Combustibilul nostru cel de toate zilele! Benzina și motorina au devenit produse de lux

0
742

Au trecut mai puțin de 3 luni de zile de la momentul în care benzinăriile din țară au fost luate cu asalt de mii de șoferi speriați că prețul unui litru de combustibil va exploda la peste 10 lei. Oamenii s-au așezat la coadă pentru a-și alimenta mașinile cu carburant mai ieftin decât prețul anunțat în mediul online. Isteria națională a plecat de la o stație peco din vestul țării care a afișat la pompă un preț de 11,10 lei pe un litru de carburant. Au urmat declarații venite din partea autorităților care erau menite să-i liniștească pe români și să le dea asigurări că sunt stocuri suficiente de carburant în România și prețurile nu vor fi majorate cu mai mult de 10-15 bani pe litrul de carburant. Au urmat câteva zile de controale în stațiile peco și au fost aplicate amenzi care au fost clasificate de români ca fiind unele “simbolice”. Subiectul a fost intens dezbătut pe toate canalele media unde, analiști de toate felurile, autorități și oameni simpli au încercat să caute vinovați și să argumenteze disperarea oamenilor.

Suntem la 3 luni distanță de la acel moment și temerile de atunci au început să capete contur. În lipsa unor măsuri ferme din partea guvernanților, prețurile la pompă au fost majorate constant. Dacă în seara zilei de 9 martie prețul unui litru de motorină era, în medie, 7,40 lei/litru și cel al unui litru de benzină 7,30 lei/litru, la începutul lunii iunie, românii au ajuns să plătească și 9,45 lei pe un litru de motorină premium și 8,97 lei pe litrul de benzină premium. Un calcul simplu arată că, la început de martie, un autoturism diesel cu o capacitate a rezervorului de 55 de litri era alimentat cu suma de 407 lei, iar acum costul total este de 519 lei, ceea ce reprezintă o majorare de aproximativ 22%.

Specialiștii în domeniu nu ne dau vești bune pentru perioada următoare

Noile sancțiuni impuse de Europa rușilor vor majora prețul carburanților în perioada următoare. La sfârșitul lunii mai, Europa a decis să renunțe partial la petrolul din Rusia. Astfel, conform deciziilor la nivel european, importurile vor scădea cu 75% în luna iunie și cu 90% până la sfârșitul acestui an. Experții în domeniu atrag atenția că acest lucru va aduce o nouă scumpire la pompe cu un procent de 4-5%. Asta înseamnă că, doar în luna iunie, un litru de carburant va fi majorat cu 50 de bani, prognozele pe termen lung fiind unele și mai pesimiste. Este știut faptul că majorările de prețuri la combustibil vor aduce noi scumpiri ale produselor alimentare și nonalimentare, dar și la unele servicii. Astfel, motorina și benzina vor deveni un lux pentru mulți șoferi. Cum statul nu dă semne că va interveni pentru plafonarea prețurilor la carburanți, nu ne rămân decât două opțiuni: fie trecem pe electric, fie ne facem abonamente la mijloacele de transport în comun.

 

Revelion 2023 Antal Queen 2
Dacă ai fost martorul unui eveniment care ar putea deveni o știre, ne poți contacta pentru a trimite sesizări, fotografii sau imagini video, pe adresa de email: redactie@jurnaldevrancea.ro, pe WhatsApp 0770 430 588 sau pe contul nostru de Facebook.
Revelion 2023 SARA Events

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.