Primarul Focșaniului vrea să ajute bisericile. Cinci lăcașe de cult, în frunte cu Catedrala Ortodoxă, primesc bani de la municipalitate

0
482

Consilierii locali focșăneni trebuie să își dea cu părerea vineri, în cadrul ședinței ordinare, vizavi de necesitatea alocării unor sume de bani către nu mai puțin de cinci biserici. Primul proiect pe ordinea de zi a ședinței ia în discuție ca Parohia „Sfânta Cuvioasa Parascheva – Noua Catedrală Focșani” să primească 2.000 mii de lei, pentru continuarea lucrărilor de construire a bisericii. Banii au fost ceruți de Catedrală în urmă cu câteva zile, pe 19 mai, și – se arată în referatul de aprobare – „conform documentației tehnico-economice Rest de executat la 01.01.2020 anexată solicitării, valoarea totală necesară pentru continuarea și finalizarea oviectivului de investiții este de 2.081.877,84 lei”. Nu pot fi alocați acești bani toți de-o dată și probabil vor mai exista alocări ulterioare de la primărie și Consiliul Județean Vrancea, ca în fiecare an. Cert este că „prin implementarea proiectului s-a urmărit realizarea unui lăcaș de cult în care să se oficieze slujbele religioase specifice ritului creștin-ortodox, la care cetățenii municipiului Focșani să poată participa în număr mare și totodată s-a urmărit realizarea unui edificiu cu o arhitectură deosebită care să devină un simbol local”, după se mai arată în referat. La câți bani au fost alocați până acum, am spune că sperăm să devină un obiectiv turistic!

Potrivit actelor din spatele acestui proiect, „la această dată, în bugetul local al Municipiului Focșani pe anul 2020 pentru acordare sprijin financiar unităților de cult este prevăzută suma de 2.450 mii lei”. În aceste condiții, din banii rămași se vor face alocări și către alte patru parohii. Astfel, 15 mii de lei vor fi alocați Parohiei „Sf. Apostoli Petru și Pavel”, situată pe Bulevardul Independenței 46. „Prin proiectul de reparații a bisericii s-a urmărit realizarea reparațiilor șarpantei și învelitorii în vederea eliminării infiltrațiilor pluviale precum și îmbunătățirea aspectului exterior al construcției prin efectuarea de reparații la fațade. Urmare celor de mai sus, Parohia „Sf. Apostoli Petru și Pavel” a solicitat sprijin financiar pentru continuarea lucrărilor la obiectivul de investiție „Construire-refacere șarpantă și fațadă, construire capelă”. Solicitarea a fost înaintată prin adresa 9/06.02.2020. Conform documentației tehnico-economice Rest de executat la 01.01.2020 anexată solicitării, valoarea totală necesară pentru continuarea și finalizarea obiectivului de investiție este de 401.383,35 lei”, se arată în referatul de aprobare.

Altă biserică norocoasă este Parohia „Sf Ierarh Teodosie” de pe Calea Munteniei 1, care ar putea primi 35.000 lei. „Parohia a solicitat sprijin financiar pentru continuarea lucrărilor la obiectivul de investiții „Continuare lucrări pentru construire biserică”, prin adresa 7/19.03.2020. Conform documentației tehnico-economice Rest de executat la 18.03.2020 anexată solicitării, valoarea totală necesară pentru continuarea și finalizarea obiectivului de investiție este de 309.601,17 lei”, se arată în referatul de aprobare al acestui proiect. Și Parohia Buna Vestire – Castelul de apă, de pe strada Vrancei 33, este pe listă, cu alocarea sumei de 20.000 lei. Lăcașul de cult „a solicitat sprijin financiar pentru continuarea lucrărilor la obiectivul de investiție „Continuare lucrări pentru construire biserică, anexe, clopotniță, împrejmuire”, prin adresa 17/23/03.2020”. Necesarul solicitat pentru executarea lucrărilor începute în 2018 se ridică la 242.539,95 lei.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here