DSP Vrancea continuă să facă câteva zeci de teste pe zi, din cele 200 care „pot fi obținute zilnic”. Pas cu pas

0
403

La vremuri noi, oameni noi și doar promisiuni – în mare parte. Așa și cu situația de criză provocată de pandemia de coronavirus peste tot pe glob și, la scară mai mică, în Vrancea. Mult a mai durat până ca bietul nostru județ să ajungă în posesia unui aparat de testare, deja numărul cazurilor confirmate a crescut alarmant, chiar și în lipsa aplicării principiului „testați, testați, testați”. Azi se împlinesc două săptămâni și o zi de când un aparat performant a ajuns la Direcția de Sănătate Publică Vrancea, iar în continuare testările „loco” sunt puține.

Au curs însă laudele și fiecare și-a arogat meritele pentru acest aparat de testare. Fiecare VIP politic din „zona galbenă” a avut câte ceva de menționat la capitolul „și eu”. Ministerul Sănătății a trimis aparatul de testare pentru COVID-19 în Vrancea, dar nu chiar așa, pur și simplu – aveam să aflăm fix pe 7 aprilie de pe pagina oficială a Instituției Prefectului Vrancea:

Dincolo de toate criticile și mofturile care sunt inerente în lupta politică, dar fără să fie indicate în aceste momente grele pentru toți, Guvernul condus de Ludovic Orban își face datoria, respectând pașii anunțați în lupta impotriva COVID-19. Capacitatea de testare în Romania va crește odată cu punerea în funcțiune a aparatului RT-PCR adus astăzi la Direcția de Sănătate Publică Vrancea, aparat ce face parte parte din lotul anunțat de premier că a fost achiziționat zilele trecute, care a ajuns în posesia noastră mai repede, datorită implicării ministrului Ion Ștefan și a senatorului Cătălin Toma. Pentru Vrancea acest aparat este de o importanță vitală, mai ales din prisma vitezei de diagnosticare a pacienților suspecți, fiind posibilă obținerea rezultatelor a 200 de teste într-o singură zi. Astăzi este ziua Ziua Mondială a Sănătății, iar pentru vrânceni putem spune că este ziua în care s-a făcut un pas important în lupta pentru sănătatea lor” a declarat prefectul județului, Gheorghiță Berbece. Testările vor începe efectiv de joi, după ce va fi instruită echipa de la DSP de către un profesor universitar specializat în biologie moleculară”.

aparat prefectura - DSP Vrancea continuă să facă câteva zeci de teste pe zi, din cele 200 care „pot fi obținute zilnic”. Pas cu pas

Pe 9 aprilie, așadar, ar fi trebuit să înceapă testarea. Nicio veste pe pagina Prefecturii Vrancea până pe 13, când suntem anunțați că avem 482 teste efectuate în județ. Pe 14 aprilie, se raportau 522 de teste, iar pe 15 aprilie oamenii începeau să pună întrebări pe pagina oficială a prefecturii. Răspunsul venea oficial: „Aparatul de testare a necesitat o perioadă de punere în funcțiune, calibrare, înregistrare în sistemul național. De mâine vor începe efectiv testările”. …„Acest aparat nu este cel de la spital promis de CJ. Este aparatul trimis de Ministerul Sănătății la DSP și da, acolo există”, se răspundea la întrebarea, firească: avem personal autorizat pentru a lucra cu acest aparat de testare?

comentarii - DSP Vrancea continuă să facă câteva zeci de teste pe zi, din cele 200 care „pot fi obținute zilnic”. Pas cu pas

O zi mai târziu, pe dimineață, aflam că „Ministerul Sănătății a aprobat creșterea numărului de persoane testate” și „modificarea algoritmului de testare pentru COVID-19, precum și a definiției de caz”.

Ce se mai întâmpla pe 16 aprilie aflăm de pe pagina prefectului Gheorghiță Berbece: „Începând de astăzi aparatul Real Time PCR, este operațional și au fost procesate primele teste (24). O echipă tânără, bine pregătită și foarte ambițioasă aduce lumina speranței prestând o activitate complexă și riscantă!

Le sunt recunoscător!”.

postare berbece - DSP Vrancea continuă să facă câteva zeci de teste pe zi, din cele 200 care „pot fi obținute zilnic”. Pas cu pas

Atenție, se face vorbire despre „o echipă” care realizează testele. Cele aproape 200 de teste pe zi, rețineți. Însă din raportările oficiale făcute ulterior rezultă că echipa este formată dintr-un cadru medical care interpretează rezultatele și două – hai trei cadre medicale care iau probele.

Deja la raportarea orei 13.00 din acea zi aveam contabilizate 647 de teste, iar pe 17 aprilie – 701. Se lucra. „ Lucrăm zi și noapte alături de toate instituțiile abilitate pentru a limita răspândirea virusului COVID -19. Direcția de Sănătate Publică a început prelucrarea probelor luate de la pacienții cu simptome COVID -19 și a emis ieri primele buletine de analize. Facem din nou precizare că testarea se va face conform protocoalelor în vigoare și nu ne putem abate de la acestea. …”, ne atenționa Compartimentul de Comunicare al Direcției de Sănătate Publică Vrancea.

dsp vn - DSP Vrancea continuă să facă câteva zeci de teste pe zi, din cele 200 care „pot fi obținute zilnic”. Pas cu pas

Tot acum aflam că DSP Vrancea a efectuat mai multe misiuni în ultimele 24 de ore, printre care și „1 misiune cu 1 cadru medical pentru evidența rezultatelor analizelor biologice COVID-19”. Totodată, se preciza oficial în informarea Prefecturii Vrancea că în ultimele 24 de ore DSP efectuase „1 misiune cu 2 cadre medicale pentru prelevare probe biologice personal din DSP”. Deodată, testarea cadrelor din prima linie pare să devină prioritară. Dacă prin cadre din prima linie înțelegem cadre angajate la DSP Vrancea, după cum rezultă din informările oficiale ulterioare.

Pe 18 aprilie, raportarea oficială a orei 13.00 dădea 752 de teste realizate, cu precizarea că se efectuaseră (scuzați exprimarea, dar e oficială) „2 misiune cu 4 cadru medicale pentru evidența rezultatelor analizelor biologice COVID-19; …2 misiuni cu 2 cadre medicale pentru prelevare probe biologice”.

Așa ajungem pe 19 aprilie, când aveam 824 de teste, „1 misiune cu 1 cadru medical pentru evidența rezultatelor analizelor biologice COVID-19; 1 misiune cu 2 cadre medicale pentru prelevare probe biologice personal din DSP”.

În zilele noastre, pe 20 aprilie, fiind încă o zi de sărbătoare cu lucru la foc continuu, testele efectuate erau 835, aveam „1 misiune cu 1 cadru medical pentru evidența rezultatelor analizelor biologice COVID-19; 1 misiune cu 2 cadre medicale pentru prelevare probe biologice personal din DSP”. Ieri, aveam 885 de teste efectuate. Nicio mențiune despre misiunile legate de testarea pentru COVID-19. O declarație a adjunctului DSP Vrancea, pe pagina de Facebook a instituției:

Testarea persoanele simptomatice continuă în județul Vrancea.

Angajații Direcției de Sănătate Publică Vrancea au lucrat luni 24 de probe recoltate de la pacienți cu simptome COVID 19 de la Spitalul Municipal Adjud și Spitalul “Sf. Pantelimon” Focșani.

“Noi considerăm că în acest moment situația este sub control la nivelul județului. Se lucrează zilnic probe iar medicii epidemiologi fac anchete specifice la cazurile cu buletin de analize pozitiv”, a declarat dr. Dragoș Cozma, dir. adj. DSP Vrancea”.

Azi avem contabilizate la capitolul activitate DSP Vrancea patru misiuni cu tot atâtea cadre pentru recoltare probe biologice, dar și o misiune cu două cadre pentru evidența rezultatelor analizelor. Hai că parcă ne mișcăm un pic și poate, la un moment dat, chiar vom avea „situația sub control la nivelul județului”. Probabil activitatea celor de la DSP Vrancea e mai amplă, dar undeva informația se oprește. Pentru noi și pentru publicul larg.

Acum, după acest text, ne așteptăm să se restricționeze informarea publică, deși logic ar fi ca rezultatul să fie altul. De exemplu, autoritățile județene să fie mai temperate în promisiuni. Fapte, nu vorbe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.