Clădirea Galeriilor de Artă va fi reabilitată de o asociere de firme din Brăila. Valoarea contractului, aproape cât valoarea de inventar a clădirii

0
105

Zilele acestea a fost atribuit contractul pentru reabilitarea Galeriilor de Artă din centrul Focșaniului, investiția fiind finanțată în cadrul Programului Operaţional Regional 2014 – 2020, în condițiile în care până acum clădirea nu a beneficiat niciodată de „măsuri de creștere a eficienței energetice”. În schimb, după cum se arată în actele din spatele licitației, aici au fost făcute lucrări de întreținere și reparații. Nu mare lucru, ci zugrăveli, vopsitorii, schimbări de pardoseli, sau înlocuirea unor elemente cu termopan, reparații la terasă/ șarpantă. „Cu toate acestea, vârsta construcției generează o stare de uzură fizică și morală, fiind oportune lucrări de modernizare”, se arată în raportul de expertiză întocmit acum trei ani, cu mențiunea că nu se cunoaște anul exact în care a fost construită clădirea.

Beneficiarul nu a putut pune la dispoziție documente din care să reiasă cu exactitate anul finalizării construcției. Pentru stabilirea perioadei de execuție a clădirii au fost analizate datele istorice referitoare la perioada construcției, datele din teren obținute în urma investigațiilor și a releveului complet al clădirii privind geometria acesteia, configurația de ansamblu a structurii și dimensiunile elementelor structurale, modul de alcătuire și dispunere al acestora cât și tipul de materiale utilizate. În urma analizei acestor elemente se poate afirma că perioada de construcție a clădirii Galeriile de Artă este specifică anilor 1980, iar din documentele existente și datele analizate se poate considera anul construcției clădirii 1980 – 1981. În cursul existenței construcția a suferit acțiunilor mai multor cutremure importante. Nu se cunosc detalii privind comportarea clădirii la aceste cutremure. Cu toate acestea, investigarea vizuală a clădirii nu a evidențiat nicio degradare a elementelor sale structurale produse de acțiuni seismice precedente”, se arată în expertiza efectuată. Chiar și așa, cei peste 30 de ani de existență au șubrezit clădirea: finisajul este învechit și începe să se degradeze, tencuiala este fisurată și exfoliată, tâmplăria clasică nu are elemente de etanșare, în atice au fost observate degradări din cauza infiltrațiilor de apă, ca și în cazul teraselor/ șarpantelor. După cum se mai arată în expertiză, există și fisuri în zidăria de cărămidă, bănuindu-se că „au apărut ca urmare a tasărilor neuniforme cât și datorită acțiunilor seismice. Cu toate acestea, atât fundațiile, cât și elementele structurale ale clădirii nu prezintă fisuri sau degradări provenite de la acțiunile seismice, nefiind pusă în pericol stabilitatea clădirii”.

Lucrarea va fi realizată de o asociere de firme din Brăila, aceasta fiind singura ofertă la licitația anunțată de Consiliul Județean Vrancea – care deține în fapt clădirea. De altfel, asocierea de firme nici nu a scăzut prea mult prețul, astfel că, de la valoarea totală estimată în sumă de 973.451,85 lei, s-a ajuns la 973.439,12 lei. Aceasta în condițiile în care valoarea de inventar a clădirii este de 913.034,10 lei.

Leaderul asocierii este firma Infranord Est, în timp ce a doua societate care se va ocupa de Galeriile de Artă este Euro Buildings. Ambele societăți au experiență în domeniul construcțiilor, fiind înființate cu ceva timp în urmă. Conform contractului, câștigătorii licitației se vor ocupa de serviciile de proiectare, serviciile de asistență tehnică din partea proiectantului, dar și de execuția de lucrări. Aceasta înseamnă că vor fi efectuate lucrări de reabilitare termică a elementelor de anvelopă a clădirii, a sistemului de încălzire/ a sistemului de furnizare a apei calde de consum, instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice și/ sau termice pentru consum propriu, instalarea sistemelor de climatizare, ventilare naturală pentru asigurarea calității aerului interior, modernizarea instalației de iluminat, lucrări de management energetic integrat pentru clădiri, precum și alte măsurile conexe.

Candidati PNL Vrancea Candidati PNL Vrancea
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.