Conducerea Penitenciarului Focșani și-a prezentat raportul de activitate pentru anul 2018

0
134

Miercuri, directorul Penitenciarului Focşani, comisar şef de penitenciare Robert SCHMIDT a prezentat raportul privind activitatea desfăşurată de personalul Penitenciarului Focşani în anul 2018.

La eveniment, alături de personalul penitenciarului, au participat  reprezentanți ai autorităților publice și ai structurilor de apărare, ordine publică și siguranță națională, precum şi reprezentanţi ai Penitenciarului Iași, unitate cu rol de coordonare regional.

Materialul de bilanț prezentat de directorul Penitenciarului Focşani a evidenţiat activitatea desfăşurată de personalul unităţii, vizând, în primul rând, îndeplinirea obiectivelor strategice propuse, dar şi contribuţia adusă la apărarea ordinii publice, siguranţei comunităţii şi reinserției sociale a persoanelor private de libertate.

raporta anual penitenciarul focsani - Conducerea Penitenciarului Focșani și-a prezentat raportul de activitate pentru anul 2018Privită în ansamblu, activitatea în cadrul Penitenciarului Focşani s-a desfăşurat în bune condiţii, cu respectarea normelor legale în vigoare, fără sincope sau evenimente negative majore şi cu realizări importante. În anul 2019, vor continua demersurile pentru asigurarea unui mediu custodial sănătos, respectarea drepturilor fundamentale ale individului, dar şi diversificarea activităţilor educaţionale, psihosociale, de instruire şcolară şi formare profesională care să faciliteze incluziunea socio-profesională a persoanelor condamnate la o pedeapsă privativă de libertate.

Din raportul postat pe site-ul instituției reiese că paza unităţii a fost asigurată, prin funcţionarea permanentă a posturilor de pază pe perimetrul sectorului de deţinere şi a posturilor de control, iar pe timp de zi au funcţionat şi posturi de pază temporare pe perimetrul locului de deţinere, în funcţie de situaţia operativă zilnică.  Nu au fost cazuri de ieșiri sau pătrunderi neautorizate din perimetrele păzite.

În scopul asigurării unui grad de siguranţă corespunzător normelor regimului penitenciar, prevenirii evenimentelor deosebite ori a situaţiilor de risc, au fost organizate şi executate percheziţii generale parţiale la camerele de deţinere şi asupra locurilor unde persoanele private de libertate au acces ori desfăşoară activităţi şi controale zilnice ale camerelor de deţinere, astfel:

  • percheziţii generale parţiale – 94
  • controale inopinate cu unitățile canine – 12
  • controale zilnice ale camerelor de deţinere –  520

Penitenciarul Focșani este punct de tranzit al deținuților transferați pe ruta Moldova astfel încât, în fiecare zi de marți și vineri, organizează paza și gestionează staționarea și transbordarea persoanelor private de libertate din toate categoriile: minori, tineri, femei, arestați preventiv, deținuți repartizați în regim deschis, regim semideschis, regim închis, regim de maximă siguranță și chiar deținuți clasificați cu risc pentru siguranța penitenciarului.

Accesul în penitenciar s-a efectuat cu respectarea prevederilor legale şi regulamentare în vigoare, iar dotarea tehnică a posturilor de control cu detectoare portabile șiporţi detectoare de metale, aparat de scanat pentru controlul bagajelor şi-a dovedit eficienţa, fiind descoperite asupra persoanelor 5 telefoane mobile și 7 cartele SIM.

Nu au fost înregistrate evadări, tentative de evadare și nici cazuri de  neprezentaredin permisiunea ieșirii din penitenciar. Ofițerii sectorului operativ au efectuat 84 controale inopinate și planificate a modului de executare a serviciului de pază, escortare și supraveghere.

În anul 2018, dintr-un efectiv mediu de 508 persoane private de libertate a fost folosit la muncă un efectiv mediu de 165, reprezentând 38% indice de folosire la muncă, din care:

  • Prestări servicii la diferiţi agenţi economici – 27;
  • În interesul locului de deţinere şi alte activităţi – 138;

În anul 2018, din prestări servicii s-a realizat un fond de venit brut de 643.569 lei, reprezentând 97,31% din planul de venituri aprobat. Salariul mediu brut realizat a fost  de 1.975 lei, reprezentând 104%  faţă de media salariului minim pe economie. În anul 2018 au fost analizate în cadrul comisiei pentru selecționare și repartizare la muncă un număr de 1.390 persoane private de libertate, fiind selecționate să desfășoare activități lucrative 966 persoane. (Sursa: raport de activitate 2018 – Penitenciarul Focșani)

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here