FOTO! Cea mai veche şcoală din ţinutul Putnei a devenit Muzeul Ţării Vrancei

0
198

Muzeul Țării Vrancei a fost inaugurat duminică, la Vidra. Inițiativa a aparținut managerului Muzeului Vrancei, Romeo-Valentin Muscă, care a reușit în acest mod să pună în valoare istoria, cultura, tradiția și universul spiritual din regiunea istorică, numită de Dimitrie Cantemir republică quasi independentă în cadrul fostului Ținut al Putnei. Muzeul Țării Vrancei a fost amenajat în interiorul celei mai vechi școli din ținutul Putnei. Muzeul Țării Vrancei cuprinde cinci săli, în care vizitatorul va descoperi caracteristicile prin care acest spațiu geografic se individualizează în cadrul istoriei României. De la covoarele tradiționale specifice satelor de pe Văile Putnei, Zăbalei sau Nărujii și costumele populare care au dus faima artei cămășilor vrâncene, până la ceramica de Irești, pe care Muzeul Vrancei intenționează să o revigoreze, organizând la Vidra, din 2022, o Școală de vară, pentru cei care doresc să se inițieze în arta olăritului. Gândit în spiritul Muzeului Național al Țăranului Român, instituția muzeală din Vidra este și o inițiere în istoria Vrancei arhaice și epoca în care aceasta a fost descoperită de Dimitrie Gusti, în 1927.

Grație imaginilor primite de la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, 25 din cele mai reprezentative fotografii realizate de Iosif Berman in 1927 înnobilează pereții Muzeului, aducând în actualitate Vrancea istorică de acum un secol. Nu lipsește din muzeu o incursiune în istoria luptei pentru apărarea Moșiei Vrancei și celebrul proces al dezrobirii, numit de Constantin Constantinescu-Mircești, „Marele proces al Vrancei”. Însă, un Muzeu al Țării Vrancei nu putea omite elementul identitar și anume biserica de lemn. Ultima etapă a excursului prin muzeu o constituie o biserică de lemn stilizată, în care vizitatorul se va întâlni cu arta lemnului și istoricul Schiturilor Obștilor Vrancei: Valea Neagră și Lepșa. Instituția este, din acest punct de vedere, prima etapă din proiectul de reziliență prin care Muzeul Vrancei răspunde ofensivei neomarxiste împotriva credințelor, tradițiilor și a culturii locale.

„Este primul muzeu din mediul rural al unei zone etnografice, Muzeu Ţării Vrancei, în prima şcoală din ocolul Vrancei, construită la 1850 în centrul localităţii cu acelaşi nume. Muzeul va găzdui elemente de specific local din cele aproape 20 de sate ale Vrancei arhaice, de la Vidra în sus: Valea Sării, Tulnici, Nereju, Năruja, Vrâncioaia, Nistoreşti, Spulber, Paltin, Negrileşti etc. Vom avea elemente etnografice, elemente de arhitectură locală, o biserică de lemn în miniatură, icoane vechi, documente privind istoria a două schituri ale Vrancei, expoziţii de olărit cu exponate de la Ireşti, unde a existat o cultură a olăritului, astăzi aproape dispărută. Vom avea, de asemenea, îmbrăcăminte tradiţională din satele Ţării Vrancei şi alte elemente care alcătuiau universul proxim al ţăranului vrâncean”, a declarat directorul instituției de cultură, Romeo Valentin Muscă.

Dacă ai fost martorul unui eveniment care ar putea deveni o știre, ne poți contacta pentru a trimite sesizări, fotografii sau imagini video, pe adresa de email: redactie@jurnaldevrancea.ro, pe WhatsApp 0770 430 588 sau pe contul nostru de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.