Primăria Focșani vrea să dea bani pentru bone. În municipiu nimeni nu a depus cerere, dar nici nu avem bone „profesioniste”

0
272

De o săptămână, consilierii locali focșăneni au aprobat metodologia în baza căreia se poate acorda un ajutor financiar celor care au nevoie de serviciile unei bone pentru îngrijirea copiilor de vârstă preșcolară. În mod firesc, după aprobarea metodologiei, prin CL Focșani ar trebui să treacă un alt proiect, pentru aprobarea sumelor necesare, însă momentan nu e cazul: nimeni nu a depus cerere pentru acest ajutor. E drept, nici nu avem în Focșani persoane care să exercite profesia de bonă, așa cum este reglementată de Legea nr. 167/2014. Chiar și așa, municipalitatea încurajează focșănenii să depună cereri pentru obținerea ajutorului financiar conferit de Legea 35/2020.

În cadrul ședinței Consiliului Local al Municipiului Focșani din data de 29 mai 2020 a fost aprobată Hotărârea nr.143, care stabilește acordarea unui ajutor financiar familiilor pentru plata serviciilor oferite de bonă în baza Legii nr 35/2020. Facem precizarea că pe raza Municipiului Focșani nu există furnizori de servicii sociale acreditați/ licențiați pentru a putea furniza servicii de îngrijire și supraveghere a copilului pe timpul zilei – cod serviciu social 8891 CZ – C- VIII.

De altfel, până în momentul de față, la Direcția de Asistență Socială Focșani nu a fost înregistrată NICIO solicitare pentru acordarea ajutorului financiar familiilor pentru plata serviciilor oferite de bonă. Tocmai de aceea, facem un apel public către toate familiile care se înscriu în prevederile legii să depună astfel de cereri, deoarece numai în acest mod putem avea o bază legală pentru alocarea sumelor necesare din bugetul local.

În condițiile în care vor fi înregistrate asemenea solicitări, sumele estimate pentru aplicarea Legii nr 35/2020 vor fi supuse aprobării la data rectificării bugetare, întrucât legea amintită a apărut ulterior aprobării bugetului local”, se arată într-un comunicat al Primăriei Focșani.

Potrivit metodologiei aprobate, le sunt plătite bonele doar persoanelor care au în îngrijire copii preșcolari, ale căror venituri nu trec de 3.500 de lei pe membru de familie. Se acordă 710 lei pentru fiecare copil familiilor cu venituri nete pe membru de familie de până în 2.100 lei, 550 lei pentru fiecare copil celor cu venituri cuprinse între 2.101 – 2.500 lei, 390 lei pentru cei care au între 2.501 – 3.000 lei, iar cei cu peste 3.000 lei, până la maximul de 3.500 lei, ar urma să primească 250 lei lunar. Dacă dosarul este aprobat, plata se face prin mandat poștal sau în cont bancar începând cu luna următoare a depunerii cererii, dar nu mai devreme de data la care bona își începe activitatea. Și, dacă am ajuns la cerere, e bine să știți că dosarul trebuie să cuprindă mai multe documente.

bani bone - Primăria Focșani vrea să dea bani pentru bone. În municipiu nimeni nu a depus cerere, dar nici nu avem bone „profesioniste”

Atenție însă, pentru acordarea acestui ajutor, trebuie îndeplinite și alte condiții: cei care îl solicită trebuie să aibă domiciliul în Focșani, dar și contract de muncă sau raport de serviciu, fie desfășoară activități independente, obțin venituri din drepturi de proprietate intelectuală, din activități agricole, silvicultură sau piscicultură, precum și dacă exercită o funcție de demnitate publică sau asimilată. „Pot beneficia de ajutorul financiar și persoanele care …îndeplinesc cumulativ următoarele condiții: sunt șomeri indemnizați sau sunt înregistrate în evidențele agenției pentru ocuparea forței de muncă județene, la data solicitării, ca persoană în căutarea unui loc de muncă; nu au refuzat maximum două oferte de muncă din partea agenției”, se mai arată în metodologie. Totodată, în ședința în care a fost adoptată această metodologie, s-a discutat și despre faptul că ajutorul se acordă doar pentru copiii care nu sunt la creșe sau grădinițe, dar pentru care cei care îi au în îngrijire nu au refuzat un loc sau nu i-au retras din unitățile de învățământ.

Metodologia face referire și la cei care nu vor primi sub nicio formă acest ajutor: asistenții maternali profesioniști, în cazul în care copilul se află în îngrijirea altei persoane, asistenții maternali ai copilului, persoanele aflate în concediu pentru creșterea copilului, dar nici cei care au datorii la bugetul local.

Foto main: Shutterstock

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here