Indemnizațiile ATOP rămân neclintite încă un an! Sinecuriștii pot dormi liniștiți, Raluca Dan veghează!

0
190

Modificarea indemnizațiilor membrilor Autorității Teritoriale de Ordine Publică (ATOP) trebuie să mai aștepte un an după ce în ședința de săptămâna trecută a consiliului județean secretarul județului, Raluca Dan, a zăpăcit cvorumul până n-a mai înțeles nimeni nimic. După cum poate vă mai amintiți, în 2021 (luna mai) consilierii USR au inițiat un proiect de lege prin care cereau reducerea indemnizațiilor ATOP de la 3.285 de lei lunar la cel mult 1.000 de lei pe lună (între 5% și maximum 10% din indemnizația președintelui CJ Vrancea care „conduce un salariu de aproximativ 10.000 de lei). Tot atunci consilierul Cătălin Răducanu (PSD) a propus anularea definitivă a indemnizației însă fără succes. Proiectul (în varianta USR) a fost votat totuși de majoritatea consilierilor, inclusiv a unora care erau membri ATOP, lucru care i-a dat prefectului prilejul să dea aviz de nelegalitate hotărârii și s-o conteste în instanță. În final magistrații au anulat hotărârea iar sinecurile au rămas la locul lor.

Un an mai târziu, adică pe 16 iunie 2022, consilierii USR Mihăiță Lepădatu și Vasile Alexe au readus în discuție proiectul de reducere a indemnizațiilor ATOP. În ședința respectivă, Cătălin Răducanu (PSD) plusează cu reducerea indemnizației la 100 de lei iar după ce consilierii USR au spus că miros o capcană (Răducanu este membru ATOP și votarea amendamentului ar fi putut atrage un nou aviz de nelegalitate din partea prefectului), Cristian Dănuț (PSD) propune graseiat ca „ajutoarele sociale” de la ATOP să fie diminuate la 50 de lei. A fost momentul în care am crezut că sare planeta de pe axă! Momentul culminant, însă, a fost modul în care secretarul județului a stabilit, ca expert galactic ce se află, cvorumul necesar pentru ca amendamentele și proiectul propus de USR să treacă… sau nu! Prin urmare, socoteala Ralucăi Dan a fost făcută în felul următor: în sală sunt prezenți 29 de consilieri (inclusiv președintele CJ) iar pentru ca propunerile (amendamentele sau proiectul de hotărâre) să fie validate în plen este nevoie de majoritate simplă, adică jumătate plus unu din cei 29, respectiv 15 voturi. DAR! Secretarul județului a spus că cei 6 consilieri și membri ATOP prezenți în sala de ședințe nu pot vota pentru că ar fi conflict de interese: cvorum = 23 (29 – 6). Lumea trece la votul primului amendament (semnat Cătălin Răducanu) care întrunește 12 sufragii „pentru”! TEORETIC, amendamentul ar trebui să treacă cu majoritate însă Raluca Dan spune NU: „Din totalul celor prezenți (29) votează majoritatea, pentru că așa spune în Cod (administrativ n.r), cu majoritate simplă. Majoritatea la 29 e 15”. De unde deducem că cei 6 au fost luați în calcul la numărătoare dar nu și la vot. Cu alte cuvinte, numărul necesar de voturi pentru trecerea amendamentului a rămas totuși 15 deși 6 dintre consilieri nu aveau drept de vot și nu ar fi trebuit să fie luați în calcul… da’ dacă așa zice codu’… ce să-i faci? În concluzie, amendamentul cu numărul doi (Cristian Dănuț) are aceeași soartă, la fel și proiectul inițiat de USR, votat totuși de PSD, care a obținut 14 voturi „pentru”. De altfel, trebuie amintit că liberalii s-au abținut la amendamentele PSD și proiectul USR de diminuare a indemnizațiilor ATOP pentru că, de, fomița-i mare când ajungi la butoane după ce ai supt acadele până ai făcut diabet, uitându-te atâta amar de timp cum actualii tovarășii de coaliție (pe timpuri dușmani aprigi) se ghiftuiau cu friptane grele! Scamatoria secretarului de județ protejează, așadar, indemnizațiile membrilor ATOP până anul viitor, atunci când vom vedea dacă se mai țârcâie cineva contra curentului.

Autoritatea Teritorială de Ordine Publică (ATOP) este un organism cu rol consultativ care funcționează pe lângă fiecare consiliu județean din țară. Este format din 15 membri: șase consilieri județeni, un subprefect, trei reprezentanți ai comunității, șeful IPJ Vrancea, șeful IJJ Vrancea, șeful ISU Vrancea, președintele Corpului Național al Polițiștilor Vrancea și șeful Poliției Locale Focșani. Ei se întâlnesc o dată în fiecare lună și discută (sau ar trebui să discute) despre siguranța publică din județ or alte subiecte importante pentru comunitățile din județul nostru. În Vrancea, pentru fiecare ședință membrii ATOP primesc o indemnizație în valoare de până la 30% din cea a președintelui consiliului județean, adică 3.300 de lei, pe lângă salariile pe care le încasează de la instituțiile unde sunt, oficial, angajați.

Revelion 2023 SARA Events
Dacă ai fost martorul unui eveniment care ar putea deveni o știre, ne poți contacta pentru a trimite sesizări, fotografii sau imagini video, pe adresa de email: redactie@jurnaldevrancea.ro, pe WhatsApp 0770 430 588 sau pe contul nostru de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.