Până să se stabilească unde își vor desfășura activitatea noii viceprimari ai Focșaniului sau mai exact ce activitate vor avea aceștia, o surpriză în această seară, la finalul ședinței Consiliului Local Focșani, a venit din partea secretarului general al municipiului. Carmen Marta Ghiuță a dat citire unui raport privind hotărârea prin care săptămâna trecută Alexandra Tătaru și Ana Maria Dimitriu au fost alese viceprimari, concluzia documentului pe care l-a întocmit fiind aceea că, din punctul său de vedere, actul CL Focșani este nelegal. Motivul invocat de aceasta a ținut de încălcarea secretului votului, secretarul municipiului detaliind în raport toată procedura care cu greu s-a desfășurat în acea ședință care a durat 6 ore. Pe scurt, la ieșirea din cabina de vot buletinele de vot au fost înmânate deschise membrilor din comisia de numărare a votului și, contrar reglementărilor legale, comisia a fost cea care le-a împăturit și le-a introdus în urnă. Nu toată comisia, ci parte din ea, pentru că social democratul Daniel Ungureanu a și consemnat în procesul verbal ulterior că nu a fost respectat secretul votului. „În consecință, v-am făcut raportul privind aspectele de nelegalitate. E un punct de vedere care va fi înaintat Prefecturii județului Vrancea, mă bucur că a fost doamna subprefect la ședință, e în cunoștință”, a încheiat secretarul municipiului.
În replică, viceprimarul PNL a atras atenția că în raport nu a fost consemnat chiar totul conform cu realitatea. În plus, a opinat Ana Maria Dimitriu, secretarul municipiului a făcut referire doar la legile care reglementează procesul electoral și nu a avut în vedere regulamentul consiliului local. „Procedura de vot a avut loc în cabinele de vot, deci are loc în cabina de vot. Dumneavoastră ne-ați citit doar din legea alegerilor locale, în niciun caz din Regulamentul consiliului local de organizare și funcționare. Nu aveți calitatea să vă exprimați pe legalitate sau nelegalitate. Ci doar să o semnați. Vă rog să nu aveți păreri personale, ci doar în litera și spiritul legii”, a spus viceprimarul PNL.
Asupra raportului, dar mai mult asupra celei care l-a întocmit, a avut ceva de spus și liberalul Costel Bîrsan, care a calificat gestul doamnei secretar al municipiului ca fiind „tendențios și părtinitor”. A și explicat de ce, anume că Marta Ghiuță a menționat în raport doar opinia social democratului Ungureanu, ca membru în comisia de numărare a voturilor, și, în plus, nici nu există dovezi legale în sprijinul afirmațiilor. „De ce nu ați adus la cunoștința publicului și celelalte două persoane care au fost în comisie? Vă descalificați, pur și simplu. …Credeți că eu sunt dispus să ascult inepțiile dvs?”, a încheiat liberalul.
Nici cel de-al doilea viceprimar nu a lăsat să treacă raportul nediscutat, Alexandra Tătaru arătând că în actul întocmit ar fi o eroare, anume mențiunea că Grupul PSD a refuzat să participe la vot abia în momentul în care s-a observat că nu se respectă secretul votului. „Vă rog să retrageți, dacă doriți, din acel referat minciuna că domnii consilieri PSD, conduși de domnul doctor Mihai Nedelcu, au refuzat să voteze după ce au constatat că votul este neasigurat. Nu este așa, votul a fost secret și a fost securizat în urma unui protocol. Majoritatea este cea care garantează viceprimarii. Punct. Că nu v-a convenit că nu a ieșit jocul politic și toată cacealmaua care nu a pus-o pe Ana Maria Dimitriu într-o postură neplăcută, deloc, ci doar pe mine, personal, Alexandra Tătaru, de la USR-PLUS, concurându-mă pe aceeași listă și același articol de domnul Macovei, membru PNL, care nu a respectat protocolul semnat între grupurile PNL și USR-PLUS. E simplu. Toată cacealmaua asta care văd că tot continuă… nu știu când se va opri”, a spus aceasta. Și, cum referirea era directă, Liviu Macovei s-a simțit obligat să răspundă. Practic, Macovei a explicat că nu avea cunoștință despre acel protocol, deși informația apăruse în presă cu câteva ore bune înainte de începerea ședinței de săpămâna trecută. „Vă reamintesc că protocolul a fost semnat la ora 12. Iar eu nu am fost prezent. Nu faceți afirmații pe care nu le cunoașteți. Haideți să o lăsăm așa, suntem mândri că avem două viceprimărițe, vă respect, nu am nicio legătură cu raportul. E doar un raport pe care doamna secretar l-a citit, în legătură cu viceprimarii, vom vedea”, a spus Macovei. Ce s-a întâmplat în viziunea uneia dintre tabere și posibil și a înregistrărilor video din timpul acelei ședințe, a explicat în câteva cuvinte Mihai Nedelcu, liderul de grup al PSD: „Acolo nu s-a asigurat securitatea votului, doamna viceprimar Alexandra Tătaru a vrut să vadă personal că fiecare membru PNL o votează. Despre asta este vorba, hai să nu fim ipocriți”. Și așa s-a mai încheiat o ședință a Consiliului Local Focșani. Cât despre raport, acesta va fi înaintat prefecturii, însă trebuie menționat că instituția are la dispoziție 6 luni pentru a se pronunța pe legalitate.
Secretarul municipiului, raport asupra hotărârii prin care au fost aleși viceprimarii: este nelegală!
