SPIAAM Focșani avertizează asupra tunelurilor de dezinfectare: „Sper că școlile din Vrancea nu și-au achiziționat astfel de tuneluri!”

0
846

Serviciul de Prevenire a Infecțiilor Asociate Asistenței Medicale (SPIAAM) Focșani atrage atenția asupra folosirii tunelurilor de dezinfectare, care nu doar că nu au eficiență în prevenirea infecției cu coronavirus, ci fac mai mult rău. În contextul în care unitățile școlare din județ au fost redeschise pentru pregătirea elevilor din anii terminali, SPIAAM subliniază că în niciun caz tunelurile de acest fel nu ar trebui folosite.

APCI – APCI – Asociația pentru Prevenirea și Controlul Infecțiilor:”Ne susținem în continuare ideea că tunelurile de dezinfecție prin pulverizare sunt elemente ineficiente în prevenirea COVID 19 și pot fi chiar dăunătoare utilizatorilor, așa cum am susținut și până acum. Cea mai eficientă prevenție se realizează printr-o igienă corespunzătoare a mâinilor și purtarea corectă a echipamentului de protecție personală, în funcție de situație”. INSP – Institutul Național de Sănătate Publică nu recomandă utilizarea tunelurilor de dezinfecție cu scopul limitării transmiterii COVID 19.

Sper că școlile din județul Vrancea nu și-au achiziționat astfel de tuneluri cu scopul de a trece elevii prin ele”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a SPIAAM Focșani, departament care se ocupa cu identificarea, combaterea și prevenirea infecțiilor pe care un pacient le contractează cu ocazia internării sau a unor prestații de asistență medicală.

Conform ghidului elaborat de către Organizația Mondială a Sănătății pulverizarea sau fumigarea nu sunt recomandate nici pentru spațiile închise nici pentru cele exterioare. În spațiile închise, în cazul în care se aplică dezinfectanți trebuie realizată, în prealabil, curățarea manuală a suprafețelor cu apă și detergent.

Pulverizarea persoanelor cu dezinfectanți nu este recomandată în nici un caz. Această practică poate fi dăunătoare și nu reduce capacitatea unei persoane de a răspândi virusul. Pulverizarea de substanțe chimice precum clorul poate duce la iritații la nivelul ochilor și pielii, bronhospasm cauzat de inhalare și efecte potențiale gastro-intestinale precum greață și vomă.

Spălarea frecventă a mâinilor și evitarea atingerii feței trebuie avute în vedere ca prevenție primară pentru a reduce modul de transmitere a noului coronavirus asociat cu contaminarea suprafețelor. Igiena mâinilor, igiena respirației, evitarea aglomerației, aerisirea frecventă a spațiilor sunt metodele dovedite ca fiind eficiente în prevenirea transmiterii COVID – 19.

Utilizarea tunelurilor de dezinfecție ce utilizează substanțe dezinfectante doar de uz extern reprezintă un risc de sănătate publică fără beneficii dovedite științific”, arată și Institutul Național de Sănătate Publică.

Foto cu caracter ilustrativ

Revelion 2023 SARA Events
Dacă ai fost martorul unui eveniment care ar putea deveni o știre, ne poți contacta pentru a trimite sesizări, fotografii sau imagini video, pe adresa de email: redactie@jurnaldevrancea.ro, pe WhatsApp 0770 430 588 sau pe contul nostru de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.