De ieri, oficial, frâiele la Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” Focșani au fost preluate de o echipă militară, pe considerentul că coronovairusul își face de cap pe holuri și în saloane, nestingherit. Însă Spitalul Județean nu este prima unitate sanitară unde cadrele medicale au fost infectate cu COVID-19, cazuri fiind confirmate încă de luna trecută inclusiv la Spitalul municipal Adjud – spital suport, dar și la Spitalul Militar „Dr.Alexandru Popescu”. Aspect remarcat de o organizație sindicală din Sănătate, care are și o dilemă.
„Domnule Ministru, dacă la Spitalul Județean Focșani (cu 8 salariați infectați SARS-CoV-2 când ați anunțat intenția de schimbare; 16 sunt anunțați astăzi; cu manger cu tot) ați numit conducere militară, atunci ce conducere ar trebui numită laSpitalul Militar Focșani (aceasta având 43 de salariați infectați; probabil și sursă a infecției celui dintâi?! Care sunt criteriile în funcție de care faceți aceste numiri de noi manageri din rândul armatei? Dorința de militarizare cu orice preț, chiar în condițiile în care nu este dovedită diferența de eficiență?!”, se arată într-o postare a Federației „Solidaritatea Sanitară”.
În comentarii avem însă analizat și un alt aspect, vizavi de numărul mic de teste efectuate în Focșani: „Informația ar putea spune trei lucruri: (a) Dacă ar fi fost testați mai mulți ar fi putut fi depistați mai mulți pozitivi. (b) Ancheta epidemiologică a fost foarte țintită/ eficientă (dacă testarea s-a făcut în baza ei). (c) Doar 8 aveau simptomatologie și atunci testarea s-a făcut conform algoritmului”.
Federația „Solidaritatea Sanitară” din România este o organizație sindicală din sectorul sanitar afiliată la nivel național Confederația Națională Sindicală „Cartel Alfa” și la nivel european la EUROFEDOP, având afiliate organizații sindicale din sectorul sanitar din peste jumătate din județele țării desfășurându-și activitățile atât la nivel național cât și la nivel regional.