Primăria Focșani cumpără 1.500 de kituri pentru aparatul de testare ajuns la DSP

0
102

Ședință extraordinară de Consiliu Local Focșani în această după-amiază, în cadrul căreia au fost votate mai multe proiecte, inclusiv alocarea a 125 de mii de lei din fondul de rezervă bugetară, pentru a veni în sprijinul Direcției de Sănătate Publică Vrancea. După ce în Focșani a ajuns în sfârșitul primul aparat pentru testarea coronavirusului, DSP a solicitat municipalității să ajute, după puteri, și cu alte teste pe lângă cele 1.000 deja comandate.

sedinta online - Primăria Focșani cumpără 1.500 de kituri pentru aparatul de testare ajuns la DSP

Prin votul de azi, consilierii locali focșăneni au aprobat, de la distanță, alocarea acestei sume pentru cumpărarea a 1.500 de kituri de testare. Inițial, solicitarea DSP fusese pentru 1.000 de teste, însă după un calcul –așa cum a explicat primarul Cristi Misăilă – s-a decis că municipalitatea are fonduri suficiente pentru 1.500. Ar fi dorit chiar și mai multe, însă se pare că unicul distribuitor din țară are fiecare kit numărat și arvunit altor entități.

Ulterior, primarul și-a făcut un live și a mulțumit consilierilor pentru votul unanim.

Testarea se va face cu precădere cadrelor medicale, polițiști, jandarmi, lucrători ISU și funcționarilor publici care sunt în directă legătură cu cetățenii, pentru a putea evita expunerea și a putea să menținem în funcțiune aceste servicii extrem de importante, care ne ajută să gestionăm foarte bine situația.

Primarul a făcut vorbire totodată și despre situația spațiilor de carantină destinate vrâncenilor care vin din țările- zone roșii, mai bine spus a fondurilor de care dispune primăria, insuficiente pentru nevoile reale.

A trebuit să pun în balanță sănătatea cetățenilor, dar și a apărătorilor acestora. Vorbim aici de toate cadrele medico-sanitare. Guvernul României a hotărât alocarea unor sume pentru asigurarea cheltuielilor cu cazarea acestor persoane aflate în carantină, cât și pentru cazarea cadrelor medico-sanitare, pentru a se izola de familie, tocmai pentru a nu-i pune în pericol, pentru a fi viabili și a lupta în linia I. Sumele alocate sunt infime față de necesar, având în vedere prețurile exorbitante stabilite de Guvernul României, de 300 de lei pe persoană pe zi – de același preț beneficiază atât persoanele care vin din afara României și trebuie plasate în carantină, cât și cadrele medicale care luptă zi de zi, secundă de secundă pentru a ne salva viețile.

De aceea am solicitat Direcției de Sănătate Publică și Instituției Prefectului să ne comunice care este suma alocată pentru municipiul Focșani, pentru a putea face procedurile de achiziție cu unitățile hoteliere. Am primit solicitări din partea Serviciului de Ambulanță, Spitalului Județean Focșani, dar și din partea Spitalului Militar, pentru nu mai puțin de 320 de locuri pentru cadrele medico-sanitare, ce urmează să fie cazate în izolare față de familiile lor, în perioada dintre turele de activitate. Și am ajuns la concluzia că pentru a asigura cazarea la prețurile stabilite de Guvernul României – 230 de lei pe zi cazare și 70 de lei trei mese, plus alte accesorii – bonuri de întreținere corporală și așa mai departe, ne-ar fi trebuit, ca să facem față doar cererilor cadrelor medico-sanitare, suma de 3 milioane 600 de lei.

Direcția de Sănătate Publică ne-a transmis că avem alocată doar suma de 1 milion trei sute de lei, din care deja au fost cheltuite aproape 200 de mii de lei pentru hrana persoanelor aflate deja în carantină în diverse locații. În acest moment suma este foarte mică, nu ne permitem să contractăm camerele necesare pentru cadrele medico-sanitare. Darămite să mai contractăm pentru persoanele care vin din zonele roșii!”, a explicat primarul.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here