Urmează 3 zile fără restricții | Legea stării de alertă va intra în vigoare la începutul săptămânii viitoare

0
665

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri seara, proiectul Guvernului cu privire la măsurile din starea de alertă. Deputații au adus mai multe modificări proiectului inițial. Printre altele, actul normativ prevede şi posibilitatea deschiderii centrelor comerciale cu suprafaţă mai mică de 15.000 mp şi a teraselor, cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară, aceste prevederi fiind introduse de parlamentari. Proiectul a trecut cu majoritate de voturi. 267 de parlamentari au votat ”pentru”, 26 ”împotrivă” şi alți 5 s-au abținut. Proiectul arată că starea de alertă se instituie în cel puțin jumătate de țară, are o durată de 30 de zile și poate fi prelungită, pentru motive temeinice, pentru cel mult 30 de zile.

„Starea de alertă se instituie de Guvern prin hotărâre, la propunerea ministrului Afacerilor Interne şi nu poate depăşi 30 de zile. Starea de alertă poate fi prelungită, pentru motive temeinice, pentru cel mult 30 de zile, prin hotărâre a Guvernului, la propunerea ministrului Afacerilor Interne. Starea de alertă se instituie pe întreg teritoriul ţării sau doar pe teritoriul unor unităţi administrativ-teritoriale, după caz. Când starea de alertă se instituie pe cel puţin jumătate din unităţile administrativ-teritoriale de pe teritoriul ţării, măsura se supune încuviinţării Parlamentului. Parlamentul se pronunţă în şedinţă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului, în termen de 5 zile de la data solicitării de încuviinţare. Dacă Parlamentul respinge solicitarea de încuviinţare, starea de alertă încetează de îndată”, se menţionează în textul adoptat.

În ce privește măsurile care vor fi luate, deputaţii jurişti au reintrodus unele articole referitoare la restricţii propuse în proiectul inițial al Guvernului, restricții care au fost eliminate marţi de Senat. „Pe durata stării de alertă se poate suspenda consumul produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice în spaţiile comune de servire a mesei din restaurante, hoteluri, moteluri, pensiuni, cafenele sau alte localuri publice, atât în interiorul, cât şi la terasele din exteriorul acestora. Pe durata stării de alertă poate fi permisă prepararea hranei şi comercializarea produselor alimentare şi băuturilor alcoolice care nu se consumă în spaţiile menţionate, cu excepţia teraselor unde se respectă măsurile de protecţie sanitară” – sunt alte prevederi adoptate de deputaţi.

Un alt amendament introdus și aprobat prevede posibilitatea deschiderii centrelor comerciale mai mici de 15.000 de metri pătraţi. „Pe durata stării de alertă se pot suspenda activităţile de comercializare cu amănuntul a produselor şi serviciilor în centrele comerciale în care îşi desfăşoară activitatea mai mulţi operatori economici, cu acordul CNSSU. Măsura nu se aplică în cazul centrelor comerciale mici de sub 15.000 mp, cu magazine individuale din incintă de sub 500 mp fiecare”, se mai arată în document. Alte măsuri introduse cu titlu de obligativitate îi privește pe cetățenii care intră în spațiile publice închise. Conform documentului, aceștia trebuie să poarte, obligatoriu mască. La fel se va întâmpla ți în magazine, în transportul public în comun. Sancțiunile prevpăzute de proiect sunt de la 500 de lei la 2.500 de lei. Printre cele mai importante prevederi ale proiectului de lege adoptat în Parlament se numără:

– Se pot introduce interdicții de circulație, astfel:

  • restrângerea sau interzicerea circulației persoanelor și vehiculelor în locurile și, după caz, în intervalele orare stabilite
  • interzicerea ieșirii din zonele stabilite și, după caz, în intervalele orare stabilite sau instituirea carantinei asupra unor clădiri, localități sau zone geografice
  • restrângerea sau interzicerea efectuării de către operatori a transporturilor rutiere, feroviare, maritime, fluviale, aeriene sau cu metroul pe rutele și, după caz, în intervalele orare stabilite
  • închiderea temporară a unor puncte de trecere a frontierei de stat
  • limitarea sau suspendarea pe durată determinată a activității unor instituții sau operatori economici
  • participarea cetățenilor și a operatorilor economici la unele activități în folosul comunităților locale.

– Se pot deschide terasele și „centrele comerciale mici de sub 15.000 mp, cu magazine individuale din incintă de sub 500 mp fiecare”, inclusiv Mall-uri care întrunesc aceste condiții.

Se pot deschide acele magazine din mall-uri care au acces direct din exterior

– Sunt permise (…) „activitatea desfășurată de operatorii economici din cadrul centrelor comerciale care au accesul asigurat direct din exteriorul incintei și este întreruptă comunicarea cu restul complexului”.

Până la acest moment nu se cunosc exact toate măsurile care fac parte din proiectul adoptat. Mai mult decât atât, nu se știe cu exactitate ce se va întâmpla începând de vineri.  Deputații au eliminat un amendament care prevedea că legea intră în vigoare în momentul publicării în Monitorul Oficial. Astfel, legea poate intra în vigoare cel mai devreme la începutul săptămânii viitoare. Asta înseamnă că în ultimele zile ale săptămânii, vineri, sâmbătă și duminică, nu pot fi impuse restricții.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.