Trei monumente funerare din Focșani vor fi reabilitate cu peste 3,3 milioane de lei

0
276

Trei monumente de patrimoniu aflate în cimitirele Nordic și Sudic vor fi reabilitate cu bani de la bugetul local. Consilierii locali au aprobat în ședința de săptămâna trecută trei proiecte de hotărâre prin care au fost alocate fonduri pentru salvarea monumentelor funerare, parte a istoriei locale. Este vorba despre reabilitarea monumentului funerar Mr. Ghe. Pastia din Cimitirul Sudic, reabilitarea monumentului „Cimitirul Eroilor Români” și reabilitarea monumentului „Basorelief Zoe și Dumitru Bengescu”, ambele din Cimitirul Nordic. Conform documentelor care au însoțit proiectele de hotărâre, intervențiile de reabilitare presupun restaurarea elementelor decorative deteriorate, lucrări ample de reabilitare a suprafețelor din piatră sau marmură, lucrări de restaurare a textelor și a gravurilor, aplicarea unui tratament chimic, dar și refacerea împrejmuirii decorative.

Sunt bucuroasă că am reușit, după un an de străduințe, să aprobăm indicatorii tehnico-economici pentru reabilitare a trei monumente de patrimoniu aflate în cimitirele Nordic și Sudic, pe care le vom salva de la distrugere. În atribuțiile mele de viceprimar se numără și Compartimentul administrare cimitire din cadrul Direcției de Dezvoltare Servicii Publice și anul trecut am reușit să prindem în buget o sumă de bani pentru realizarea studiilor tehnice privind reabilitarea celor trei monumente”, a transmis viceprimarul USR, Alexandra Tătaru.

În ceea ce privește costurile totale pentru reabilitarea celor trei monumente, acestea se ridică la suma de 3,3 milioane de lei. Cei mai mulți bani vor fi cheltuiți pentru reabilitarea monumentului „Cimitirul Eroilor Români” din Cimitirul Nordic, respectiv 2.028.808 lei. Asta în timp ce, reabilitarea monumentului „Basorelief Zoe și Dumitru Bengescu” din Cimitirul Nordic are un buget aprobat de 968.170 lei. Alți 366.862 lei vor fi cheltuiți pentru reabilitarea monumentului funerar al filantropului Gheorghe Pastia din Cimitirul Sudic. Conform documentelor, durata execuției este de 7 luni de zile de la data semnării contractelor, iar lucrările vor fi finanțate integral de la bugetul local.

Dacă ai fost martorul unui eveniment care ar putea deveni o știre, ne poți contacta pentru a trimite sesizări, fotografii sau imagini video, pe adresa de email: redactie@jurnaldevrancea.ro, pe WhatsApp 0770 430 588 sau pe contul nostru de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.