USR Vrancea vrea ca focșănenii să decidă cum va cheltui Primăria Focșani banii pentru investiții

0
100

Uniunea Salvați România, filiala Vrancea a lansat Primăriei Focșani o provocare: să permită implementarea ideii de “Buget Participativ“, prin care focșănenii să poată decide cum să fie cheltuiți banii pentru investiții. Practic, fiecare cetățean al orașului va putea să contribuie la dezvoltarea comunității într-un mod transparent. Documentul de 18 pagini a fost depus la finalul lui 2018 la Registratura Primăriei Focșani.

“Pe data de 27 decembrie am depus la Registratura Consiliului Local dosarul privin bugetarea participativă pentru anul 2019. Nu este un capitol nou, sunt o serie de orașe mari din România care au adoptat acest principiu al bugetului participativ. Menirea noastră este să reprezentăm cetățenii și să-i aducem cât mai aproape de probeleme comunității, inclusiv parte a procesului de administrare a banilor în comunitățile lor”, a transmis Cosmin Timofte, președintele USR Vrancea.

Conceptul de bugetare participativă a fost adoptat pentru prima oară la Cluj-Napoca în anul 2013 și urmăreşte îmbunătăţirea calităţii vieţii prin încurajarea cetăţenilor să se implice în definirea priorităţilor şi a obiectivelor de investiţii.

“Obiectivul bugetării participative este democratizarea modalităților de luare a deciziilor de dezvoltare locală, promovarea întăririi spiritului civic și aducerea cetățenilor, fie ca persoane individuale, dar mai ales ca asociații profesionale pentru a veni cu proiecte concrete care reprezintă prioritățile comunității și nu prioritățile oamenilor politici. Vrem să aducem în Consiliul Local și în Primăria Focșani o diversificare a portofoliului de idei și de proiecte”, a mai spus președintele USR Vrancea.

Conform documentului elaborat de filiala vrânceană a USR, propunerile de proiecte vor trebui să se încadreze într-unul din domeniile ce privesc infrastructura stradală din municipiu, amenajarea de spații verzi și locuri de joacă, amenajarea de spații publice, pentru dezvoltarea infrastructurii și a activităților educaționale, culturale sau sociale. Denumită generic “Focșani, nu sta deoparte!”, propunerea reprezintă alocarea unui procent de 5% din bugetul de dezvoltare al municipiului Focșani pe anul 2019, însemnând aproximativ 150.000 de euro.

“Propunerea în sine reprezintă ruperea a 5% din bugetul de investiții al orașului și punerea la dispoziție a acestui procent de 5% pentru un proiect câștigător care să vină din partea societății civile și care să reprezinte prioritatea zonei respective. Poate fi un proiect legat de un cartier, poate fi un proiect legat de o instituție de învățământ sau de cultură”, a mai adăugat Cosmin Timofte.

Pentru a deveni realitate, proiectul de propunere a Bugetului Participativ va trebui să treacă de comisiile de specialitate din primărie, iar mai apoi, să fie votat și de consilierii locali. Este cea de-a doua încercare a USR Vrancea de a introduce propunerea de ”Buget Participativ” la nivelul municipiului Focșani. În luna februarie 2018, autoritățile locale au votat proiectul de buget local fără organizarea unei dezbateri publice.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here