E oficial! Doru Calistru se întoarce pe postul de director executiv al DSVSA Vrancea cu acceptul instanței

0
542

Tribunalul Vrancea a admis și cererea de anulare a ordinului prin care medicul veterinar Doru Calistru fusese înlocuit din funcția de director executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Vrancea. În urmă cu două luni, acesta obținuse la aceeași instanță suspendarea actului, iar ieri a venit confirmarea în soluția pe fond. „Admite acţiunea. Anulează Ordinul 310/7.01.2020 emis de Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară pentru Siguranţa Alimentelor. Obligă pârâta la plata diferenţelor salariale …sume ce vor fi actualizate până la data plăţii efective. Cu recurs în 15 zile de la comunicare”, se arată în hotărârea instanței.

În instanță, medicul Calistru solicita anularea actului emis în ianuarie, care se referea la „încetarea aplicabilității Ordinului președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare pentru Siguranța Alimentelor nr. 807/25.06.2019 cu privire la exercitarea, cu caracter temporar, a funcției publice de conducere temporar vacante de director executiv al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Vrancea”,  deoarece „a fost emis abuziv, iar pârâta, prin răspunsul nr. 4248/19.02.2020, i-a respins plângerea, apreciind acest ordin ca fiind emis cu respectarea dispozițiilor legale”. În luna mai, medicul veterinar a obținut suspendarea efectelor ordinului, astfel că s-a întors liniștit pe post. Însă procesul a continuat, pe fond.

În acțiune, Doru Calistru motiva că ordinul prin care fusese pus să conducă DSVSA Vrancea, anulat în ianuarie, „era valabil pe toată perioada suspendării de drept a raportului de serviciu al titularului postului”. În plus, se plângea directorul executiv Calistru, „a fost numită în această funcție de conducere o persoană care nu are pregătirea necesară, neîndeplinind condițiile pentru exercitarea acestei funcții, având o singură calitate, aceea de a fi membru PNL”.

În primă fază, atunci când instanța a analizat cererea, părea că Doru Calistru nu are șanse prea mari de câștig. „Sunt neîntemeiate susținerile reclamantului că actul administrativ individual, în speță Ordinul Președintelui ANSVSA nr. 310/07.01.2020, prin care s-a dispus, începând cu data de 10.01.2020, încetarea aplicabilității Ordinului Președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor nr. 807/25.06.2019 cu privire la exercitarea, cu caracter temporar, a funcției publice de conducere temporar vacante de director executiv al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Vrancea a fost emis de ANSVSA cu respectarea prevederilor legale în vigoare. … nu este un act administrativ de încetare a raportului de serviciu al reclamantului și nici de sancționare a acestuia, așa cum în mod neîntemeiat susține.

Reclamantul nu dovedește nici cazul bine justificat și nici paguba iminentă, împrejurări care ar justifica suspendarea actului administrativ. Pe de altă parte constatăm că temeiurile de drept care au stat la baza emiterii atât a Ordinului de numire în funcția de director executiv pe funcție temporar vacantă cât și cele care au stat la baza revocării acestui ordin sunt aproape identice ceea ce presupune o analiză și sub acest aspect respectiv al motivării în drept a Ordinului nr. 310/07.01.2020. …Prin urmare raportat la aceste considerente apreciem că este îndeplinită condiția cazului bine justificat. În ceea ce privește condiția pagubei iminente, instanța apreciază că executarea deciziei contestate este de natură a cauza un prejudiciu material viitor și previzibil constând în lipsirea veniturilor aferente exercitării funcției de director executiv astfel încât apreciem că și această condiție este îndeplinită. …tribunalul apreciază că cererea de suspendare a actului administrativ contestat este întemeiată fiind îndeplinite cumulativ cerințele urmând să se dispună admiterea cererii de suspendare”, se arăta în hotărârea din luna mai.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.