Consilierii locali focșăneni PSD și PNL și-au dat mâna și au dat drumul la căldura furnizată de ENET

0
407

Consilierii locali focșăneni și-au luat rămas bun în ultima ședință extraordinară a anului 2020, când pe ordinea de zi au fost două proiecte mari și late -aprobarea majorării capitalului social al SC ENET SA Focșani și cel privind aprobarea tarifelor practicate și a prețurilor de pornire la licitație pentru închiriere spațiilor, începând cu anul 2021 de către Societatea Administrația Piețelor Focșani SA, plus al treilea, propus în completare de primarul Cristi Valentin Misăilă: alocarea a 8.000 de lei pentru premierea gimnastelor Ana Maria Bărbosu și Iulia Cristina Trestianu, precum și a antrenorilor acestora. Ședința a început cu o demisie, liberalul Costel Bîrsan renunțând la calitatea de președinte de ședință, astfel că în urma propunerilor, la vot, a fost desemnat a fi președinte de ședință pentru azi colegul său, Liviu Macovei. Puncte fierbinți în ședință au fost primele două proiecte, consilierii USR-PLUS solicitând la proiectul referitor la ENET mai multe explicații. Astfel, Alexandra Tătaru a întrebat de ce s-au abținut de la vot în ședința anterioară consilierii PNL, însă liberalul Macovei a explicat că nu trebuie să argumenteze așa ceva. În schimb, a promis acesta, argumentația va fi făcută în particular „cu cea mai mare plăcere”. Și Corina Atanasiu a atras atenția că a solicitat pe mail mai multe documente referitoare la situația societății de termoficare, făcând referire inclusiv la faptul că trebuie să vadă decizia de autorizare a ajutorului de stat. „Nu putem de capul nostru să dăm acest ajutor de stat”, a spus aceasta. Explicațiile au venit ca de fiecare dată de la Carmen Grosu, directorul Direcției economice, nu suficient de mulțumitoare pentru Corina Atanasiu, care în final a subliniat că actele normative la care făcea referire aceasta „nu acoperă speța” și a avertizat că va lua măsuri. Dacă nu va fi luată în seamă: „Vorbim de două ajutoare de stat distincte, una e subvenția și alta majorarea de capital. Trebuie să faceți corespondență cu Consiliul Concurenței și să vă asigurați că majorarea capitalului social va fi avizată. Dacă refuzați să faceți această corespondență cu Consiliul Concurenței, eu am să sesizez Consiliul Concurenței!”.
Pe subiectul ENET a avut o intervenție și Costel Bîrsan: „Știu că există o persoană care a fost condamnată pentru corupție și aș vrea să știu dacă va rămâne în continuare pe funcție”, a spus acesta, legat de situația Cristinei Maria Costin, care are o pedeapsă cu suspendare aplicată săptămâna trecută de Tribunalul Vrancea. Primarul Focșaniului a spus că sentința nu este definitivă, astfel că momentan administratorul special de la ENET încă rămâne pe funcție.
Acestea fiind lămurite, proiectul a trecut cu majoritate PSD-PNL, consilierii USR-PLUS Atanasiu și Tătaru abținându-se și de această dată.
Și al doilea proiect a stârnit ceva discuții, care au început cu două amendamente propuse de Liviu Macovei – legate de prețuri, precum și la perioada în care pot fi încheiate contractele de închiriere, un an sau chiar doi. Social democratul Mihai Nedelcu a plusat ulterior la posibilitatea prelungirii pe 3 ani, discuția pe subiect fiind una amplă. Primarul a admis că la anumite sectoare sunt aceiași comercianți, așa că a explicat că Administrația Piețelor ar putea face în așa fel încât aceștia, după un an, să își poată prelungi contractele în Piața Moldovei și în Piața Sud. În final, consilierii focșăneni au convenit să voteze pe amendamentul care privea închirierea spațiilor pe maxim un an – în proiect se făcea referire la posibilitatea de prelungire. Amendamentul a trecut cu majoritate, iar ulterior s-a votat amendamentul legat de prețuri propus de Liviu Macovei, care a trecut cu unanimitate. Cu majoritate a trecut și proiectul în integralitatea lui, ceea ce înseamnă că Administrația Piețelor poate da drumul la licitațiile pentru închirierea spațiilor. Cum era de așteptat, consilierii focșăneni nu s-au opus proiectului privind alocarea de bani pentru premierea celor două gimnaste și a antrenorilor acestora, propunerea ulterioară fiind aceea ca festivitatea de premiere să aibă loc pe 24 ianuarie.

 

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.