FOTO! Ambasadorul Franței în România prezent la Focșani la simpozionul dedicat Unirii Principatelor Române

0
149
Muzeul Unirii din Focșani a găzduit astăzi, la împlinirea a 164 de ani de la momentul istoric al Unirii Principatelor Române sub domnitorul Alexandru Ioan Cuza, un eveniment de excepție: simpozionul ”Contribuția Franței la înfăptuirea Unirii Principatelor Române de la 24 ianuarie 1859”.
Evenimentul organizat de Consiliul Județean Vrancea și Muzeul Vrancei s-a bucurat de prezența Excelenței Sale Doamna Laurence Auer, Ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Franței în România, aflată în prima sa vizită oficială în județul Vrancea. Simpozionul moderat de Romeo-Valentin Muscă, managerul Muzeului Vrancei, a avut ca subiect contribuția Franței și sprijinul acordat românilor de către Napoleon al III-lea și de contele Walewski (ministrul de externe al Franței de la acea vreme) pentru realizarea Unirii Principatelor Române de la 24 ianuarie 1859, sub un singur domnitor, un moment istoric care a condus la modernizarea Țărilor Române și a constituit piatra de temelie pentru Unirea de la 1 Decembrie 1918. ”Pentru noi, românii, 24 ianuarie este o zi plină de semnificații, pentru identitatea noastră ca popor. Acum 164 de ani se întâmpla Unirea, de aici a pornit Unirea, iar Focșani, Vrancea, este inima României. Este remarcabil să vezi că un popor atât de puternic a considerat că trebuie să ajute România. Românii și francezii colaborează și noi suntem un popor francofon. Vă asigur de întreg parteneriatul nostru, suntem deschiși la proiecte comune”, a afirmat Cătălin Toma, președintele Consiliului Județean Vrancea, în deschiderea evenimentului. Autoritățile județene au propus să fie deschis la Focșani un centru al Alianței Franceze, o instituție subordonată Institutului Francez din București, pentru a dezvolta relațiile de parteneriat francofone.
La simpozion au mai participat și alte personalități, precum Prințul Mihai Ghyka, descendent al domnitorului Moldovei Grigore Ghica Voda al V-lea și prințul Șerban Dimitrie Sturza, stră-strănepot al domnitorului Mihail Sturdza, precum și reprezentanți ai administrației județene și locale: vicepreședintele CJ Vrancea Ionel Cel-Mare, prefectul Nicușor Halici, primarul Cristi Valentin Misăilă, subprefecții Claudia Serafimciuc și Gheorghiță Berbece, senatorii Raluca Ioan și Varujan Vosganian, viceprimarul Alexandra Tătaru, alături de miliari, oameni de cultură, șefi de instituții, profesori și elevi.
Imediat după acest eveniment, președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma, a avut o întrevedere cu Excelența Sa Doamna Laurence Auer, Ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Franței în România. „Suntem deschiși la realizarea de proiecte comune, iar relațiile de prietenie cu poporul francez trebuie materializate în diverse modalități.  E.S. Doamna Laurence Auer va participa și la manifestările organizate în Piața Unirii, de la ora 16.00, cu ocazia împlinirii a 164 de ani de la Unirea Principatelor Române (24 ianuarie 1859)”, a transmis pe pagina sa de Facebook, președintele CJ Vrancea, Cătălin Toma. (Sursa: comunicat de presă Consiliul Județean Vrancea)
Dacă ai fost martorul unui eveniment care ar putea deveni o știre, ne poți contacta pentru a trimite sesizări, fotografii sau imagini video, pe adresa de email: redactie@jurnaldevrancea.ro, pe WhatsApp 0770 430 588 sau pe contul nostru de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.