Prima tranșă din vaccinul anti-Covid Moderna ajunge miercuri în România

0
47

Prima tranșă de vaccinuri produse de compania Moderna va ajunge miercuri în România. Este vorba despre aproximativ 14.000 de doze, din totalul de 400.000 pe care ar trebui să le primească țara noastră. Coordonatorul campaniei de vaccinare în România, medicul Valeriu Gheorghiță, a explicat că românii nu vor putea alege cu ce ser să fie imunizați, decizia aparținând medicului, însă garantează că și cel de la Moderna este la fel de bun ca cel de la Pfizer. ”Noi încurajăm ca persoanele care doresc să se vaccineze să nu întârzie această decizie, pentru că, intre cele două tipuri de vaccinuri, nu există diferențe semnificative, au aceeași rată de eficacitate, de 95%, respectiv 94,1%”, a declarat Valeriu Gheorghiță, pentru presa centrală. Medicul Gheorghiță a fost întrebat dacă există diferențe între cele două vaccinuri, sau dacă noul vaccin oferă o imunitate mai mare decât cel al Pfizer. ”Nu avem aceste date la momentul actual. Ca să afirmăm că avem un răspuns imun care persistă doi ani, asta presupune să treacă deja doi ani de când persoana respectivă a fost deja vaccinată și să știm că, într-adevăr, atât persistă răspunsul imun. Deci nu aș vrea să avansăm aceste discuții, atât timp cât nu avem niște dovezi știițifice”, a mai spus Valeriu Gheorghiță. Pe platforma națională cu toate datele despre campania de vaccinare din România există informații suplimentare referitoare la cele două vaccinuri. Pe ce fel de tehnologii sunt dezvoltate cele două vaccinuri sau cât de eficiente sunt, puteți afla de AICI.

INFORMAȚII despre vaccinul Moderna
  • Recomandarea pentru vaccinul Moderna este de adiministrare în două doze, la interval de 28 de zile, pentru persoane cu vărsta de peste 18 ani.
  • Cele două variante de vaccinuri disponibile în UE sunt foarte asemănătoare.
  • Eficacitatea celor două vacinuri este aproximativ aceeași. Vaccinul BioNTech Pfyzer are o eficacitate de 95% în prevenirea bolii COVID19, în timp ce vaccinul Moderna are o eficacitate de 94,1%.
  • Pentru niciunul dintre vaccinuri nu se poate spune, încă, măsura în care previn și infecția asimptomatică cu virusul Sars-Cov2. Ambele vaccinuri utilizează tehnologia ce se bazează pe ARN mesager. Acest tip de vaccin învață corpul să genereze anticorpi necesari în lupta cu virusul. Anticorpii sunt pregătiți să lupte cu virusul real atunci când persoana vaccinată este expusă la infecția cu SARS-Cov2. ARN-ul mesager pătrunde în celulele umane, unde transmite informația necesară producerii proteinelor proprii virale, față de care, ulterior, se vor dezvolta anticorpi. Fragmentele de ARN mesager sunt deteriorate de enzimele proprii celulelor umane într-un interval de până la 5-7 zile și nu influențează în vreun fel ADN -ul celular, având în vedere că nu pătrunde în nucleu.
  • Stocare termen lung: la -20 grade C
  • Stocare 2-8 grade C: 30 de zile
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.