A cincea oară a fost cu noroc! Nu pentru cetățeni, ci pentru ei! Aleșii din Consiliul Local Focșani au votat majorarea tarifelor pentru colectarea, transportul și depozitarea gunoiului menajer, dar și majorarea tarifelor pentru salubrizarea stradală. Proiectul care a primit vot negativ de patru ori consecutiv, a fost aprobat de cei 17 consilieri (PSD-PNL-USR) prezenți la ședința extraordinară de miercurea trecută. Singura abținere de la votul celor două proiecte a fost cel al viceprimarului PNL, Ana Maria Dimitriu.
Primul proiect, respectiv colectarea, transportul și depozitarea gunoiului menajer a fost votat la pachet cu un amendament făcut de consilierul PNL, Victor Dumitru. Societatea CUP Salubritate a cerut majorarea tarifului pentru focșăneni de la 13,74 lei/lună/persoană, cât este în prezent, la 15,21 lei/lună/persoană. Amendamentul liberalului a fost pentru reducerea tarifului solicitat de la 15,21/lei/lună de persoană la 14,71 lei/lună/persoană, adică o diminuare cu 50 de bani față de tariful solicitat inițial. Asta în timp ce, utilizatorii non casnici, agenții economici și instituțiile vor plăti, începând cu luna următoare un tarif de 183 lei/mc. Compania CUP Salubritate a cerut majorarea tarifelor întrucât au crescut cheltuielilor cu munca vie, prețurile la combustibil aproape s-au dublat, iar cheltuielile cu depozitarea deșeurilor menajere la depozitul din Brăila au crescut considerabil. Primarul Cristi Misăilă anunța că Focșaniul riscă să se confrunte cu o criză a gunoaielor pentru că societatea de salubrizare „se află în imposibilitatea de asigurare a serviciilor şi se impune reorganizarea societăţii prin reducerea numărului de personal, a cheltuielilor şi a serviciilor, fapt care va genera şomaj în rândul angajaţilor societăţii, dar implicit şi străzi cu deşeuri şi gunoaie, precum şi gunoi menajer neridicat de la populaţie şi de la societăţile comerciale”. După anunțul acestuia au urmat proteste ale angajaților CUP Salubritate, care s-au temut că vor fi concediați.
Prețul consensului! PNL și USR au primit câte un loc călduț în Consiliul de Administrație de la CUP Salubritate
A fost nevoie de patru ședințe, discuții și acuze interminabile până când majoritatea PNL-USR din Consiliul Local Focșani au dat la pace cu primarul Cristi Misăilă. Pentru a trece proiectele, edilul și majoritatea din mini-parlamentul local au recurs la un troc reciproc avantajos. Pe site-ul CUP Salubritate au fost publicate două nume noi care vor face parte din Consiliul de Administrație al societății. Dacă până acum, CA-ul CUP Salubritate era compus din trei membri PSD (Liviu Oloeriu, Cătălin Vrabie și Marius Manoliu), Adunarea Generală a Acționarilor a decis ca alți doi membri să facă parte din conducerea societății. Este vorba despre Nicu Tănase (PNL) și Lupu Petruț (USR). „Aprobarea modificării art. 16.1 din Actul Constitutiv al CUP SALUBRITATE SA, care va avea următorul cuprins: Art. 16.1. Societatea este administrată de un Consiliu de Administrație format dintr-un număr de 5 (cinci) administratori neexecutivi. Persoanele numite în calitate de administratori trebuie să accepte expres numirea. Pe durata îndeplinirii mandatului, administratorii nu pot încheia cu societatea un contract de muncă. În cazul în care administratorii au fost desemnați dintre salariații societății, contractul individual de muncă este suspendat pe perioada mandatului”, se arată în Horărârea AGA datată 5 mai 2022. De menționat este faptul că această decizie a fost parafată cu 3 săptămâni înainte de ultimul refuz dat de consilierii locali PNL-USR pe cele două proiecte. Pentru a fi siguri că nu pățesc ca în povestea “Ursul păcălit de vulpe” liberalii și useriștii și-au luat măsuri de siguranță. Ei au demarat toate procedurile pentru ca cele două persoane să primească funcțiile promise. Urmare a acestui demers, Nicu Tănase (PNL) și Lupu Petruț (USR) vor deveni, în scurt timp, membri provizorii în CA-ul de la CUP Salubritate, funcție remunerată cu puțin peste 2.000 de lei net/lună. Remunerația lunară ar fi fost mai consistentă dacă nu s-ar fi luat decizia politică ca bugetul care era destinat pentru trei membri să fie împărțit la cinci.