirie. Trebuie să le spunem cetățenilor care locuiesc în aceste locuințe ANL că trebuia să crească valoarea chiriei cu 50%, începând cu anul 2021. Domnii consilieri PNL încalcă legea și nu aprobă acest proiect. O să plătească dumnealor prostiile făcute de domnul ministru de la acea vreme”,a mai spus Cristi Misăilă.
Nimic mai fals! Dacă este să analizăm Legea 152/1998, chiriile la apartamentele ANL se calculează în raport cu valoarea de înlocuire în vigoare la data stabilirii valorii acesteia. Altfel spus, majorarea substanțială a valorii de înlocuire, ce a fost stabilită, în data 3 august 2020, prin Ordinul MLPDA 3.519/2020, nu modifică valoarea chiriilor ANL stabilite până la acea dată. De fapt, valoarea de înlocuire stabilită prin Ordinul 3.519/2020 va fi luată în considerare doar pentru locuințele ANL pentru care se încheie contracte de închiriere după data de 3 august 2020 și până la sfârșitul lunii iulie 2021, când urmează să fie stabilită valoarea de înlocuire pentru anul următor. Pe de altă parte, MLPDA a mai subliniat și că “pentru a veni în sprijinul persoanele defavorizate, cu venituri mici, nivelul chiriei este plafonat prin efectul legii.
O reacție pe acest subiect a venit și din partea deputatului Ion Ștefan, ministrul Dezvoltării de la acea vreme. Ion Ștefan atrage atenția că majorarea chiriilor locuințelor ANL este un abuz din partea primăriilor împotriva chiriașilor.
„În spațiul public au apărut informații potrivit cărora, în anumite localități din Vrancea, dar și din țară, unde sunt imobile ANL, primăriile au majorat valoarea chiriei pentru locatari, în unele cazuri ajungându-se la dublarea sumelor. Transmit edililor să se ferească de la a recurge la astfel de abuzuri împotriva chiriașilor, invocând valoarea de înlocuire pe metru pătrat, care nu se aplică pentru contractele deja în derulare la data emiterii ordinului. Ordinul de ministru al lucrărilor publice, dezvoltării și administrației precizează clar că ”valoarea de înlocuire stabilită prin OMLPDA nr. 3519/29.07.2020 nu are impact pentru contractele de închiriere semnate până la data intrării în vigoare a ordinului menționat. Valoarea de înlocuire stabilită prin OMLPDA nr. 3519/2020 va fi luată în considerare doar pentru locuințele care urmează să fie repartizate și pentru care urmează să se încheie contracte de închiriere noi”. În concluzie, ”contractele se actualizează/recalculează anual în anumite condiții specifice, printre care nu se regăsește și obligativitatea încheierii unor noi contracte de închiriere în funcție de noua valoare de înlocuire, ci numai în raport de indicele de inflație anual și în funcție de coeficientul de venit al chiriașilor”, după cum se arată în ordinul pe care l-am semnat ca ministru”, a transmis Ion Ștefan.
Dacă ai fost martorul unui eveniment care ar putea deveni o știre, ne poți contacta pentru a trimite sesizări, fotografii sau imagini video, pe adresa de email: redactie@jurnaldevrancea.ro, pe WhatsApp 0770 430 588 sau pe contul nostru de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.