Noi modificări aduse programului IMM Invest | Florin Cîțu: „Am eliminat câteva bariere”

0
81

Guvernul a dezbătut miercuri două noi modificări ce vor fi aduse programului IMM Invest. Gândit ca fiind este cel mai mare program de susţinere a IMM-urilor din România din ultimii 30 de ani, programul permite societăților comerciale, afectate semnificativ de criza COVID-19, să acceseze credite pentru realizarea de investiții. Statul va garanta până la 90% din valoarea creditelor, fiind eliminate comisioanele de garantare, costurile de acordare și dobânda. În ședina de Guvern de miercuri s-a aprobat eliminarea cerinței de instituire a ipotecii legale asupra universalităţii de bunuri mobile şi imobile ce aparţin debitorului. O altă modificare a fost cea prin care companiile nu vor mai trebui să să facă dovada că au fost afectate de pandemia de COVID-19.

”Sunt două bariere pe care le eliminăm astăzi, în urma discuţiilor de vineri cu sistemul financiar-bancar. Se propune renunţarea la cerinţa de instituire a ipotecii legale asupra universalităţii de bunuri mobile şi imobile ce aparţin debitorului. A fost un punct pe care l-am dezbătut cu sistemul financiar – bancar şi am ajuns la această concluzie. A doua barieră este legată de un element de ambiguitate în ceea ce priveşte modul de a proba dacă ai fost afectat sau nu, acel certificat COVID-19. Am eliminat această cerinţă de a fi probat de la caz la caz. Programul susţine economia în această perioadă, este legat de COVID-19, dar nu trebuia să fi fost ca în celelalte situaţii unde am oferit ajutoare de stat celor cu certificat. Prin eliminarea acestor bariere facem un pas înainte. Vom ţine legătura şi cu clienţii, dar şi cu sistemul bancar pentru a vedea dacă mai sunt măsuri pe care să le implementăm în perioada următoare. Am notificat Comisia cu privire la alte măsuri şi le vom prezenta săptămâna viitoare”, a declarat ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, citat de jurnaliștii de la Ziarul Financiar. Ministrul a mai anunțat că a fost depășit plafonul de un miliard de lei în cadrul creditelor aprobate prin IMM Invest.

„Astăzi (n.r.: miercuri), la ora 9, am depăşit plafonul de un miliard de lei, şi erau deja aprobate 1.441 de credite, asta înseamnă şi de Fondul de Garantare. În sistemul financiar-bancar sunt aprobate mult mai multe credite, dar după ce a fost văzută documentaţia şi de Fondul de Garantare, sunt deja 1.441 de credite. După ce va fi publicată ordonanţa de astăzi, sunt sigur că viteza de aprobare va creşte şi, dacă va fi nevoie, plafonul va fi modificat”, a explicat Florin Cîţu.

Revelion 2023 SARA Events
Dacă ai fost martorul unui eveniment care ar putea deveni o știre, ne poți contacta pentru a trimite sesizări, fotografii sau imagini video, pe adresa de email: redactie@jurnaldevrancea.ro, pe WhatsApp 0770 430 588 sau pe contul nostru de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.