VIDEO: Viceprimarii municipiului, contestați. Primarul Misăilă atrage atenția că procesul de votare a fost viciat

0
505

Nici bine nu s-a ridicat fumul alb aseară în ședința de Consiliu Local Focșani și s-au finalizat aplauzele și felicitările pentru alegerea celor doi viceprimari ai municipiului, că primarul Cristi Valentin Misăilă a avertizat că bucuria poate fi scurtă. De fapt, încă din timpul votului acesta a atras atenția că procesul nu se desfășoară conform legii, pe considerentul că din secretă, procedura devenise la vedere. După cum a atras atenția primarul, comisia de numărare a voturilor ar fi fost la curent cu opțiunea la vot a fiecărui consilier local, nominal, dat fiind că buletinul era împăturit în fața membrilor comisiei, iar astfel se putea observa cine pe cine a votat. Iar la finalul ședinței, când numele celor doi viceprimari erau deja cunoscute și urmau felicitările, masa și dansul, primarul a lăsat să se înțeleagă că nu va fi emisă prea curând o decizie privind atribuțiile viceprimarilor.

După aproape 6 ore de ședință, Ana Maria Dimitriu, care a fost votată cu 12 voturi pentru a fi înlocuitorul de drept al primarului, a cerut voie să rostească câteva cuvinte, mulțumind tuturor pentru încrede și asigurând că se va pune la treabă chiar din acel moment, adică 28 ianuarie, orele 22.00 trecute. „Vreau în primul rând să mulțumesc cetățenilor municipiului Focșani, care și-au acordat încrederea Partidului Național Liberal prin reprezentanți în Consiliul Local și în speță colegii mei, aici de față, și totodată vreau să le mulțumesc atât dumnealor, cât și colegilor din USR-PLUS pentru votul de încredere. Și, pentru cetățenii municipiului Focșani, clar că din seara aceasta suntem la treabă”, a spus aceasta. Și Alexandra Tătaru a dorit să mulțumească pentru încredere și vot, asigurând că va fi un viceprimar pentru toți… așa cum și primarul Misăilă este un primar al tuturor focșănenilor. „Și eu vreau să mulțumesc tuturor colegilor mei din Consiliul Local, indiferent de ce baricadă se află ei, știu că suntem cu toții oameni și lucrăm cu toții pentru focșăneni. O felicit pe Ana Maria pentru funcția de prim-viceprimar și sperăm că împreună – de fapt nu sper, cred, sunt convinsă – că împreună vom face o echipă minunată și vom lucra cu spor de dimineață până seara doar pentru comunitatea în care noi trăim. Vă mulțumim domnule primar, indiferent dacă ne place sau nu, vom face bineînțeles o echipă, pentru că dumneavoastră sunteți primarul tuturor focșănenilor și, împreună cu dumneavoastră și cu tot consiliul local vom lucra pentru comunitatea în care trăim”, a spus aceasta.
Eu zic să nu vă bucurați încă. Eu zic să așteptați să se pronunțe întâi Prefectura, cu privire la legalitatea hotărârii, la modul cum s-a desfășurat procedura de vot, la modul în care ați abordat dumneavoastră acest subiect extrem de delicat și care ar fi trebuit să fie un exemplu de decență și de civilizație. Și, în același timp, de respectare a legii, de către toți cei implicați. Va rămâne să vedem, să discutăm, dacă se va întâmpla să rămâneți pe aceste funcții. Deocamdată eu nu vă felicit. Mai mult decât atât, nu mi-ați demonstrat că veți lucra în folosul cetățenilor, nevotând proiecte importante. Nu vorbesc de florile de 1 și 8 martie. Nu vreți să dăm flori la doamne, asta este. O să ies pe stradă și să le pup, chiar dacă am… (mască – n.r.), dar cred că multă lume se va înghesui. Vă spun un lucru: nu florile sunt importante, dar investițiile pe care le-ați blocat astăzi sunt extrem de importante, sunt proiecte în lucru… proiectele pe care le-ați anulat, proiectul numărul 9 și proiectul numărul 10”, au fost vorbele primarului, care au ținut loc de felicitări. O altă problemă semnalată de primar a fost aceea legată de incompatibilitatea Corinei Atanasiu, numită secretar de stat în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, care în pauza de dinaintea votului, solicitată de Alexandra Tătaru, ar fi participat la o ședință de Guvern. În acest fel a participat la două ședințe în același timp, a explicat Misăilă: una în calitate de consilier local, iar a doua, de ministru secretar de stat. „Procesul de vot din această seară, tot procesul de vot, la toate proiectele, a fost viciat și din acest motiv. Drept pentru care decizia luată de colegii mei din grupul PSD a fost una foarte înțeleaptă (grupul social democraților nu a participat la vot – n.r.). Și de aceea o să vedem dacă veți exercita sau dacă nu veți exercita și dacă se va întâmpla să ocupați funcțiile pe care astăzi vi le-ați luat prin șantaj unul față de celălalt, viciind procedura de vot în primul rând, nerespectând secretul votului pe de o parte, pe de altă parte faptul că v-ați afla într-o incompatibilitate pe față, doamna Atanasiu”, a atras atenția primarul.
Corina Atanasiu a explicat însă că legea o obligă ca în termen de 15 zile să anunțe incompatibilitatea și în alte 30 de zile să ia o decizie: „Practic, cu tot cu weekend, s-ar putea să am vreo 60 de zile, s-ar putea să mă mai vedeți la vreo două ședințe și nu o să aveți ce să îmi faceți. Numirea mea a fost publicată aseară (miercuri, 27 ianuarie – n.r.), și nu aș fi avut când să depun un proiect pe ordinea de zi. Pentru că numai proiectele domnului primar sunt acceptate. Eu am participat la acea ședință pe zoom, în pauza ședinței acesteia”.
În același timp, Alexandra Tătaru a spus că nu a făcut vorbire de ședință de Guvern atunci când a solicitat pauza, ci despre o ședință guvernamentală.
La rândul său, consilierul Costel Bîrsan i-a atras atenția primarului că nu știe să piardă „cu eleganță” și a făcut vorbire de înțelepciunea populară: „Dacă tăceai filozof rămâneai. Credeți că dacă dumneavoastră faceți asemenea afirmații, neelegante, mai ales – eu nu vă felicit – pentru două doamne care sunt alese de Consiliul Local Focșani… domnule primar, haideți, spune-ți o vorbă bună și lăsați-o cu eleganță”.
Și, pentru că primarul Misăilă a atras atenția că motivările trebuie făcute în instanță, liberalul Ionel Costea a dorit să dovedească că este la curent cu politica și administrația, ca un vechi consilier ce este, arătându-se nemulțumit că se vorbește de un nou proces: „Am rămas surprins profund, chiar nu îmi vine să cred ce a spus domnul primar acum. Și-a luat angajamentul ferm față de noi că nu ne va mai da în judecată. Pe noi, consilierii locali. Este adevărat, domnule primar?”.
Ședința și disensiunile pe live s-au finalizat după ce primarul Misăilă a explicat că nu își va asuma personal o acțiune în instanță, însă cu siguranță va exista o contestare: „Dau eu în judecată? Știți că am semnat eu vreo hârtie să dau în judecată? Am spus că dau eu în judecată? Veți răspunde în fața instanței”.

Revelion 2023 SARA Events
Dacă ai fost martorul unui eveniment care ar putea deveni o știre, ne poți contacta pentru a trimite sesizări, fotografii sau imagini video, pe adresa de email: redactie@jurnaldevrancea.ro, pe WhatsApp 0770 430 588 sau pe contul nostru de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul dvs.
Numele dvs.