Unul dintre capitolele la care Primăria Focșani a rămas repetentă este programul de etapizare pentru extinderea spațiului verde pe cap de locuitor. Cu toate că normativele europene în domeniu prevăd o suprafață de 26 de mp pe cap de locuitor, Focșaniul este departe de a îndeplini acest criteriu. Situația a arătat mai bine înainte 1989, atunci când fiecare cetățean avea la dispoziție 14 metri pătraţi de spaţiu verde. Misiunea de extinderea a spațiului verde s-a dovedit una imposibilă pentru Primăria Focșani. Cu toate că populația orașului s-a redus în ultimii 10 ani de zile, în Focşani, în anul 2015 suprafaţa de spaţiu verde era de 10,4 mp/locuitor, cifră care s-a redus în 2017. Într-un raport publicat de Agenția pentru Protecția Mediului Vrancea în anul 2019, orașul Focșani este catalogat ca având o situație net deficitară în ceea ce privește spațiul verde pe locuitor. „Dacă avem în vedere că norma OMS este de 50 mp pe locuitor, iar prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 114 din 17 octombrie 2007, autorităţile administraţiei publice locale au obligaţia de a asigura din terenul intravilan o suprafaţă de spaţiu verde de minimum 20 mp/locuitor, până la data de 31 decembrie 2010, şi de minimum 26 mp/locuitor până la data de 31 decembrie 2013. Focşaniul nu dispune în prezent de necesarul minim de spaţii verzi”, se arată în raportul Agenţiei de Protecţia Mediului Vrancea.
Situația pare să arate mai bine în 2023, însă doar pe hârtie. Săptămâna viitoare, consilierii locali vor avea la mapă un proiect prin care se dorește aprobarea Registrului Local al Spațiilor Verzi din Municipiul Focșani. Conform documentelor care însoțesc proiectul de hotărâre, orașul se lăudă cu o suprafață totală de spațiu verde de 134 de hectare (1.346.290 mp). Pe hârtie arată bine, dacă este să ne raportăm la populația Focșaniului de la ultimul recensământ, respectiv, 79.315 locuitori. Un calcul simplu arată că fiecare cetățean se poate bucura de aproape 17 mp de spațiu verde, însă dacă ne raportăm la scăderea cu peste 25% a numărului de locuitori din Focșani, dar și la soluția atipică de a atrage în intravilan peste zeci de hectare de pășuni, situația este mai mult decât alarmantă. Pe lista spațiilor verzi întocmită de Primăria Focșani au fost adunate inclusiv suprafețele totale ale unor parcuri, fără să se țină cont de suprafața efectivă de verdeață. Un exemplu în acest sens este Parcul Nicolae Bălcescu, recent reabilitat și modernizat cu 3 milioane de euro. Acesta a fost inclus în listă cu suprafața totală de 23.365 mp, fără să se țină cont că locul de promenadă are peste 6.500 mp de alei. În realitate, suprafața totală a zonelor verzi din Parcul Bălcescu este de 14.133 mp. Un al exemplu este Grădina Publică care a fost inclusă în registru cu suprafața de 17.722 mp fără să fie scăzuți cei aproape 4.000 mp de alei și suprafețele ocupate de clădiri. Ca să nu mai vorbim de faptul că, potrivit scriptelor Primăriei Focșani, parcul din centrul orașului ar avea aceeași suprafață de spațiu verde ca în urmă cu peste un secol – 1,68 ha. Și exemplele pot continua, însă statistica nu poate fi „rezolvată” din pix atunci când focșănenii se văd nevoiți să respire betoane.
Este un studiu absolut necesar care trebuie continuat. În mod sigur focșănenii sunt interesați de suprafața reală de spațiu verde a Focșaniului. Poate e prea mult pentru un ziar dar cineva ar trebui să calculeze acest lucru, poate opoziția, dânșii ce fac ?
Păi nu avem spații verzi fraților in orasul Focșani, pentrucă se adjudecă pe zi ce trece,câte un teren dintre blocurile noastre,apare câte-o vilă, câte-o parcare particulară, si acestea face intreceri cu primăria la prețuri, un loc de parcare la primarie,costă 150-200 lei taxa pe un an,iar la privați 3000 de lei taxa pe an,unde este omenia domnilor???si cum se face că devin proprietari peste noapte pe anumite terenuri din oraș, si apoi ne plângem că nu avem spații verzi indeajuns in oraș….rușine pentru cei responsabili să le fie.