VIDEO: Câteva zile au fost oprite testările pentru coronavirus în Vrancea! „Sunt 2.000 de teste nefolosite”, atrage atenția Constantin Mîndrilă, referitor la aparatul Spitalului Județean

0
425

La o simplă analiză a datelor oficiale oferite de Instituția Prefectului Vrancea referitor la numărul de teste efectuate în județ pentru identificarea persoanelor infectate cu noul coronavirus reiese că timpul s-a oprit un pic în loc. Practic nu timpul, ci efectuarea testărilor cu aparatul Real Time PCR ajuns la Direcția de Sănătate Publică Vrancea în urmă cu două luni. În ultimele două zile, prefectura a făcut public faptul că în Vrancea au fost efectuate 4.679 teste (număr identic pentru 31 mai și 1 iunie). Până una alta, DSP Vrancea a comunicat – tot oficial – că județul nostru se situează „pe un rezonabil loc 17” la nivel național, în ceea ce privește numărul de teste efectuate, de la apariția primului caz de COVID-19 în România.

Au fost prelucrate la nivel național aproape 500.000 de teste moleculare prin metoda Real Time PCR. Într-un clasament pe județe la numărul de teste efectuate, Vrancea se situează pe un rezonabil loc 17, având înregistrate 4.463 de teste (potrivit datelor oficiale raportate până pe 29 mai). Numărul de teste efectuate în Vrancea este unul mediu, supremația clasamentului fiind deținută de București, care a prelucrat și din testele provenite de la populația Regiunii Sud, cu aproximativ 3 milioane de locuitori… De precizat că numărul de teste nu corespunde numărului de persoane testate. În medie, pentru o persoană confirmată cu coronavirus se efectuează trei teste. Specialiștii din cadrul DSP Vrancea lucrează în continuare la capacitate maximă, cu stocul de kituri asigurat în permanență. Chiar dacă se constată o curbă descendentă a cazurilor pozitive, acest fapt nu a însemnat o relaxare pentru medicii și asistenții aflați în linia întâi în combaterea răspândirii noului coronavirus COVID-19”, se arată într-un comunicat al DSP Vrancea.

teste dsp - VIDEO: Câteva zile au fost oprite testările pentru coronavirus în Vrancea! „Sunt 2.000 de teste nefolosite”, atrage atenția Constantin Mîndrilă, referitor la aparatul Spitalului Județean

Până la această oră, prefectura nu a actualizat informațiile cu testele efectuate la zi, iar DSP Vrancea nu ne-a furnizat nicio explicație legat de testările din zilele de 31 mai și 1 iunie. Dacă ne uităm cu câteva zile în urmă, pe 30 mai au fost efectuate la DSP Vrancea 4.583 teste, iar pe 29 – 4.463. În aceste condiții, punerea în funcțiune a aparatului de testare cumpărat de Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” Focșani era cu atât mai importantă. Iar ce se întâmplă în acest moment cu aparatul este greu de spus. Potrivit managerului – suspendat – Constantin Mîndrilă, aparatul putea funcționa câteva luni inclusiv în actuala locație – Secția de TBC a Spitalului, până la momentul în care începeau efectiv lucrările de reabilitare. Totodată, spitalul ar avea și alte variante în care ar putea fi dus aparatul, pentru ca efectuarea de teste să fie realizată în condiții de siguranță. Și, potrivit lui Constantin Mîndrilă, nici nu ar putea fi vorba despre faptul că aparatul Real Time PCR este doar piesă de mobilier în spital din cauză că ar lipsi avize.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here