În Vrancea s-au tras primele rachete antigrindină

0
232
În ultima zi a lunii aprilie au fost puse în funcțiune instalațiile antigrindină din mai multe zone ale țării. Totuși, au fost cazuri în care acestea au fost ineficiente.

În județul Prahova, grindina a făcut prăpăd în vii, ceea ce a determinat doi miniștri să reacționeze. Pe de o parte vicepremierul Grațiela Gavrilescu a cerut demisia celor care nu au tras rachete antigrindină, pe de altă parte ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anunțat că acestea au fost folosite, dar nu au fost eficiente.

Instalaţiile de antigrindină au funcţionat. S-au lansat 16 rachete, dar, din nefericire, nu au putut stopa fenomenul, întrucât formaţiunea aceasta, norul respectiv care a declanşat acest prăpăd, s-a format undeva la 11.000 metri înălţime, aşa spun specialiştii, iar rachetele acţionează până la 8.000 de metri. Este prima dată când se înregistrează un asemenea fenomen. Este pentru prima dată în România când bate grindina înainte de 1 mai.

Noi am fost pregătiţi începând cu data de 15 aprilie, am activat centrul de comandă, s-au activat punctele de lansare, s-au lansat rachete din toate punctele de comandă, iar efectul a fost acesta, când natura este mai puternică decât ştiinţa noastră şi decât posibilităţile noastre de intervenţie. În Vrancea au fost lansate trei, dar acolo s-a rezolvat. Aici nu s-au rezolvat, la Prahova, pentru că au fost pe aceeaşi direcţie cu tornada”, a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea, citat de presa centrală.

 

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.