Îndrăznește să fii informat!

vineri, 12 aprilie 2024

URMĂREȘTE-NE PE:

Îndrăznește să fii informat!

More
  spot_img
  AcasăActualitateUna din marile probleme nerezolvate în Focșani: lipsa spațiului verde | Primăria vrea să rezolve situația...

  Una din marile probleme nerezolvate în Focșani: lipsa spațiului verde | Primăria vrea să rezolve situația din pix

  Unul dintre capitolele la care Primăria Focșani a rămas repetentă este programul de etapizare pentru extinderea spațiului verde pe cap de locuitor. Cu toate că normativele europene în domeniu prevăd o suprafață de 26 de mp pe cap de locuitor, Focșaniul este departe de a îndeplini acest criteriu. Situația a arătat mai bine înainte 1989, atunci când fiecare cetățean avea la dispoziție 14 metri pătraţi de spaţiu verde. Misiunea de extinderea a spațiului verde s-a dovedit una imposibilă pentru Primăria Focșani. Cu toate că populația orașului s-a redus în ultimii 10 ani de zile, în Focşani, în anul 2015 suprafaţa de spaţiu verde era de 10,4 mp/locuitor, cifră care s-a redus în 2017. Într-un raport publicat de Agenția pentru Protecția Mediului Vrancea în anul 2019, orașul Focșani este catalogat ca având o situație net deficitară în ceea ce privește spațiul verde pe locuitor. „Dacă avem în vedere că norma OMS este de 50 mp pe locuitor, iar prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 114 din 17 octombrie  2007, autorităţile administraţiei publice locale au obligaţia de a asigura din terenul intravilan  o suprafaţă de spaţiu verde de minimum 20 mp/locuitor, până la data de 31  decembrie 2010, şi de minimum 26 mp/locuitor până la data de 31 decembrie 2013. Focşaniul nu dispune în prezent de necesarul minim de spaţii verzi”, se arată în raportul Agenţiei de Protecţia Mediului Vrancea.

  Situația pare să arate mai bine în 2023, însă doar pe hârtie. Săptămâna viitoare, consilierii locali vor avea la mapă un proiect prin care se dorește aprobarea Registrului Local al Spațiilor Verzi din Municipiul Focșani. Conform documentelor care însoțesc proiectul de hotărâre, orașul se lăudă cu o suprafață totală de spațiu verde de 134 de hectare (1.346.290 mp). Pe hârtie arată bine, dacă este să ne raportăm la populația Focșaniului de la ultimul recensământ, respectiv, 79.315 locuitori. Un calcul simplu arată că fiecare cetățean se poate bucura de aproape 17 mp de spațiu verde, însă dacă ne raportăm la scăderea cu peste 25% a numărului de locuitori din Focșani, dar și la soluția atipică de a atrage în intravilan peste zeci de hectare de pășuni, situația este mai mult decât alarmantă. Pe lista spațiilor verzi întocmită de Primăria Focșani au fost adunate inclusiv suprafețele totale ale unor parcuri, fără să se țină cont de suprafața efectivă de verdeață. Un exemplu în acest sens este Parcul Nicolae Bălcescu, recent reabilitat și modernizat cu 3 milioane de euro. Acesta a fost inclus în listă cu suprafața totală de 23.365 mp, fără să se țină cont că locul de promenadă are peste 6.500 mp de alei. În realitate, suprafața totală a zonelor verzi din Parcul Bălcescu este de 14.133 mp. Un al exemplu este Grădina Publică care a fost inclusă în registru cu suprafața de 17.722 mp fără să fie scăzuți cei aproape 4.000 mp de alei și suprafețele ocupate de clădiri. Ca să nu mai vorbim de faptul că, potrivit scriptelor Primăriei Focșani, parcul din centrul orașului ar avea aceeași suprafață de spațiu verde ca în urmă cu peste un secol – 1,68 ha. Și exemplele pot continua, însă statistica nu poate fi „rezolvată” din pix atunci când focșănenii se văd nevoiți să respire betoane.

   

  spot_imgspot_img

  ARTICOLE SIMILARE

  GALAȚI: Condamnare pentru mită pentru un fost director

  Fostul director al Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Dunării Maritime, Ciubrei Luigi Mariusa, a fost...

  Avem lege pentru calitatea apei. Ea a fost promulgată

  Preşedintele României a promulgat Legea pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 7/2023 privind calitatea apei...

  Polițistă vrânceană medaliată cu argint la Campionatul de tenis de masă al Ministerului Afacerilor Interne

  Peste 120 de sportivi participanți, din cadrul tuturor structurilor Ministerului Afacerilor Interne, au fost...

  ARTICOLE POPULARE

  ULTIMA ORĂ Locuitorii din Focșani, zona intersecției Anghel Saligny – Cotești, au rămas fără apă după ce un excavator a găurit magistrala!

  Un excavator care executa omlete, pardon!, lucrări în zona intersecției străzilor Anghel Saligny cu...

  ULTIMA ORĂ! Mobilizare de forțe la Vizantea Livezi pentru găsirea a două persoane rătăcite în pădure

  UPDATE: În urmă cu puțin timp, cele două persoane au fost găsite tefere de...

  BanaURSUL halicit de vulpe! Lăcomia, prostia și viclenia din celebra povestioară transferate la Dumitrești

  Interpretarea contemporană a poveștii "Ursul păcălit de vulpe" s-a transformat într-o realitate a timpurilor...