FOTO: O carte de aproape 200 de ani de la biblioteca din Vrancea, clasată în patrimoniul național

0
60

O carte veche realizată de Tipografia lui Ioan Bart, în Sibiu, în anul 1827 a fost clasată în patrimoniul cultural naţional mobil ca urmare a demersurilor realizate de Direcția Județeană pentru Cultură Vrancea. Volumul ”Sfintele și dumnezeieștile Liturghii” a fost clasat în categoria Fond, de Comisia Națională a Muzeelor și Colecțiilor în baza unei expertize şi documentaţii de clasare întocmită voluntar de către Mihaela Boldeanu, expert în carte veche românească şi documente în cadrul Muzeului Vrancei. Volumul se află în colecţia de carte veche a Bibliotecii Judeţene “Duiliu Zamfirescu” Vrancea și face parte din seria de tipărituri prin care oficina sibiană a contribuit la constituirea unui limbaj literar și științific în limba română.

carte de 200 de ani biblioteca duiuliu zanfirescu3 - FOTO: O carte de aproape 200 de ani de la biblioteca din Vrancea, clasată în patrimoniul național“Clasarea acestui nou bun cultural continuă seria prin care, în anul 2014, la inițiativa Direcției Județene pentru Cultură Vrancea, au fost clasate alte trei volume de carte veche, respectiv „Ceaslov”, „Carte folositoare de suflet” și „Istoria Noului Testament” aflate în proprietatea Bibliotecii Judeţene “Duiliu Zamfirescu” Vrancea. De asemenea, facem precizarea că Direcția Județeană Vrancea a propus spre clasare, în categoria ”Fond”, încă un volum de carte veche românească, respectiv ”Triodion”, aflată în proprietatea unei mănăstiri din județul Vrancea, cu care intenționează să continue seria clasărilor în patrimoniul cultural național mobil a exemplarelor de carte veche din județul Vrancea. Cartea propusă pentru clasare este bogat ilustrată, cu diverse elemente ornamentale în cerneală neagră și roșie și a fost scoasă în Tiparnița orașului București de către preotul Stoica Iacovici în lunile septembrie-decembrie ale anului 1746. Pe această cale dorim să felicităm Biblioteca Județeană ”Duiliu Zamfirescu” pentru grija cu care a conservat cărțile vechi aflate în proprietate și, totodată, să mulțumim experților Muzeului Vrancei pentru realizarea documentațiilor necesare”, a transmis Direcția pentru Cultură Vrancea printr-un comunicat de presă.

carte de 200 de ani biblioteca duiuliu zanfirescu2 - FOTO: O carte de aproape 200 de ani de la biblioteca din Vrancea, clasată în patrimoniul naționalcarte de 200 de ani biblioteca duiuliu zanfirescu4 - FOTO: O carte de aproape 200 de ani de la biblioteca din Vrancea, clasată în patrimoniul național

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here