Dezvoltarea copiilor la gradiniță: care sunt cele mai importante deprinderi pentru preșcolari?

0
465
Perioada prescolara este foarte importanta pentru cei mici, datorita abilitatilor pe care trebuie sa le deprinda. Bineinteles, atat parintii, cat si educatorii au un rol definitoriu, iar ei trebuie sa conlucreze in acest scop comun.

Atunci cand incep sa mearga la gradinita, cei mai multi copii exploreaza, socializeaza si invata sa isi exprime emotiile. Desigur, ei fac asta in mai multe feluri: prin vorbit, prin gesturi si sunete, prin pictat si desenat. Totodata, in aceasta perioada, ei se familiarizeaza cu anumite lucruri care ii vor ajuta, mai tarziu, la invatarea facila a diverselor materii.

In articolul de fata vom prezenta care sunt cele mai importante deprinderi pentru prescolari, motiv pentru care, indiferent de estiparinte sau educator, te invitam sa le parcurgi pana la final.

Iata care sunt cele mai importante deprinderi pentru prescolari:

  1. De ordin cognitiv

In cei trei-patru ani de gradinita, copiii invata, progresiv, concepte de baza. Daca la grupa mica ei iau contact doar cu cifrele pana la 3, pana la sfarsitul gradinitei ei reusesc sa numere obiecte pana la 10, dar si sa pronunte pana la 20. De asemenea, incep sa denumeasca principalele forme geometrice, culorile, dar si sa se concentreze pe anumite activitati. In plus, retin literele alfabetului si sunetele. Sigur ca in acest scop sunt utile fise de lucru pentru fiecare grupa in parte, care contin informatii bine structurate si ii ajuta pe educatori in organizarea activitatilor.

2. De comunicare

Apoi, tot in anii de gradinita, cei mici invata sa foloseasca mai multe cuvinte pentru a discuta cu persoanele din jur. De asemenea, ei deprind cunostinte in privinta formelor de plural, prin jocuri clasice, precum „eu spun una, tu spui mai multe”, invata sa compare lucruri, dar si sa spuna povesti. Sigur ca, in acest scop, pot fi folosite planse didactice de perete pe care sunt reprezentate cele mai cunoscute povesti, intrucat copiii au o memorie vizuala extraordinara. Mai mult, este perioada in care copiilor trebuie sa li se citeasca multe ghicitori, adaptate varstei, acestea fiind modalitati usoare care ii ajuta la memorare. Desigur, acele carti care au reprezentate raspunsurile si pot fi colorate sunt mult mai atractive.

3. Deprinderi fizice

Tot in cursul anilor de gradinita, copiii deprind diverse abilitati in privinta dezvoltarii fizice. De exemplu, abilitatile de motricitate grosiera se refera la rostogoliri, sarituri, ocoliri, alergat, mers, mai exact la acele miscari care implica muschii mari ai corpului. Apoi, abilitatile de motricitate fina includ coordonarea muschilor mici ai degetelor, aibratelor, precum si prinderea obiectelor, folosirea instrumentelor de scris, incheierea nasturilor, abilitatile practice.

4. Deprinderi sociale si emotionale

Tot acum, copiii interactioneaza foarte mult cu cei din jur, iar datorita acestui fapt ei invata sa isi exprime sentimentele si sa socializeze. Bineinteles, ei vor ajunge sa se desparta din ce in ce mai usor de parinti sau bunici, sa foloseasca forme de salut si alte formule de politite in comunicare, sa ceara si sa ofere ajutor, dar si sa respecte reguli de participare la activitati sau jocuri. In plus, vor reusi sa le spuna informatii celor din jur despre sine, sa isi exprime verbal frustrarile, dar si sa evite situatiile conflictuale.

5. Deprinderi privind sanatatea si igiena personala

Nu in ultimul rand, programa de gradinita cuprinde si cunostinte pentru deprinderea activitatilor absolut necesare de ingrijire si sanatate. Astfel, copiii invata despre baie, despre igiena dentara, despre articole vestimentare, despre importanta somnului si a alimentelor bogate in vitamine, dar si despre miscarea in aer liber.

Asadar, in perioada prescolara, copiii acumuleaza foarte multe cunostinte care ii vor ajuta atunci cand vor merge la scoala, insa trebuie mentionat ca fiecare in parte le deprinde in ritmul sau.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.