Incendiu puternic la Pufești. Un bărbat a suferit arsuri

0
111

În ultimele 24 de ore, pompierii vrânceni au intervenit pentru a stinge nu mai puțin de 6 incendii, aceste misiuni adăugându-se altor 12 de acțiuni pentru acordarea ajutorului medical de urgență, precum şi o intervenţie pirotehnică.

Una din intervenții a fost ieri seară în Pufești, unde în jurul orei 20.30 trei echipaje din cadrul Secţiei de Pompieri Adjud plecat pentru a stinge un incendiu izbucnit la o locuinţă din satul Domneşti. La locul evenimentului s-au deplasat două autospeciale de stingere cu apă şi spumă şi o ambulanţă SMURD, iar la sosirea forţelor de intervenţie incendiul cuprinsese o locuinţă, pe o suprafaţă de aproximativ 50 mp.

Paramedicii au acordat primul ajutor calificat unui bărbat de 68 de ani, care a suferit arsuri la nivelul feţei. Ulterior, pacientul a fost preluat şi transportat cu ambulanţa SMURD la UPU Focşani. Pompierii militari, cu sprijinul SVSU Pufeşti, au reuşit să lichideze incendiul în limitele găsite, în aproximativ o oră, reuşindu-se salvarea a două camere de locuit. În ciuda eforturilor depuse de salvatori, au ars trei camere de locuit şi bunurile din interiorul acestora. Evenimentul a fost generat cel mai probabil din cauza jarului căzut din sobă.

La puțin peste o jumătate oră de la acest eveniment, două echipaje din cadrul Detaşamentului de Pompieri Focşani, cu două autospeciale de stingere cu apă şi spumă, au plecat spre un incendiu anunțat la o magazie aflată în curtea unei biserici din municipiul Focşani. La faţa locului s-au deplasat. Forţele de intervenţie au acţionat prompt şi au împiedicat propagarea incendiului la lăcaşul de cult, incendiul fiind lichidat după aproximativ 90 de minute. Focul a mistuit însă magazia construită din lemn cu învelitoare din tablă, în suprafaţă  de 200 mp, precum şi materialul lemnos depozitat în interior. Cel mai probabil din cauza unui coș de fum deteriorat.

Cu toate că am atras atenţia asupra consecinţelor care pot fi provocate de incendierea vegetaţiei uscate, ieri, în satul Ciolăneşti din comuna Fitioneşti, în urma utilizării focului deschis în spaţii deschise focul s-a propagat în pădure pe o suprafaţă de 4 ha şi la o livadă de pruni de 1 ha, afectând în total o suprafaţă de circa 10 ha. Două echipaje din cadrul Staţiei de Pompieri Panciu, în cooperare cu SVSU Fitioneşti, şi cu sprijinul a 6 lucrători silvici, au acţionat mai bine de 5 ore pentru lichidarea  tuturor focarelor şi înlăturarea pericolului. Alte 10 ha de vegetaţie au ars în comuna Boloteşti. Două echipaje din cadrul Staţiei de Pompieri Vidra, în cooperare cu SVSU Boloteşti, au acţionat 4 ore, până ce au reuşit să lichideze incendiul. Din cauza arderilor necontrolate au mai fost distruse 3 ha de vegetaţie în comuna Vidra şi 5000 de mp de vegetaţie în comuna Coteşti, sat Goleştii de Sus. Pentru evitarea producerii unor astfel de evenimente, instituţia noastră insistă asupra respectării prevederilor legislaţiei în vigoare. Astfel, în vederea realizării igienizării terenurilor prin ardere, cetăţeni au obligaţia de a solicita şi obţine, de la autorităţile competente, următoarele documente:

– Accept de la Agenţia pentru Protecţia Mediului;

– Permis de lucru cu focul.

Emiterea permisului de lucru cu focul se face prin grija primarului de către şeful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă sau persoana desemnată în acest sens.

Conform prevederilor O.U.G. nr. 195/2005 modificată şi aprobată prin Legea nr. 265/2006 privind protecţia mediului, deţinătorii legali de terenuri „nu ard miriştile, stuful, tufărişurile sau vegetaţia ierboasă fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi fără informarea în prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă”. Potrivit Hotărârii Guvernului României nr. 537/2007 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele de prevenire și stingere a incendiilor, efectuarea unor lucrări de arderi a resturilor vegetale fără întrunirea condițiilor legale și, respectiv, fără luarea măsurilor de evitare a propagării la construcții, depozite, culturi agricole, păduri, plantații și alte vecinătăți constituie contravenții și se sancționează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei. De la începutul anului au fot aplicate cinci sancțiuni în cuantum de 2.500 lei fiecare.

Atenţie! Arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici”, se arată într-o informare a compartimentului Informare și Relații Publice al ISU Vrancea

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.